SUA nu vor mai importa petrol rusesc. Cât din necesarul american e din Rusia, comparativ cu Europa. Cum stă România
Statele Unite vor opri importurile de petrol din Rusia, dar acest lucru e mai degrabă simbolic, din moment ce petrolul rusesc reprezintă doar 2% din importurile americane de țiței.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Washingtonul este așteptat să anunțe oprirea importurilor de petrol din Rusia, anunță marți The Guardian, care citează Bloomberg și Associated Press.
SUA au discutat cu UE aceasta problemă a opririi importurilor de petrol din Rusia, după ce Kremlinul a invadat Ucraina și a creat cea mai gravă criză militară din Europa după al Al Doilea Război Mondial.
Spre deosebire însă de SUA, care are doar 2% din necesarul de petrol adus din Rusia, țările europene depind în măsură mult mai mare de țițeiul rusesc.
Astfel, UE se bazează pe Rusia pentru importul a 40% din necesarul său de gaze și pentru 27% din importul de petrol.
În fotografia de mai sus apare ”harta dependenței” țărilor europene față de gazul rusesc, realizată de CNN pe baza datelor Eurostat.
Cu doar 7% din necesarul de gaz importat din Rusia, România se află într-una dintre cele mai privilegiate poziții din Europa.
Tot marți, și Marea Britanie este așteptată să anunțe cum va reduce importurile de gaze și petrol din Rusia.
În România, prețul benzinei a depășit 8 lei litrul
Germania și Ungaria au anunțat, de altfel, public, faptul că se opun sancționării energetice a Rusiei prin blocarea importurilor de petrol și gaze. Cancelarul Olaf Schulz a declarat că ”energia Rusiei este de o importanță esențială pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi”.
La rândul său, ministrul de Externe maghiar, Mihaly Varga, a spus că ”cei care cer extinderea sancțiunilor, vor ca poporul maghiar să plătească prețul războiului”.
Chiar și fără instituirea unor sancțiuni, barilul de petrol a depășit 130 de dolari, un record istoric, în timp ce prețul benzinei a depășit deja în România 8 lei litrul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, SUA, petrol, invazie, import,
Dată publicare:
08-03-2022 15:54