Transgaz, investigata de CE pentru ca ar fi impiedicat exportul de gaze din Romania in UE. Ce efect are asupra preturilor

transgaz

Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectata ca a impiedicat exportul de gaze din Romania catre state UE, prin Ungaria.

Decizia vine la un an dupa inspectiile desfasurare la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom de catre inspectori de concurenta ai Comisiei Europene.

"Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE. Comisia va investiga daca Transgaz a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata, incalcand astfel normele UE", a precizat Comisia, intr-un comunicat.

Romania este al treilea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda si Marea Britanie, si dispune de rezerve importante de gaze naturale, daca se includ si zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, si este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

Citește și
eugen nicolicea deputat PSD
Sotia deputatului Eugen Nicolicea, numita la una dintre cele mai importante companii de gaze. Ce salariu are

"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, citata in comunicat.

Concret, investigatia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze din Romania catre alte state membre ale UE.

"Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investitii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare; precum si argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveste", arata Comisia. Potrivit CE, daca suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirma, acesta inseamna o incalcare a normelor antitrust ale UE si o restrangere a concurentei, avand ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

"Acest lucru ar putea conduce la preturi mai ridicate si la reducerea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin scaderea lichiditatii pe pietele angro de gaz din Romania. In ultima instanta, acest comportament ar putea dauna consumatorilor din UE si ar fi in contradictie cu obiectivele Uniunii energetice care vizeaza o integrare mai profunda si o mai mare securitate a aprovizionarii pe pietele energetice europene", a mentionat comunicatul CE.

Astfel, Comisia Europeana va efectua o investigatie aprofundata. Anul trecut, Transgaz a angajat o firma de avocatura pentru a apara compania in urma posibilului diferend in urma controlului efectuat in iunie 2016 de Comisia Europeana.

Angajarea casei de avocatura era necesara „pentru etapele ce urmeaza inspectiei si in toate actiunile ulterioare in cazul AT 40335 al Comisiei Europene”, preciza compania, in august 2016. Compania considera ca ancheta Comisiei Europene inseamna riscuri pentru Transgaz, iar juristii companiei de stat nu sunt suficient de competenti pentru un astfel de litigiu.

Inspectorii de concurenta ai Comisiei Europene au facut in iunie 2016 o inspectie inopinata la mai multe companii "active in furnizarea si transportul de gaze naturale" din Romania, pe care le suspecta de incalcarea legislatiei anti-monopol europene.

Companiile in cauza sunt Transgaz, Romgaz si OMV Petrom. Cazul viza posibile incalcari ale prevederilor Tratatului de Functionare a Uniunii Europene si era investigat in exclusivitate de catre Comisia Europeana, spuneau, la randul lor, oficialii biroului de presa al autoritatii romane de concurenta. Companiile Romgaz, controlata de stat, si OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei, in timp ce Transgaz este un monopol controlat de stat al transportului de gaze naturale.

"Comisia Europeana poate confirma ca in data de 6 iunie 2016 oficiali ai sai au efectuat inspectii neanuntate la birourile mai multor companii active in furnizarea si transportul de gaze naturale din Romania", a precizat Comisia Europeana.

Executivul european mentiona ca inspectiile au fost efectuate din cauza unor suspiciuni ca firmele vizate au incalcat "reglementarile anti-trust ale UE care interzic cartelurile si practicile de restrictionare a afacerilor si/sau abuzul de pozitie dominanta". Surse din piata au precizat ca ancheta a fost declansata la plangerea Ungariei privind gazoductul Arad-Szeged, prin care Romania poate doar importa gaze naturale, in timp ce exporturile de gaze catre Ungaria nu sunt posibile.

De altfel, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectau Transgaz de practici anticoncurentiale la transportul si furnizarea de gaze naturale, in special impiedicarea exportului de gaze naturale din Romania catre alte state din UE prin Ungaria.

Oficialii europeni au fost insotiti, in cadrul inspectiilor la companiile romanesti, de catre reprezentanti ai Consiliului Concurentei. Compania Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 5,3 miliarde lei (1,2 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere, de 449 lei/actiune.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
CE, avertisment pentru Romania. Este reclamata o
CE, avertisment pentru Romania. Este reclamata o "abatere semnificativa de la obiectivul bugetar". Reactia lui Iohannis

Comisia Europeana a transmis Romaniei un avertisment refetitor la abaterea de la obiectivele bugetare pe termen mediu, se arata in Recomandarile specifice de tara, relteaza HotNews.ro.

Sotia deputatului Eugen Nicolicea, numita la una dintre cele mai importante companii de gaze. Ce salariu are
Sotia deputatului Eugen Nicolicea, numita la una dintre cele mai importante companii de gaze. Ce salariu are

Sotia deputatului PSD Eugen Nicolicea a fost numita sef de serviciu la Transgaz, la unitatea care se ocupa de proiectul BRUA

Romania si Bulgaria sunt interconectate la o conducta de gaze de 2 kilometri:
Romania si Bulgaria sunt interconectate la o conducta de gaze de 2 kilometri: "Cea mai mare lucrare de acest gen din Europa"

Conducta principala care va lega sistemul national de transport al gazelor din Romania la cel din Bulgaria va finaliza traversarea forajului executat pe sub Dunare in cursul dupa-amiezii de duminica.

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.