Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 13. În a 13-a zi de război în Ucraina, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunță că mai multe obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov. 

Nu există consecințe de natură radioactivă, specifică agenția. Pentru 5 oraşe asediate, Rusia acceptă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

Criza umanitară capătă proporții: ucrainenii nu mai au apă, hrană și medicamente.

După ce li s-a promis de mai multe ori că vor primi șansa să fugă din orașele aflate sub asediu, oamenii deznădăjduiți și epuizați au ajuns să stea la cozi interminabile pentru puțină apă.

Antony Blinken, secretar de stat SUA: „Acum Rusia înfometează orașe precum Mariupol. Este rușinos. Lumea îi cere Rusiei: "Opriți imediat aceste atacuri! Lăsați mâncarea și medicamentele să intre, lăsați oamenii să iasă în siguranță și puneți capăt acestui război împotriva Ucrainei."

Citește și
belarus, negocieri
S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Ce au decis cele două tabere
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 36 de spitale au fost complet distruse de bombardamente în Ucraina. Apeluri disperate vin și din orașele ucrainene mai puțin afectate de atacuri, dar care nu mai fac față nevoilor refugiaților.

Andriy Sadovyi, primarul din Liov: „Începând de astăzi, Liovul a devenit refugiul a 200.000 de oameni, care s-au mutat în Lvov ascunși de bombardamente și lovituri cu rachete. Vreau să fac apel la toate organizațiile internaționale pentru ajutor. Avem nevoie de sprijinul vostru, avem nevoie de participarea voastră directă aici, la Liov.”

Terifiaţi, oamenii continuă să ia cu asalt gara centrală din oraş, încercând cu disperare să fugă din capitală. Irpin, un oraș aflat la 20 de kilometri de Kiev, este de câteva zile bombardat cu înverșunare de forțele ruse.

Promisiunea deschiderii unor culoare de evacuare ar urma să aibă loc doar în anumite condiții - catalogate de oficialii de la Kiev ca fiind imorale. Mai precis, locuitorii din Kiev, Cernigău și Harkov ar urma să ajungă în Rusia, iar cei din Sumi și Mariupol ar avea de ales între Rusia și alte orașe ucrainene.

Între timp, a fost anunțată o nouă rundă de convorbiri între Rusia şi Ucraina. Mai mult, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a confirmat că se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, mâine în Turcia. Iar Statele Unite vor trimite noi trupe în Europa, inclusiv în România.

 Rezumatul zilei, 8 martie:

Patru elicoptere ale statului ucrainean au aterizat la Iași

Rusia anunță că a încetat focul în Cernigău, Sumî, Harkov, Kiev și Mariupol 

Rusia a bombardat clădiri rezidențiale din Sumî. Printre morți se numără și copii 

Zelenski a ordonat chemarea militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei

Ucraina susține că a ucis un alt general rus în timpul luptei de la Harkov

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:


UPDATE 23.05 Pentagonul anunță că o nouă coloană militară rusă înaintează spre Kiev, dinspre nord-est.

"Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (n.r. - ruşii) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est. 'Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş", a declarat un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA, informează Agerpres.
 

UPDATE 22.40 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a publicat, marți, pe Facebook, o scrisoare deschisă emoționantă.

„În ciuda asigurărilor din partea instituțiilor de propagandă susținute de Kremlin, care numesc această invazie o 'operațiune specială', de fapt, este vorba despre uciderea în masă a civililor ucraineni”, a spus Zelenska, potrivit CNN.

În scrisoarea sa, soția lui Volodimir Zelenski a vorbit, printre altele, și despre faptul că printre victimele războiului început de Rusia se numără și copii:

„Fetița de opt ani, Alice, care a murit pe strada Ohtîrka și pe care bunicul a încercat să o acopere cu trupul său. Sau Polina din Kiev, care a murit de la bombardament împreună cu părinții ei. Sau Arsenie, de 14 ani… În suburbiile cândva liniștite ale capitalei, ambulanțele pur și simplu nu au putut intra din cauza bombardamentelor”.

„Femeile și copiii noștri trăiesc acum în buncăre și subsoluri. Trebuie să fi văzut fotografii de la metroul din Kiev și Harkov, unde oamenii se înghesuie cu bebelușii și animalele lor de companie. Asta e o nouă realitate înfricoșătoare pentru ucraineni”, a continuat prima doamnă a Ucrainei.

Aceasta a mai spus că „drumurile sunt pline de refugiați, femei și copii obosiți. Soții îi aduc la granițe și se întorc la război. În ciuda tuturor acestor orori, ucrainenii nu renunță”.

De asemenea, Zelenska a remarcat rezistenta armatei ucrainene și a cetățenilor în fața armatei ruse: „Propagandiștii Kremlinului s-au lăudat că ucrainenii îi vor primi cu flori, ca pe niște eliberatori. Dar ucrainenii i-au primit cu cu cocktailuri Molotov. Locuitorii orașelor atacate se coordonează pe rețelele de socializare, ajutându-i pe cei singuri, pregătind mâncare, colectând medicamente și muniție pentru apărători. Doar își fac treaba”.

Prima Doamnă a Ucrainei a transmis lumii un mesaj cât se poate de clar: „Avem nevoie de coridoare de securitate care să permită ajutorului umanitar să intervină și civilii să plece în siguranță. Vă solicit să ne acordați ajutor umanitar și mulțumesc celor care deja îl oferă”.

„În războiul informațional purtat de Federația Rusă, fiecare mărturie e importantă. Acesta este un război în Europa și la granițele UE. Ucraina oprește forța care deja mâine poate intra în orașele voastre liniștite. Dacă nu-l oprim pe Putin, care amenință că pornește un război nuclear, nu va mai fi un loc sigur pe lumea asta. Știu că totul sună ca un coșmar. Dar aceasta este noua noastră realitate. Trăim în ea. Și nu știm cât va dura. Dar cu siguranță vom învinge”, a încheiat Olena Zelenska.
 

UPDATE 22.20 Rusia a anunţat o nouă încetare a focului pentru miercuri dimineaţă

“Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând cu 9 martie, 10:00, ora Moscovei, şi este gata să creeze coridoare umanitare”, a anunţa celula însărcinată cu aceste probleme în cadrul guvernului rus, citată de agenţia oficială TASS.

