Romania si Bulgaria sunt interconectate la o conducta de gaze de 2 kilometri: "Cea mai mare lucrare de acest gen din Europa"
Conducta principala care va lega sistemul national de transport al gazelor din Romania la cel din Bulgaria va finaliza traversarea forajului executat pe sub Dunare in cursul dupa-amiezii de duminica.
Sursa FOTO: Facebook / Ministerul Economiei
Acest lucru inseamna, practic, conectarea celor doua sisteme, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statia de Masurare a Gazelor Giurgiu permite circulatia gazelor in ambele sensuri si a fost dimensionata la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an in ambele sensuri.
Din Statia de Masurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, in lungime de 5,1 km pana de la grupul de robinete Comasca (Romania).
Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria).
"Este cea mai mare lucrare de acest gen din Romania si Europa pana la acest moment, o lucrare de pionierat", se mai arata in comunicat.
Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro pentru lucrarile de pe malul romanesc si 13 milioane de euro pentru partea bulgara, avand termen de finalizare 31 decembrie 2016.In primul an, odata cu buna functionare a conductei, in baza acordurilor incheiate, Transgaz va asigura un debit de 0,5 miliarde la o presiune de 29 de bari la granita.
Potrivit comunicatului, viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, a efectuat sambata o vizita de lucru la santierul interconectorului de gaze naturale Giurgiu-Ruse, unde s-a intalnit cu reprezentantii companiilor implicate in proiect: Transgaz, Inspet si Habau.
"La subtraversarea efectiva a Dunarii de la Comasca, viceprim-ministrul Costin Borc a asistat la inceperea tragerii conductei principale a forajului executat pe sub Dunare. (...) Lucrarea de subtraversare se va finaliza in dupa-amiaza zilei de duminica 25.09.2016, fapt ce inseamna conectarea sistemului de transport dintre Romania si Bulgaria", se precizeaza in comunicat.
Potrivit documentului citat, la eveniment a participat si Hamza Karimov, directorul general al SOCAR Petroleum SA, companie cu care Transgaz are incheiat un memorandum de colaborare si schimb de experienta."Vizita viceprim-ministrului roman la santierul de la Comasca-Romania subliniaza inca o data atentia acordata de Guvernul Romaniei interconectorului Giurgiu-Ruse, dat fiind importanta strategica a acestei investitii pentru asigurarea securitatii energetice si a sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a celor doua state", au mai spus reprezentantii Ministerului Economiei.