The New York Times: Ucraina nu va primi o invitație la NATO la următorul summit de la Washington
Liderii țărilor NATO de la summitul de la Washington, care va avea loc în iulie cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la alianță, nu intenționează să invite Ucraina să se alăture unei alianțe militare, scrie The New York Times.
Până acum, NATO nu vrea să accepte un nou membru în alianță, care, datorită contractului colectiv de securitate, va trage alianța în război, se spune în articol.
În același timp, alianța dorește să găsească un „mijloc alternativ” - altceva decât apartenența, dar suficient de semnificativ pentru a arăta Ucrainei că NATO o sprijină pe termen lung.
Cu toate acestea, rămâne neclar care va fi acesta.
O opțiune pentru un astfel de sprijin, după cum a raportat Financial Times, ar putea fi un fond de contribuție aliat, care ar oferi Ucrainei un pachet de ajutor pe cinci ani în valoare de până la 100 de miliarde de dolari.
Dar ideea, notează The New York Times, a fost întâmpinată cu confuzie, deoarece nu este clar cum ar putea NATO să forțeze țările membre să finanțeze fondul.
Potrivit ziarului, Statele Unite şi Germania continuă să se opună propunerii de a începe negocierile privind aderarea Ucrainei la NATO.
În același timp, Statele Unite și Germania doresc să stabilească condiții specifice pe care le poate îndeplini Ucraina pentru a începe negocierile. Până în prezent, eforturile de definire a acestor condiții au înregistrat puține progrese.
Toate acestea s-ar putea să nu conteze până în iulie, dacă ofensiva rusă continuă să se dezvolte și Ucraina se va confruntă cu amenințarea înfrângerii în război pe fondul lipsei de ajutor militar, inclusiv din cauza dezacordurilor din Congresul SUA, notează The New York Times.
La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba, vorbind pe 4 aprilie la sediul NATO de la Bruxelles, a spus că Kievul așteaptă decizia aliaților cu privire la următorul pas către aderarea Ucrainei la alianță.
„Forma și conținutul următorului pas către aderarea Ucrainei la NATO ar trebui să fie decise de aliați înșiși. Vom aștepta cu nerăbdare rezultatul, dar, desigur, credem că Ucraina merită să fie membră a NATO și că acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus el.