UPDATE 21.40 Liz Truss: Marea Britanie va ”continua slăbirea economiei” Rusiei alături de aliaţi

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunţat că va călători la Washington, SUA, pentru a se întâlni cu omologul său american, Antony Blinken. Marea Britanie va ”continua slăbirea” economiei ruse alături de aliaţi, a declarat Truss într-o şedinţă de informare, marţi, înaintea vizitei în SUA, conform CNN.

UPDATE 21.25 Postul BBC îşi reia transmisiile din Rusia în limba engleză

Postul britanic BBC a anunţat că îşi reia începând de marţi seară serviciul în limba engleză din Rusia, după ce suspendase transmisiile de acolo în urma adoptării unei legi ruse ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru difuzarea de ''informaţii mincinoase despre armata'' rusă, relatează AFP.

Grupul audiovizual britanic asigură că ''a examinat implicaţiile noii legislaţii, precum şi nevoia urgentă de a transmite din interiorul Rusiei'' în contextul conflictului armat ruso-ucrainean, astfel că ''după o analiză matură'' a decis să reia transmiterea de reportaje din Rusia încă de marţi seară.

UPDATE 21.00 Trupele ucrainene au respins încercările forţelor ruse de a pătrunde în Harkov şi de a captura Mikolaiv (oficiali locali)

Trupele ucrainene au respins eforturi ale forţelor ruse de a pătrunde marţi în oraşul Harkov (nord-est) şi au zădărnicit o operaţiune planificată de 120 de paraşutişti ruşi în apropiere de graniţă, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters.

Paraşutiştii militari au aterizat în oraşul de graniţă ucrainean Vovceansk, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Harkov, dar au fost înfrânţi de forţele ucrainene, a spus el într-o declaraţie televizată.

Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a declarat marţi că forţele ruse au încercat în mod repetat să captureze capitala regională sudică Mikolaiv, atacuri ce au fost respinse de trupele ucrainene.

"Ar avea nevoie de zece ori mai multe forţe pentru a lua Mikolaiv", a spus el într-un briefing televizat.

UPDATE 20.52 Rusia susţine că a distrus până acum circa 900 de vehicule blindate ucrainene

Forţele armate ruse au distrus aproape 900 de tancuri şi alte vehicule blindate ucrainene din 24 februarie, data începerii a ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială" în ţara vecină, a anunţat marţi Ministerul Apărării rus, citat de Reuters.

Instituţia rusă mai susţine că a doborât şi 84 de drone ale armatei ucrainene. 

UPDATE 20.27 Apelul preşedintelui Ucrainei către Regatul Unit: Faceţi mai mult ca să ne ajutaţi!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut marţi un apel la Regatul Unit să facă mai mult pentru a-i ajuta ţara să lupte împotriva Rusiei şi să pedepsească acest "stat terorist", anunţând pe un ton sfidător - potrivit Reuters - că Ucraina va lupta pentru supravieţuirea sa, indiferent de costuri.

Adresându-se parlamentului britanic, în aplauzele în picioare ale parlamentarilor, într-o sală plină ochi, Zelenski a trecut în revistă metodic, zi cu zi, invazia rusă asupra ţării sale, a descris armele folosite, civilii ucişi şi cei care au rămas fără apă şi mâncare. I-a mulţumit premierului britanic Boris Johnson, care a încercat să joace un rol conducător în sprijinul acordat Ucrainei în faţa Rusiei, a mulţumit pentru ajutorul pe care i l-a oferit deja, dar a insistat că Regatul Unit şi ţările occidentale trebuie să facă şi mai mult, să preseze Rusia cu şi mai multe sancţiuni. Le-a cerut să declare Rusia "stat terorist".

UPDATE 20.20 Rusia şi Ucraina şi-au menţinut intactă vasta majoritate a puterii de luptă, apreciază un oficial american

Statele Unite ale Americii apreciază că Rusia şi Ucraina şi-au menţinut intactă vasta majoritate a puterii de luptă, după 13 zile de la debutul invaziei ruse, a afirmat marţi un înalt oficial american din sfera apărării, relatează Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a adăugat că SUA nu au văzut indicii că Rusia îşi retrage soldaţi din alte părţi de pe teritoriul său pentru a întări rândurile celor peste 150.000 de militari pe care i-a desfăşurat în Ucraina.

Forţele ruse au izolat oraşul ucrainean Mariupol (sud), dar SUA nu cred că au avansat, deocamdată, în interiorul oraşului, a menţionat oficialul citat.

UPDATE 20.10 McDonald’s închide temporar 850 de restaurante din Rusia

McDonald’s a anunțat, marți, că închide temporar toate cele 850 de restaurante ale sale din Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei, informează Los Angeles Times.

Gigantul american a precizat că va continua să le plătească salariile celor 62.000 de angajați.

Într-o scrisoare deschisă adresată angajaților, directorul executiv al McDonald’s, Chris Kempczinski, a afirmat că închiderea restaurantelor din Rusia este decizia corectă în acest moment.

UPDATE 20.00 Un copil a murit de sete în Ucraina, după ce orașul său a fost lăsat fără apă de ruși

În cea de-a 13-a zi de război în Ucraina, un copil a murit din cauza deshidratării, în Mariupol. Orașul a rămas fără apă, alimente, medicamente și curent electric, de când este asediat de forțele rusești.

UPDATE 19.40 Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Belarus: “Evitaţi călătoriile neesenţiale!”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, marţi, că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5 din 9, “Evitaţi călătoriile neesenţiale!”, de la nivelul de până acum 3 din 9, “Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”.

UPDATE 19.31 Pentagonul estimează că în Ucraina şi-au pierdut viaţa între 2.000 şi 4.000 de militari ruşi

Un oficial de rang înalt din Departamentul Apărării SUA a declarat marţi că în războiul din Ucraina şi-au pierdut viaţa până acum între 2.000 şi 4.000 de militari ruşi, informează AFP.

Audiat într-o comisie a Congresului Statelor Unite, general-locotenentul Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare, a precizat că estimarea trebuie privită cu prudenţă, deoarece a fost făcută pe baza mai multor surse.

În 2 martie, Ministerul Apărării rus a comunicat un bilanţ de 498 de soldaţi ruşi ucişi în "operaţiunea specială" din Ucraina.

UPDATE 19.29  Preşedintele SUA anunţă interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, ca represalii la invazia Ucrainei, subliniind sprijinul politic puternic pentru această decizie care, a admis oficialul, va duce la creşterea preţurilor la energie, transmite Reuters.

"Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin", le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă.

După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.

