Tragedie in Alpi. Boala misterioasa de care suferea Andreas Lubitz. Copilotul era tratat, dar NU pentru depresie
Cu numai cateva ore inainte sa urce in avionul pe care l-a facut farame de versantii Alpilor, copilotul german Andres Lubitz era extrem de tulburat.
Potrivit unor surse din politie, analiza computerului sau a scos la iveala ca, in ajunul tragediei, Lubitz a intrat pe site-uri pentru adulti, dedicate homosexualilor, dar si pe unele dedicate tehnicilor de sinucidere.
Pe de alta parte, spitalul german care il trata pe Andreas Lubitz pentru o afectiune nedezvaluita a predat fisa medicala a copilotului procurorilor din orasul Dusseldorf. Aceasta inseamna ca se va lamuri, in sfarsit, de ce anume suferea copilotul.
Unitatea medicala confirmase că l-a tratat in ultimele saptamani, dar NU pentru depresie.
In niste imagini aparute luni, filmate in urma cu 10 ani la un zbor de antrenament la clubul de planorism, apare un Andreas destins si in mod clar pasionat de ceea ce facea. Jurnalistii germani au facut rost si de fotografii cu viitorul copilot pe cand era un baietel vesel, apoi, un adolescent zambitor.
O stewardesa, fosta iubita a lui Andreas Lubitz, a marturisit ca a incheiat relatia cu el pentru ca si-a dat seama ca are probleme psihice serioase. Presa speculeaza ca si partenera - sa-i spunem - "oficiala", o profesoara, hotarase sa se desparta de el, chiar daca abia aflase ca ii poarta copilul.
Ziarele spun ca Lubitz risca sa-si piarda brevetul de pilot si din cauza problemelor oftalmologice - o presupusa dezlipire de retina si capacitatea vizuala redusa la doar 30 la suta. Procurorii nu au gasit insa dovezi ale niciunei boli fizice.
Christoph Kumpa, purtatorul de cuvant al Procuraturii Dusseldorf: "Am gasit documente medicale care nu arata nicio boala fizica."
Apar insa detalii despre episodul depresiv pe care l-a suferit in urma cu sase ani si din cauza caruia si-a intrerupt pregatirea de pilot la Germanwings. Acesta fusese mult mai grav decat s-a crezut pana acum.
Christoph Kumpa, purtatorul de cuvant al Procuraturii Dusseldorf: "A urmat tratament la psihoterapie, pentru ca a avut "tendinte sinucigase" la acel moment. De atunci si pana la momentul cand s-a urcat in avion, a mai mers la consult la cativa medici si am gasit dovezi ca medicii l-au declarat inapt de munca si de zbor."
In schimb, in urma analizarii computerului sau, investigatorii au stabilit ca, in ajunul catastrofei aviatice, Andreas Lubitz era interesat de partea intunecata a internetului. Printre altele, a accesat site-uri pentru adulti, dedicate homosexualilor, dar a cautat si informatii despre tehnici de sinucidere.
Anchetatorii au aflat ca in perioada in care a lucrat ca insotitor de zbor au circulat barfe legate de sexualitatea lui Andreas Lubitz, poreclit pe atunci "Tomato Andy".
In alta ordine de idei, criminalistii francezi pregatesc rudele indoliate pentru o lunga si dureroasa asteptare inainte ca ceremoniile funerare sa poate fi savarsite.
Colonel Francois Daoust, Institutul de Criminalistica Franta: "Esantioanele si fragmentele de corp nu sunt intr-o stare care sa permita o interpretare imediata si facila. Vorbim despre 150 de oameni, despre dosare de strins din intreaga lume, va reamintesc ca e vorba de 19 nationalitati, de informatii ce trebuie recuperate de la medicii ori stomatologii victimelor, care nu sunt intotdeauna disponibili pe loc. Procesul de identificare va dura intre 2 si 4 luni, minimum".
In demersurile lor laborioase, legistii vor apela - de la caz la caz - la mostre ADN, fise dentare, istoricul medical cu privire la eventuale operatii ori proteze, dar si la amprente digitale.
La momentul zborului fatidic, Lubitz nu prezenta insa tendinte sinucigase si nici de agresivitate fata de alti oameni, potrivit documentelor medicale gasite la el acasa. Anchetatorii nu stiu nici acum ce anume l-a determinat pe acesta sa se sinucida si sa ia cu el inca 149 de oameni.
Christoph Kumpa, purtatorul de cuvant al Procuraturii Dusseldorf: "Nu am gasit nimic in mediul sau personal, familial sau profesional care sa ne permita sa spunem care a fost motivatia sa."
Tragedia de martea trecuta a scos la iveala lacunele din testele psihologice pe care le trec in prezent pilotii. Un jurnalist a parcurs si el un test similar:
Corespondent Sky News: "Am trecut prin sute de intrebari care cercetau felul in care fac fata stresului si cum lucrez in echipa. N-a fost insa nicio intrebare punctuala despre relatiile personale, situatia financiara ori alte aspecte care m-ar putea afecta profund la nivel personal."
In satul din Alpi unde s-a prabusit avionul, continua pelerinajul rudelor celor morti in catastrofa. Autoritatile au inceput sa faca un drum prin padurea deasa, ca echipele de interventie sa ajunga mai usor la resturile avionului. Abia dupa incheierea operatiunii de recuperare, rudelor li se va ingadui sa paseasca pe pantele unde cei dragi si-au gasit sfarsitul.
Sora unei victime din Iran: "Nu ne alina deloc imaginile acestui colt de Rai si gandul ca acum el e regele Alpilor".
Sursa: Pro Cinema
Etichete: prabusire, avion, companie aeriana, copilot, accidente aviatice, GermanWings, Andreas Lubitz,
Dată publicare:
31-03-2015 08:02