Romania contribuie cu fonduri pentru apararea cibernetica a Ucrainei. Cati bani dam la fondul de sprijin al NATO


Ultimul update: Vineri 09 Ianuarie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 22:49
Categorie: Stiri externe
razboi cibernetic

Romania va contribui, in anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar intre Romania, prin SRI, si Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Aliantei pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, semnat la 2 decembrie, potrivit Mediafax.

Contributia Romaniei pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro. Potrivit HG publicata marti in Monitorul Oficial, suma va fi suportata din bugetul SRI. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operationalizarea Fondului NATO de Sprijin in domeniul Apararii Cibernetice, gestionat de Romania prin SRI, subliniind ca, din aceasta pozitie, Bucurestiul va sprijini sporirea capacitatii Ucrainei de a raspunde noilor amenintari.

Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, a anuntat, in 13 septembrie, SRI. "In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei", a precizat SRI intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice - apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar in cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor (4-5 septembrie), Romania si-a declarat disponibilitatea de a indeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

razboi cibernetic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania.
Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania. "Exista riscul unei OFENSIVE in primavara"
Angela Merkel: Europa nu va lasa Rusia
Angela Merkel: Europa nu va lasa Rusia "sa ignore dreptul international" in Ucraina
Pas important facut de Ucraina spre aderarea la NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat anularea statutului de stat nealiniat
Pas important facut de Ucraina spre aderarea la NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat anularea statutului de stat nealiniat
VIDEO PROTVPLUS.RO
alegeri
Liderii europeni se tem că rușii ar putea influența rezultatul alegerilor europarlamentare
Momentul în care Theresa May izbucnește în lacrimi. Ce urmează după demisia ei
Donald Trump a decis să trimită 1500 de soldați în Orientul Mijlociu
Un colet capcană a explodat la Lyon, Franța. 10 oameni au fost răniți. FOTO
Suma fabuloasă descoperită de poliție în mașina unui calabrez, la o verificare de rutină
Unde se află cea mai frumoasă plajă din lume
Nirmal Purja pe Everest
”Săptămâna morții” pe Everest. Momentul uluitor cu 300 de oameni în șir indian pe munte
Surpriza plăcută pe care a avut-o un bărbat după ce i-a fost spartă casa. Ce era în baie
Jurnalişti atacaţi de un tanc al regimului Assad, când filmau viaţa de iad din Siria
Doi pepeni galbeni, cumpăraţi cu peste 40.000 de euro. Explicaţia preţului uriaş
Cerere inedită în căsătorie pe covorul roșu de la Cannes. Cei doi au atras toate privirile
Fenomenele meteo care au îngrozit americanii. „M-a luat pe sus şi m-a trântit la pământ”