UPDATE 19.26 O nouă convorbire telefonică Macron-Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat marţi după-amiază, timp de o oră şi jumătate, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre ultimele evoluţii ale ofensivei militare conduse de armata rusă în Ucraina, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP.

Cei doi şefi de stat ''au abordat subiectele umanitare, iniţiativa privind securitatea şi siguranţa centralelor nucleare şi în final un punct privind discuţiile în desfăşurare la Gomel'', în Belarus, între negociatori ruşi şi ucraineni, a precizat preşedinţia franceză.

Preşedintele Macron menţine în mod constant legătura cu omologul său ucrainean Zelenski. Cei doi au discutat duminică, după o convorbire între preşedinţii francez şi rus, Vladimir Putin, dedicată în mare parte securităţii nucleare după preluarea controlului la centrala Zaporojie, sudul Ucrainei, de către armata rusă.

Macron urmează să-l primească spre finalul serii pe secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în prezent în turneu în Europa.

UPDATE 19.20 Bursa de Valori din Moscova va rămâne închisă pe 9 martie

Bursa de Valori din Moscova va rămâne închisă pe 9 martie, a anunțat marți Banca Centrală Rusă într-un comunicat.

Vor fi permise doar operațiuni limitate, potrivit comunicatului.

Bursa a fost închisă din 28 februarie, în urma sancțiunilor occidentale, iar rubla rusă a scăzut la minime record față de dolarul american.  

UPDATE 19.10 Aproape 3.000 de civili au fost evacuaţi din oraşul ucrainean Irpin.

"Evacuarea populaţiei din oraşul Irpin la Kiev continuă. Aproape 3.000 de civili au primit asistenţă", a anunţat agenţia de protecţie civilă din Ucraina, potrivit Agerpres.

În jurul localităţii respective, aflate la circa 25 de km la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, se duc de câteva zile lupte grele.

Forţele ruse au ocupat o parte a oraşului, care înainte de invazie avea circa 45.000 de locuitori.

UPDATE 18.30 AFP: Coşmarul războiului urban se profilează în Ucraina

Cu lupte brutale, distrugeri masive, pierderi grele civile şi militare, războiul urban pe care ruşii ameninţă să-l angajeze în Ucraina este un coşmar pentru soldaţi şi o tragedie sângeroasă pentru populaţia prinsă în mijlocul confruntărilor.

După aproape două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, perspectiva unui asalt de mare anvergură asupra oraşelor ucrainene prinde contur, conform unei analize AFP.  

UPDATE 18.10 - 61 de spitale din Ucraina nu mai sunt funcționale din cauza atacurilor rusești, susține ministrul ucrainean al Sănătății.

Viktor Lyashko, ministrul sănătății din Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, citat de „The Guardian”, că 61 de spitale au fost scoase din funcțiune de „teroriștii din țara agresoare”. Mai mult, autoritățile nu mai pot oferi asistență medicală în prima linie, atât din cauza lipsei materialelor sanitare, cât și a nerespectării coridoarelor umanitare convenite la negocierile dintre Ucraina și Rusia.

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, declarase că atacurile rușilor au distrus mai bine de 200 de școli, 34 de spitale și 1500 de clădiri rezidențiale.

UPDATE 17.40 Clotilde Armand, discuție telefonică cu primarul Kievului, Vitali Klitschko: “L-am asigurat de toată susținerea noastră”

Primarul Sectorului 1 al Municipiului București, Clotilde Armand, a anunțat, marți, că a discutat prin telefon cu primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko.

Armand i-a transmis fostului mare boxer ucrainean că Primăria Sectorului 1 a pregătit mai multe ajutoare pentru cetățenii din Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.

UPDATE 17.30 Australia ajută Ucraina cu 50 de milioane de dolari pentru ”arme defensive letale”

Australia s-a angajat să acorde 70 de milioane de dolari australieni (adică 50 de milioane de dolari SUA) pentru a finanța achiziționarea de arme defensive letale pentru Ucraina, inclusiv rachete și muniții, a declarat prim-ministrul Scott Morrison.

Potrivit Reuters, Australia și-a schimbat poziția de săptămâna trecută, când spunea că va finanța doar asistența de tehnică militară.

UPDATE 17.15 ONU: Cel puțin 474 de civili au fost uciși în Ucraina, de la începutul ofensivei rusești

Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit ultimelor cifre ale Oficiului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Alte 861 de persoane au fost rănite în conflict, ridicând numărul total al victimelor civile calculat de ONU la 1.335.

Cifra adevărată va fi probabil „considerabil mai mare”, în opinia ONU, în special în teritoriile controlate de guvern, unde multe rapoarte sunt încă în așteptarea confirmării.

„Acest lucru se referă, de exemplu, la orașele Volnovakha, Mariupol, Izium, unde există acuzații de sute de victime civile. Aceste cifre sunt în continuare coroborate și nu sunt incluse în statisticile de mai sus”, se arată în comunicat.

UPDATE 16.40 Primarul din Harkov: „Sunt absolut încrezător că îi vom învinge pe ruși”

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat pentru CNN că este „absolut încrezător” că orașul său va învinge forțele ruse.

Sub asediul bombardamentelor rusești constante, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei încă rezistă, a spus Terekhov, marți.

Citește AICI mai multe declarații ale lui Terekhov pentru CNN.

UPDATE 16.19 Kuleba îndeamnă companiile să boicoteze Rusia

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut companiilor internaționale, într-o scrisoare deschisă, să boicoteze Rusia.

„Ucraina solicită companiilor globale responsabile din punct de vedere etic și social să oprească sau să suspende operațiunile cu sau în Rusia, refuzând, prin urmare, să finanțeze violența și crimele împotriva umanității”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Mai multe corporațiil, printre care Apple, IKEA și Nike, și-au suspendat operațiunile în Rusia, ca reacție la atacarea Ucrainei de către Moscova.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 8, 2022 

UPDATE 16.10 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a vorbit cu Vaticanul, informează BBC.

Demnitarul rus a expus poziția țării sale față de Ucraina și și-a exprimat speranța că în curând va avea loc o nouă rundă de negocieri pentru pace între Moscova și Kiev, pentru a se „ajunge la un acord asupra problemelor cheie care stau la baza crizei și pentru a opri ostilitățile”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei.

Duminică trecută, Papa Francisc a afirmat în fața credincioșilor catolici prezenți în Piața Sfântul Petru din Vatican că războiul duce la „moarte, distrugere și mizerie”.

