Romania contribuie cu fonduri pentru apararea cibernetica a Ucrainei. Cati bani dam la fondul de sprijin al NATO

Ultimul update: Vineri 09 Ianuarie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 22:49
Categorie: Internaţional
razboi cibernetic

Romania va contribui, in anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar intre Romania, prin SRI, si Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Aliantei pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, semnat la 2 decembrie, potrivit Mediafax.

Contributia Romaniei pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro. Potrivit HG publicata marti in Monitorul Oficial, suma va fi suportata din bugetul SRI. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operationalizarea Fondului NATO de Sprijin in domeniul Apararii Cibernetice, gestionat de Romania prin SRI, subliniind ca, din aceasta pozitie, Bucurestiul va sprijini sporirea capacitatii Ucrainei de a raspunde noilor amenintari.

Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, a anuntat, in 13 septembrie, SRI. "In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei", a precizat SRI intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice - apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar in cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor (4-5 septembrie), Romania si-a declarat disponibilitatea de a indeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

razboi cibernetic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania.
Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania. "Exista riscul unei OFENSIVE in primavara"
Angela Merkel: Europa nu va lasa Rusia
Angela Merkel: Europa nu va lasa Rusia "sa ignore dreptul international" in Ucraina
Pas important facut de Ucraina spre aderarea la NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat anularea statutului de stat nealiniat
Pas important facut de Ucraina spre aderarea la NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat anularea statutului de stat nealiniat
VIDEO PROTVPLUS.RO
ferrari
Nota de plată primită de un tânăr, după ce a avariat grav 3 mașini Ferrari
Motivul pentru care a fost vopsită în alb zăpada dintr-un oraș siberian. VIDEO
Numărul ruşilor care regretă destrămarea URSS a ajuns la maximul ultimilor zece ani
Scrisorile secrete trimise de George Bush Sr unui băiețel filipinez, timp de 10 ani. FOTO
A furat 8000 de € în 10 secunde pe aeroport. Momentul a fost filmat. VIDEO
Fenomen neobișnuit în Seattle. Mai multe case, distruse
Festival de muzica
Ce s-a întâmplat după un festival de muzică la care au fost interziși bărbații
Judecătorul Emmet Sullivan amână stabilirea pedepsei fostului consilier Michael Flynn
Melania și Donald Trump, în fotografia oficială de Crăciun. Mesajul lor
Un copil de 2 ani, salvat de la moarte în ultima clipă. VIDEO cu momentul
Țara în care bătrânii aleg să meargă la închisoare ca să facă rost de bani
O fabrică a dat prime de Crăciun de câte 60.000 de dolari fiecărui angajat