CE, avertisment pentru Romania. Este reclamata o "abatere semnificativa de la obiectivul bugetar". Reactia lui Iohannis

comisia europeana - getty

Comisia Europeana a transmis Romaniei un avertisment refetitor la abaterea de la obiectivele bugetare pe termen mediu, se arata in Recomandarile specifice de tara, relteaza HotNews.ro.

In document, CE atrage din nou atentia asupra legii unitare a salarizarii bugetarilor, care ar ridica riscuri asupra economiei tariisi asupra nivelului inca ridicat al coruptiei. Trei recomandari principale face Comisia Europeana Romaniei, potrivit HotNews.ro.

In dispozitivul Recomandarilor specifice de tara pentru Romania, transmise de Comisia Europeana Consiliului Uniunii Europene, execuivul comunitar reaminteste ca in 12 iulie 2016 Consiliul a recomandat Romaniei sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016 si sa realizeze o ajustare fiscala anuala de 0,5% din produsul itern brut in 2017, cu exceptia cazului in care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat cu un efort mai mic.

Recomandarea era facuta in perioada guvernului Ciolos iar intre timp executivul s-a schimbat in Romania.

Luni, 22 mai 2017, Comisia Europeana a emis un avertisment privind o abatere semnificativa a tarii de la obiectele bugetare pe termen mediu - celebrul MTO, invocat in anul 2014 de presedintele de atunci, Traian Basescu, intr-o discutie cu premierul de atunci, Victor Ponta, si cu ministrul de Finante de atunci, Ioana Petrescu.

Citește și
social media
Gigantii americani Google, Apple si Facebook, in pericol in Europa. Ce le pregateste Comisia Europeana

"Pe baza datelor executiei pe 2016, Romania a fost depistata ca fiind intr-o deviere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu. In conformitate cu articolul 121 alineatul (4) din TFUE si cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului, Comisia a emis un avertisment adresat Romaniei la 22 mai 2017 ca a fost observata o abatere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu In 2016. Conform Prognozei din primavara Comisiei Europene, exista riscul unei abateri semnificative de la ajustarea recomandata in anul 2017" - arata CE in Recomandarile specifice de tara 2017.

Si de data aceasta Comisia Europeana tine sa avertozeze asupra riscurilor pe care le ridica proiectul legii salarizarii unitare, aflat in Parlament, precum si de lipsa masurilor fiscale si structurale ale Guvernului.

"Principalul risc descendent pentru perspectivele macroeconomice decurge din impactul scazut al masurilor fiscale si structurale asupra perspectivelor de crestere pe termen scurt si mediu. In acelasi timp, masurile necesare pentru a sprijini tintele de deficit planificate nu au fost specificate suficient. In plus, proiectul de lege privind salarizarea unitara reprezinta un risc semnificativ descendent pentru prognoza fiscala" - afirma CE in documentul transmis Consiliului UE.

De asemenea, Comisia Eurpeana a inclus in dispozitivul Recomandarilor specifice de tara pentru Romania si referiri la nivelul inca ridicat al coruptiei din tara, prcizand ca nu doreste totusi sa insiste pe acest subiect in conditiile in care exista oricum Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, care acopera aceste aspecte.

"Coruptia persista la toate nivelurile si ramane un obstacol pentru derularea afacerilor. Romania a facut progrese substantiale in ceea ce priveste o mare parte din reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei la nivel inalt. Cu toate acestea, raman pasi importanti de facut in abordarea ingrijorarilor in aceste domenii, astfel incat reformele sa fie durabile si ireversibile. S-au inregistrat unele progrese in ceea ce priveste elaborarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei locale, insa raman importante provocari in punerea in aplicare eficienta a strategiei nationale anticoruptie adoptate in 2016.

Este nevoie de eforturi pentru respectarea independentei sistemului judiciar in viata publica din Romania, pentru finalizarea reformelor codurilor penale si civile si asigurarea eficientei in aplicarea hotararilor judecatoresti. In cadrul mecanismului de cooperare si verificare, Romania primeste recomandari in domeniile reformei judiciare si luptei impotriva coruptiei. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandarile specifice de tara pentru Romania" - arata CE.

Bruxelles-ul atrage atentia si asupra coruptiei din sistemul sanitar.