Lavrov urmează să se întâlnească, joi, în Turcia, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. 

UPDATE 15.36 Mai multe țări au redenumit ”Ucraina liberă” sau ”Eroii Ucrainei” străzile pe care se află Ambasada Rusiei

Una dintre străzile capitalei Albaniei, Tirana, pe care se află ambasadele Rusiei, Ucrainei, Serbiei şi Kosovo, a fost redenumită ″Ucraina Liberă″⁣, ca gest de solidaritate al Albaniei faţă de rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei ruse.

Lituania și Letonia au redenumit și ele în onoarea Ucrainei străzile pe care se află Ambasada Rusiei.

UPDATE 15.32 Zelenski promite să îi ucidă pe „nenorociții” care au ucis o familie cu doi copii, în timp ce fugeau din calea războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va ucide „toți nenorociții” care au ucis o familie cu doi copii, în timp ce erau evacuați dintr-o suburbie a Kievului, scrie New York Post.

„O familie a fost ucisă. Un bărbat, o femeie și doi copii. Chiar pe drum... Când tocmai încercau să fugă din oraș ca să scape. Intreaga familie. Câte astfel de familii au murit în Ucraina! Nu vom ierta, nu vom uita!”, a spus Zelenski.

„Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități în acest război, pe pământul nostru. Vom găsi fiecare nenorocit care a tras în orașele noastre, în oamenii noștri, care a bombardat pământul nostru, care a lansat rachete sau care a dat ordin. Nu va exista lini. Nu va exista niciun loc liniștit pe acest Pământ pentru voi, cu excepția mormântului”, a continuat președintele ucrainean.

UPDATE 15.28 Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace afirmă că Regatul Unit ”susţine” ca Polonia să trimită avioane de luptă în Ucraina, însă avertizează că Rusia se poate ”răzbuna”, relatează CNN.

 Ambasadoarea Statelor Unite la NATO Julianne Smith a dezvăluit la CNN că oficiali americani şi polonezi discută ca Polonia să trimită avioane de tip MiG-29, de producţie sovietică, în Ucraina, o ”decizie suverană” a Varşoviei, şi să primească în schimb avioane americane, conform News.ro.

”Polonia se învecinează cu ţări ca Belarusul, care ia parte la Războiul (din Ucraina) alături de Rusia şi trebuie să înţeleagă că această decizie nu doar că ajută în mod direct Ucraina, un lucru bun, dar că o poate aduce în linia de foc a Rusiei şi Belarusului”, avertizează la Sky News Wallace.

UPDATE 15.21 Statul Major ucrainean susține că Belarus se pregătește să trimită trupe în Ucraina

 Belarus și-a regrupat forțele și le-a desfășurat la granița cu Ucraina, lângă orașul Brest și satul Aleksandrovka din regiunea Gomel, a anunțat Statul Major, marți, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 15.16 Germania investighează crimele de război ale Rusiei în Ucraina

Procurorul general german, Peter Frank, a deschis o investigație cu privire la utilizarea de către Rusia a munițiilor cu dispersie, bombardarea clădirilor rezidențiale, a conductelor de gaz și a locurilor de depozitare a deșeurilor nucleare, a raportat Spiegel, citat de The Kyiv Independent

UPDATE 15.05 În Oleșkî, în regiunea Herson, a fost organizat un miting împotriva rușilor

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 15.04 Și compania Shell a anunțat că nu va mai achiziționa petrol nerafinat din Rusia, conform Nexta. 

UPDATE 14.53 Și Adidas și-a suspendat activităţile în Rusia.


UPDATE 14.46 Războiul nu trebuie să escaladeze dincolo de Ucraina, spune secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit marţi de "responsabilitatea" de a asigura că războiul din Ucraina nu se răspândeşte dincolo de graniţele acesteia, în urma convorbirilor purtate la Riga cu preşedintele leton Egils Levits, relatează Reuters.

"Avem responsabilitatea de a asigura că conflictul nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina", a spus Stoltenberg, citat de Agerpres. 

"Vom proteja şi apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a adăugat el.

UPDATE 14.24 Locuitorii din Sumî au povestit cum decurge evacuarea: „Evacuarea are loc de-a lungul coridorului spre Poltava. Au fost studenți din India, China și din alte țări în primele convoaie”. Moscova oferă și oamenilor să meargă spre Rusia, dar se pare că doar câțiva aleg acest traseu, conform Nexta. 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 14.17 Mesajul mai multor femei din armata Ucrainei către inamicii din țara lor. “Suntem femeile din Ucraina. Noi ne-am binecuvântat bărbații să ne apere pământul. Ne-am dus deja copiii în locuri sigure. Ne-am alăturat armatei. Ne vom distruge inamicul”, spun acestea. 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 13.46 UE va interzice exporturile de tehnologie maritimă către Rusia ca parte a noului pachet de sancțiuni, informează Reuters.

UPDATE 13.44 Ucraina: Atacurile asupra spitalelor şi ambulanţelor se înmulţesc rapid, avertizează OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că atacurile asupra spitalelor, ambulanţelor şi altor facilităţi medicale din Ucraina au sporit rapid în ultimele zile şi a avertizat că ţara rămâne fără provizii medicale vitale, informează Reuters şi DPA.

Agenţia sanitară a ONU a confirmat luni că cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa în 16 atacuri asupra facilităţilor sanitare de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. Organizaţia nu a spus cine este responsabil de atacuri, conform Agerpres. 

Catherine Smallwood, unul dintre responsabilii pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europa, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă că bilanţul include incidente privind ambulanţe rechiziţionate în alte scopuri decât acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

''Vom continua să actualizăm bilanţul. S-au înmulţit destul de rapid în ultimele zile'', a spus Smallwood.

UPDATE 13.16 Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, susține declarații, în Estonia

"Numărul de morți civili continuă să crească. Începând de astăzi circa 1,7 milioane au fost forțați să plece. Foarte mulți nu pot să iasă din zonele asediate. Continuă să fie bombadati. Oferim și mai mult ajutor oamenilor și creștem prețul pe care trebuie să îl plătească Kremlinul și toți cei care sunt implicați în perpetuarea acestui război.Continuăm să vedem susținere pentru poporul ucrainean. Continuăm să vedem steagul galben albastru pe case", a spus el. 

"Poporul rus simte efectele în viața lor de zi cu zi. Nu este războiul poporului rus. Nu este un război de eliberare. Este războiul lui Putin de subjugare a unei țări", a mai spus el. 

Blinken a punctat ca este Ziua Internațională a Femeii și că femeile din Ucraina întrupează curajul femeilor din toată lumea. 

UPDATE 12.58 Imagini cu elicopterele ucrainene aterizate la Iași

UPDATE 12.50 Ministerul Ucrainean al Apărării susține că rușii atacă coridorul umanitar de lângă Mariupol, conform Nexta

Cartierul general al Operațiunii Forțe Comune (JFO) informează că trupele ruse au lansat un atac în direcția coridorului umanitar de la Mariupol.


„Pentru a evacua civilii din Mariupol pe un singur traseu, apărătorii orașului au luat o serie de măsuri: drumurile au fost curățate de mine, au fost îndepărtate bariere inginerești etc. Totuși, ocupanții nu au lăsat copiii, femeile, iar bătrâni să plece din oraș. Inamicul a lansat un atac în direcția coridorului umanitar", a spus centrul de presă al JFO, conform Interfax. 
 

UPDATE 12.40 Harta Ucrainei cu zonele în care au fost raportate explozii majore, lupte și aflate sub controlul Rusiei. 

— AFP News Agency (@AFP) March 8, 2022

UPDATE 12.29 Al doilea coridor umanitar a fost deschis pe tronsonul Mariupol-Zaporijie, a declarat viceprim-ministrul ucrainean, conform Nexta. 

UPDATE 12.19 Fostul președinte Viktor Ianukovici, care locuiește în Rusia de când a fost înlăturat în 2014, îi cere lui Zelensky „să-și depășească mândria” și să oprească războiul cu orice preț. Scrisoarea lui Ianukovici către Zelenski a fost publicată de presa rusă, conform The Kyiv Independent. 

UPDATE 12.15 Reportaj Al Jazeera care arată dezastrul rămas în urma bombardamentelor în Harkov  

UPDATE 12.09 Patru elicoptere ale statului ucrainean au aterizat la Iași

"Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.

Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizâd deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală", a transmis Constantin Spânu, de la MApN. 

UPDATE 12.03  21 de civili, inclusiv 2 copii, au murit în atacul rusesc asupra Sumî, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE 11.42 În regiunea Sumî, Forțele Armate ucrainene au oprit patru coloane de vehicule inamice folosind drone de luptă Bayraktar. Anunțul a fost făcut pe canalul său de Telegram de șeful administrației militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi. Acesta a publicat și un video foarte dur de la fața locului.

UPDATE 11.29 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, susține că ucrainenii se bombardează singuri, notează The Guardian 

UPDATE 11.15 Pancarta unui elev în timpul unei rugăciuni pentru pace în Ucraina la o școală din Chennai: “Ochi pentru ochi va face întreaga planetă oarbă. Eu vreau pace”

UPDATE 11.15 Ministrul de Interne din Ucraina susține, citat de Nexta, că acesta este primul război din istoria omenirii în care armata refuză să își ia morții înapoi.

UPDATE 11.10 Boeing a suspendat achiziţiile de titan din Rusia

UPDATE 11.00 Ucraina anunță pierderile rușilor

 Forțele Terestre ucrainene susțin că rușii au pierdut peste 12.000 de soldați, 303 tancuri, 1.036 vehicule blindate de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 56 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 27 de sisteme de apărare aeriană, 48 de avioane, 80 de elicoptere, 474 de vehicule, trei nave/ambarcațiuni, 60 de rezervoare de combustibil și șapte UAV. 

UPDATE 10.55 Al doilea val de refugiați va fi cu oameni mai vulnerabili 

După primul val de oameni plecaţi din Ucraina din cauza războiului, va urma cel mai probabil un al doilea val, format din refugiaţi mai vulnerabili, a atras atenţia directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, potrivit căruia marţi sau miercuri se va depăşi pragul de două milioane de refugiaţi, relatează Reuters şi AFP.

UPDATE 10.46 În Sumî a avut loc prima tură de evacuară a cetățenilor.

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 10.44 Președintele Cehiei, Milos Zeman , a anunțat că Zelenski a primit cel mai înalt premiu de stat, Ordinul Leului Alb, conform Nexta. 

UPDATE 10.40 În Herson şi Mikolaiv, trupele ruse "folosesc unităţi de luptă psihologică pentru a influenţa populaţia locală". 

Rusia şi-a continuat marţi ofensiva în nordul, sudul şi estul Ucrainei, dar ritmul înaintării sale a încetinit în prima parte a celei de-a treisprezecea zile de război, a informat Statul Major General al armatei ucrainene într-un comunicat, citat de EFE şi Unian.

"Adversarul îşi continuă operaţiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare a trupelor sale a încetinit considerabil", semnalează Statul Major pe pagina sa oficială de Facebook. "Forţele ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni de apărare în zonele operaţionale de sud, est şi nord", adaugă acesta.

În regiunile Harkov (est), Sumî, Cernigov şi Kiev au loc jafuri, violenţe împotriva localnicilor, confiscări de locuinţe, folosirea hangarelor agricole pentru parcarea echipamentelor militare, denunţă Statul Major General al Forţelor armate ucrainene.

În perimetrul regiunilor Herson şi Mikolaiv, care sunt ocupate de ruşi, potrivit acestuia, trupele ruse "folosesc unităţi de luptă psihologică pentru a influenţa populaţia locală".

"Conform informaţiilor disponibile, au fost create până la 10 grupuri psihologice tactice cu obiectivul de a desfăşura activităţi de propagandă în rândul populaţiei locale", consemnează înaltul comandament militar, care adaugă că Rusia intimidează populaţia din partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014. "Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) creează grupuri de lucru pentru activităţi cu populaţia, în special pentru a identificarea rezistenţei"

UPDATE 10.22 Autoritățile ucrainene susțin că trupele ruse au bombardat un autobuz folosit la evacuarea civililor și o serie de sate din regiunea Kiev. Trei persoane au fost rănite, susține Nexta.  

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 10.18 Imnul național ucrainean răsună pe străzile din jurul pieței Maidan din Kiev. 

— RTÉ News (@rtenews) March 8, 2022

UPDATE 10.08 Ucraina:Vicepremierul Vereşciuk anunţă că începe evacuarea civililor din Sumî  

Civilii vor începe să părăsească marţi oraşul ucrainean Sumî în baza unui acord cu Rusia privind instituirea unui coridor umanitar, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

"S-a convenit că primul convoi va pleca la ora 10.00 (08.00) din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale", a anunţat Irina Vereşciuk într-o declaraţie televizată. 