"Populatia Romaniei este expusa unor rezultate slabe in materie de sanatate. Serviciile de asistenta medicala de calitate, accesibile sunt afectate de lipsa cadrelor medicale, de subfinantare si de dependenta excesiva de spitale, precum si coruptia, care afecteaza in special persoanele cu venituri mici si din zonele rurale. In afara de platile neoficiale catre profesionistii din domeniul medical, coruptia se refera la achizitiile publice in spitale, fraudarea asigurarilor si mituirea certificatelor care dau dreptul la prestatii" -afirma CE.

VEZI mai multe pe HotNews.ro

Iohannis despre avertismentul Comisiei Europene: Stabilitatea, nu numai economica, dar si bugetara este extrem de importanta

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Brasov, intrebat despre avertismentul Comisiei Europene privind existenta unei abateri semnificative in 2016 fata de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, ca stabilitatea, nu doar economica, dar si bugetara este extrem de importanta si ca Guvernul este responsabil sa evite dezechilibrele economice.

Comisia Europeana a transmis, luni dupa-amiaza, un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 fata de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul CE.

De asemenea, reprezentantii institutiei europene au anuntat ca vor cere Consiliului sa adopte o recomandare pentru ca Romania sa ia masuri adecvate in vederea corectarii abaterii semnificative anuntate de catre CE.

Intrebat despre aceasta situatie, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca stabilitatea economica este cruciala.

"Stablitatea economica este parte din toate discutiile pe care le-am avut si le am in continuare cu Guvernul, o sa mai discutam. E important sa inteleaga toata lumea, inclusiv guvernantii, ca aici nu discutam despre o chestiune politica, locala, cu un interes pe termen scurt, ci vorbim despre o abordare foarte importanta. Stabilitatea, nu numai economica, dar si bugetara este extrem de importanta. Primul draft care contine recomandarile de tara, la primul punct se refera exact la acest lucru. Nu vorbim despre un moft politic al cuiva, al opozitiei, al presedintelui sau al birocratilor de la Bruxelles, ci este nevoie de aceasta stabilitate“, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului considera ca Guvernul este responsabil sa faca proiectiile pe bugetele pe anii urmatori. "Guvernul este responsabil sa faca proiectiile pe bugetele pe anii urmatori si pe banii care se cheltuiesc, de exemplu pe salarizare, astfel incat sa nu fie pus in pericol acest echilibru important.“, a declarat presedintele Iohannis.

De asemenea, presedintele a comentat si declaratia Guvernatorului BNR care a anuntat ca avem o situatie macroeconomica buna, dar si riscuri la fel de mari.

"Cu cat mai performanta este economia, cu atat mai mari sunt si potentialele riscuri. Noi trebuie sa fim constienti de aceste riscuri si dezechilibrele de acest tip fac parte din aceste riscuri si sa actionam preventiv.. Economia romaneasca este intr-o situatie foarte buna momentan si ar fi pacat sa o ducem intr-un dezechilibru cand avem oportunitatea unei dezvoltari foarte bune pe multi ani“, a mai declarat Klaus Iohannis la Brasov.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
UE ameninta Ungaria si Polonia cu proceduri de infringement daca refuza sa primeasca refugiati. Ce a cerut Romaniei
UE ameninta Ungaria si Polonia cu proceduri de infringement daca refuza sa primeasca refugiati. Ce a cerut Romaniei

Comisia Europeana cere Romaniei sa intensifice ritmul primirii refugiatilor conform cotelor obligatorii.

Gigantii americani Google, Apple si Facebook, in pericol in Europa. Ce le pregateste Comisia Europeana
Gigantii americani Google, Apple si Facebook, in pericol in Europa. Ce le pregateste Comisia Europeana

Decizia vine in urma propunerilor de eliminare a barierelor din serviciile online.

Comisia Europeana a aprobat cererea Romaniei de a suspenda temporar exportul intracomunitar al vaccinului impotriva rujeolei
Comisia Europeana a aprobat cererea Romaniei de a suspenda temporar exportul intracomunitar al vaccinului impotriva rujeolei

Comisia Europeana a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar pentru vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR), a anuntat, marti, Ministerul Sanatatii (MS).

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.