UPDATE 09.57 Interfax anunță, citând Ministerul rus al Apărării, că a deschis coridoare umanitare în Cernigău, Sumî, Harkov, Kiev și Mariupol, notează Sky News. 

UPDATE 09.55 Femeile și fetițele care ajung în Vama Siret primesc flori din partea polițiștilor de frontieră, cu ocazia zilei de 8 martie.  

UPDATE 09.52 Primarul din Liov spune că se străduiește să ofere hrană și locuințe pentru aproximativ 200.000 de ucraineni care au ajuns aici fugind din calea rușilor, conform CNN. 

UPDATE 09.42 Noul număr al revistei The New Yorker îl creionează pe copertă pe Volodimir Zelenski.

— The New Yorker (@NewYorker) March 7, 2022

UPDATE 09.39 Primarul din Bucea, un oraş de la periferia Kievului, a anunţat că au avut loc bombardamente intensive de artilerie. ”Nu mai putem lua cadavrele, pentru că bombardamentele continuă ziua şi noaptea”, declară primarul Anatol Fedoruk.

”Câini sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”, a spus el, conform News.ro.

UPDATE 09.27 Brazilianul David Motta Soares şi italianul Jacopo Tissi, balerini la Teatrul Bolşoi, o emblemă culturală a Rusiei, au anunţat luni că demisionează de la prestigioasa companie moscovită în semn de solidaritate cu victimele conflictului armat din Ucraina, informează AFP, conform Agerpres. 

UPDATE 09.08 Imagini cu o școală din Jîtomîr distrusă de ruși. Din fericire, nu au existat victime aici. Euromaidan Press notează că rușii au distrus până acum 202 școli, 34 de spitale și peste 1.500 de clădiri rezidențiale.

 

— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 8, 2022

UPDATE 08.50 Autoritățile din Ucraina estimează că pagubele războiului se ridică până acum la 10 miliarde de dolari, conform Nexta.

UPDATE 08.47 Iată imagini și din Ohtîrka, după bombardamentele din această noapte. 

 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 08.46 Și în Harkov au murit patru civili în în timpul bombardamentelor nocturne. Cadavrele lor au fost găsite sub dărâmături, conform Nexta. 

 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 08.39 Patru civili au murit în zona Nikolaev, conform Nexta. 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

 

UPDATE 08.37 Cum arată locuințele din Sumî după atacul de noaptea trecută. 

 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 08.21 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează marţi că în data de 7 martie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 80.044 de persoane, dintre care 29.636 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,7% faţă de ziua precedentă).

De asemenea, primele autocare cu cetăţeni ucraineni au trecut prin Vama Albiţa, luni seara şi în cursul nopţii, aceştia primind sprijin din partea autorităţilor şi a voluntarilor prezenţi în zona de frontieră.

UPDATE 08.10 Până pe 6 martie, peste 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, pe 24 februarie, conform ONU. Alte 96.000 de persoane s-au mutat în Rusia din regiunile Doneţk şi Lugansk în perioada 18-23 februarie, notează The Kyiv Independent.

UPDATE 08.03 Rusia ameninţă în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

"Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, conform Agerpres.

UPDATE 07.40 Vitali Klitschko: Vom lupta în fiecare casă, pe fiecare stradă, la fiecare punct de control, până la moarte dacă este nevoie


“Un singur lucru pot să spun. Nu vom pleca nicăieri din Kiev. Vom lupta în fiecare casă, pe fiecare stradă, la fiecare punct de control, până la moarte dacă este nevoie", a transmis Vitali Klitschko, primarul din Kiev. 

Citește și Ruşii fac prăpad în calea lor: “Caută prin case, distrug mașinile. Iau tot ce găsesc în cale. Unii chiar se distrează”

UPDATE 07.10 Imagini emoționante în gara din Odesa. Un bărbat este surprins când își ia la revedere de la familie.

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 07.05 Cel puţin zece persoane, inclusiv copii, au murit în urma atacului ruşilor la Sumî, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, potrivit The Kyiv Independent. 

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 06:12 Estee Lauder îşi suspendă toate activităţile în Rusia

Compania Estee Lauder Inc a anunţat suspendarea tuturor activităţilor comerciale în Rusia şi închiderea tuturor magazinelor sale din această ţară, ca urmare a invadării Ucrainei de către ruşi, relatează News.ro

UPDATE 06:10 Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților pierduți

Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun pentru fratele meu. / „Ai vreo informație despre soțul meu? / „Bună ziua, linia telefonică, acesta este locul unde puteți afla dacă o persoană este în viață?"

Acestea sunt fragmente din înregistrări audio făcute către o linie telefonică administrată de guvernul ucrainean. Mamele și tații, soțiile, frații și alții sunt angajați într-o căutare disperată a celor dragi, în timp ce războiul Rusiei cu Ucraina nu pare să aibă finalitate.

UPDATE 05:38 Rusia a bombardat clădiri rezidențiale din Sumî. Printre morți se numără și copii

Ca urmare a bombardamentelor aeriene din Sumî și suburbii, clădiri rezidențiale au fost bombardate, sunt morți, inclusiv copii, relatează The Kyiv Independent.

— Fabrizio Mura (@fabry_il_bomber) March 8, 2022

  

— Ciudadano Digital (@CiudadanoMeta) March 8, 2022

 

A fost foarte neliniştit în regiunea Sumî... Au fost şi pierderi în rândul soldaților noştri: băieţii noştri s-au luptat cu o întreagă coloană de echipamente inamice, maşina lor a fost împuşcată, sunt răniţi şi, din păcate, patru tineri au murit într-o luptă inegală. cu armata rusă”, a spus Dmitri Zhivitsky, președintele Administrației Militare Regionale Sumî. 

UPDATE 05:07 Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Noi am fost primii. Voi urmați!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina, iar un atac asupra libertății va afecta și restul lumii. 

 

Toată lumea crede că suntem departe de America sau Canada. Nu, suntem în această zonă de libertate. Și când limitele drepturilor și libertăților sunt încălcate și călcate, atunci trebuie să ne protejezi. Pentru că noi vom fi primii. Voi veți urma. Pentru că, cu cât această fiară va mânca mai mult, el vrea mai mult, mai mult și mai mult.”, a avertizat Zelenski.
 

UPDATE 04:52 Zelenski a ordonat chemarea militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat chemarea tuturor militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei, pentru întărirea armatei naţionale, relatează News.ro.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis chemarea militarilor participanţi la misiunile de menţinere a păcii, soldaţi profesionişti, implicaţi în misiuni în lume, împreună cu echipamentele lor, pentru a ne întări armata acum, ca reacţie la agresiunea Rusiei”, a notat pe Facebook Andrei Sibiha, şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean, potrivit Ukrinform. 

UPDATE 04:30 Ministrul ucrainean de externe confirmă planurile unei întâlniri cu omologul rus în Turcia

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat planurile unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia în cursul acestei săptămâni, transmite marţi dpa, citată de Agerpres.

În prezent este planificată data de 10 martie. Să vedem - dacă zboară la Antalya, atunci voi zbura şi eu. Să ne aşezăm, să vorbim", a spus Kuleba într-un mesaj video luni seară.

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a declarat anterior că ambele părţi sunt aşteptate în Antalya pe 10 martie. 

UPDATE 04:05 Încetare a focului anunţată de ruşi pentru marţi, pentru evacuarea civililor din Kiev, Cernihiv, Sumî şi Mariupol

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat că Rusia va înceta focul marţi, la ora 10.00 a Moscovei, pentru a se activa coridoare umanitare în scopul evacuării civililor din Kiev, Cernihiv, Sumî şi Mariupol, informează AP, citată de News.ro.

Nebenzia a luat cuvântul la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza umanitară din Ucraina.

Această propunere nu include vreo cerinţă ca acei cetăţeni să fie trimişi neapărat pe teritoriul Rusiei. Se oferă şi evacuări către oraşele ucrainene aflate la vest de Kiev. Până la urmă va fi alegerea oamenilor unde vor să plece”, a explicat Nebezia.
 

UPDATE 03:57 Banca Mondială aprobă un ajutor imediat de 489 de milioane de dolari

Programul suplimentar de asistenţă imediată pentru Ucraina a fost denumit „Finanţarea redresării după o urgenţă economică în Ucraina” sau „Eliberaţi Ucraina”. 

 

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat luni un program suplimentar de asistenţă imediată pentru Ucraina, denumit „Finanţarea redresării după o urgenţă economică în Ucraina” sau „Eliberaţi Ucraina”, cu o plată imediată de 489 de milioane de dolari.

UPDATE ora 03:45 Departamentul de Stat al SUA: Afirmația ambasadei Rusiei este „o minciună totală”

Tweet-ul, postat luni, susținea că acțiunile militare ale Rusiei au ca scop „să oprească orice război care ar putea avea loc pe teritoriul ucrainean sau care ar putea începe de acolo”, citând ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) March 7, 2022 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a răspuns pe Twitter, spunând: „Aceasta este o minciună totală. Operațiunea militară specială a Rusiei declanșează un război în Ucraina. Ucraina nu vrea război. #StopTheLies.”
 

— Ned Price (@StateDeptSpox) March 8, 2022

UPDATE 03:28 Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a energiei rusești

Uniunea Europeană a elaborat planuri de diversificare a aprovizionării cu energie și de a-și elimina treptat dependența de importurile rusești de petrol, gaze și cărbune.

În prezent, blocul importă aproape jumătate din gazul și cărbunele și aproximativ o treime din petrolul său din Rusia.

Liderii UE vor discuta despre eliminarea treptată propusă joi și vineri, la o întâlnire la Versailles, Franța. 

UPDATE 02:47 Marea Britanie respinge aproape 300 de ucraineni la Calais

Aproape 300 de ucraineni au fost respinși în timp ce încercau să treacă în Marea Britanie din Calais, Franța, conform BBC

 

Numărul este aproape același cu numărul total de vize ucrainene emise până acum de Ministerul de Interne.

Mulți refugiați caută să treacă granița din Franța în Marea Britanie prin portul Calais.

UPDATE 02:20 O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente

O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit unei actualizări a Agenţiei pentru Energie Atomică.

Nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea instalaţiei avariate din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare, dar problema a alarmat autorităţile de reglementare care trebuie să sublinieze de urgenţă riscurile în creştere. 

UPDATE 02:16 Gazul american atinge un record: 4,14 dolari pe galon

Șoferii americani nu au plătit niciodată atât de mult pentru benzină. Prețul pentru un galon de gaz obișnuit este acum de 4,14 USD, potrivit Oil Price Information Service, firma care colectează și calculează prețurile pentru AAA, relatează BBC.

Acest lucru bate recordul anterior de 4,11 dolari pe galon, care se menține din iulie 2008.

Pe măsură ce Rusia continuă să invadeze Ucraina, prețurile la gaze cresc mai repede decât au crescut de când uraganul Katrina a izbit platformele și rafinăriile de petrol de-a lungul coastei golfului SUA în 2005.

UPDATE 02:05 Două mari firme americane anunță că se retrag din Rusia

Gigantul de servicii IT IBM va înceta să-și vândă tehnologia în Rusia și nu va face afaceri cu organizațiile militare ruse, potrivit unei declarații a CEO-ului său, Arvind Krishna.

Și multinaționala de bunuri de larg consum, Procter & Gamble, a anunțat luni că va pune capăt tuturor noilor investiții de capital în Rusia, precum și toate activitățile media, de publicitate și de promovare. 

UPDATE 01:53 În timpul unui raid aerian asupra Harkovului, unul dintre obuze a lovit adăpostul pentru animale

Potrivit voluntarilor, cinci incinte au fost distruse, cinci câini au murit sub dărâmături, aproximativ șase au fost răniți și alte cinci animale au scăpat. Centrul avea în total 293 de câini, relatează Nexta.

— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022

 
UPDATE 01:41 Macron şi Scholz vor vorbi cu Xi Jinping

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz urmează să aibă o convorbire telefonică comună, marţi, cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Această discuţie arată o creştere a presiunii liderilor europeni asupra Chinei în legătură cu conflictul Rusia-Ucraina.

UPDATE 01:37 Un obuz a lovit o casă privată din Sumî

Un obuz a lovit o casă din Sumî, un oraș aflat în nord-estul Ucrainei, relatează Nexta.

— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022

UPDATE 01:27 Ucraina susține că a ucis un alt general rus în timpul luptei de la Harkov

Ucraina susține că a ucis un alt general rus în timpul luptei din orașul Harkov, conform Independent.

Ministerul Apărării al țării aflate în conflict a susținut că forțele sale l-au ucis pe generalul-maior Vitali Gerasimov, prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei.

Un număr de ofițeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, uciși și răniți”, a susținut luni departamentul Ministerului Apărării din Ucraina.

— Illia Ponomarenko ???????? (@IAPonomarenko) March 7, 2022

 
UPDATE 01:25 Zelenski a acuzat armata rusă că a vizat în mod deliberat evacuarea civililor

Zelenski a acuzat armata rusă că a vizat în mod deliberat evacuarea civililor după ce discuţiile cu Moscova au stabilit coridoare pentru evadarea acestora.

A existat un acord privind coridoarele umanitare. A funcţionat? În locul lui au lucrat tancuri ruseşti, Russian Grads (lansatoare de rachete multiple), mine ruseşti”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, menţionând că acele căi alese pentru livrările de alimente şi medicamente în Mariupol au fost minate de forţele ruse.

UPDATE 01:15 Kuleba: „Este nevoie urgent de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru crime de război”

Ucraina cere Regatului Unit și UE să impună mai multe sancțiuni Rusiei.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe, a vorbit în luni seară cu secretarul de externe britanic Liz Truss și cu vicepreședintele Comisiei UE Josep Borrell.

După apelul avut, el a scris pe Twitter că au discutat „pași practici pentru a consolida în continuare capacitățile de apărare ale Ucrainei.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 7, 2022
 

UPDATE 01:02 Muncitorii de la centrala nucleară din Cernobîl sunt blocaţi de 12 zile sub paza ruşilor

Mai mult de 100 de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear în 1986, sunt blocaţi acolo de 12 zile, neputând să plece, după ce forţele ruseşti au capturat instalaţia în prima zi a invaziei.

 

UPDATE 00:51 Volodimir Zelenski anunţă că este la biroul său din Kiev: „Voi rămâne cât timp este nevoie pentru a câştiga acest război" - VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un videoclip în care spune că rămâne în biroul său din Kiev cât timp este nevoie pentru a câştiga războiul, potrivit BBC, citată de News.ro

 

Sunt aici, pe strada Bankova (unde este sediul Administraţiei Prezidenţiale - n.r.). Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni. [Eu stau] atât timp cât este nevoie pentru a câştiga acest... război!"

Zelenski a arătat imagini cu Kievul noaptea din biroul său aflat în centrul Capitalei pentru a dovedi că mesajul a fost înregistrat luni seară.

— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 7, 2022

UPDATE 00:29 Rusia recrutează sirieni pentru a lupta în Ucraina, confirmă Pentagonul

Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă de gherilă urbană pentru a combate în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt de la Pentagon. 

john kirby, pentagon
 

Noi credem că informaţiile potrivit cărora ei (ruşii) recrutează combatanţi sirieni pentru a-şi extinde forţele în Ucraina sunt veridice. Este interesant că Putin apelează la combatanţi străini", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării, John Kirby. 

UPDATE 00:17 Explozii puternice au fost auzite în sudul portului Odesa

În sudul portului Odesa, tocmai au fost auzit trei sau patru explozii puternice venind dinspre vest.

Reporterii BBC transmit că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachetele rusești care erau lansate de la una dintre navele de război situate în largul coastei.

UPDATE 00:04 SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie doresc să crească preţul pe care să-l plătească Rusia

Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Boris Johnson sunt „hotărâţi să continue să crească costurile" impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Casa Albă după o videoconferinţă a celor patru lideri, transmite AFP, citată de Agerpres.

Frontul foarte unit de până acum al Occidentului în ceea ce priveşte sancţiunile economice părea să se fisureze luni în chestiunea impunerii unui embargou vânzărilor de hidrocarburi ruseşti, opţiune respinsă de Germania, care este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Comunicatul de presă publicat de Berlin la încheierea videoconferinţei nu abordează subiectul sancţiunilor şi insistă mai ales asupra „noilor posibilităţi de ajutor umanitar pentru Ucraina", subiect care a fost de asemenea prezent pe agenda discuţiilor.

UPDATE 23:53 Opera Metropolitană din New York va găzdui un concert special în sprijinul Ucrainei

Opera Metropolitană din New York va găzdui, luni, un concert special în sprijinul Ucrainei, potrivit BBC, citată de News.ro.

Toate încasările în urma evenimentului - intitulat „Un concert pentru Ucraina” - vor fi direcţionate către eforturile de ajutorare din ţară.

Orchestra va fi condusă de actualul director muzical al Met, Yannick Nézet-Séguin.

UPDATE 23:37 Rusia anunţă pentru marţi încetări ale focului în mai multe localităţi din Ucraina

Rusia a anunţat luni seară, după încheierea negocierilor cu partea ucraineană, instituirea încetării focului în mai multe oraşe începând cu ora 07:00 GMT marţi pentru a permite evacuarea civililor prin coridoare umanitare, transmite AFP, citată de Agerpres.

Federaţia Rusă anunţă încetarea focului de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pe 8 martie" pentru evacuarea civililor din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, conform unei declaraţii a ministerului apărării de la Moscova citate de agenţiile de presă ruse.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 12. Kievul doreşte convorbiri directe între Zelenski şi Putin
Război în Ucraina, ziua 12. Kievul doreşte convorbiri directe între Zelenski şi Putin

Război în Ucraina, ziua 12. Oraşul Irpin din apropiere de Kiev este bombardat cu înverșunare. Cel puțin opt civili au fost uciși. Iar e rușii se pregătesc să dea asaltul asupra capitalei Kiev.

S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Ce au decis cele două tabere
S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Ce au decis cele două tabere

După o săptămână şi jumătate de război, Rusia şi Ucraina s-au întâlnit, luni, pentru o a treia rundă de discuţii.

Germania și Ungaria nu sunt de acord cu sancțiuni energetice împotriva Rusiei: Vor ca poporul să plătească prețul războiului
Germania și Ungaria nu sunt de acord cu sancțiuni energetice împotriva Rusiei: Vor ca poporul să plătească prețul războiului

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importuri din Rusia, în timp ce Ungaria spune că cei care susțin aceste sancțiuni vor ca poporul ”să plătească prețul războiului”.

GALERIE FOTO | Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns în București cu trenul, din Republica Moldova
GALERIE FOTO | Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns în București cu trenul, din Republica Moldova

Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns luni după amiaza în București, cu un tren al CFR Călători care i-a preluat din Iași, unde au au fost aduși din Republica Moldova. CFR precizează că cetățenii din Ucraina călătoresc gratuit în România.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.