The Guardian: "Romania, o vagauna sau tara romantismului si a misterului?" Ce cred romanii si britanicii unii despre altii

bucuresti

"Vagauna sau tara romantismului si a misterului?", este articolul despre Romania, publicat duminica de jurnalista The Guardian Carole Cadwalladr, care a revenit la Bucuresti dupa 20 de ani si spune ca a gasit un oras transformat.

"Deci, vestea buna, ii spun primului roman pe care il intervievez, este ca un ziar britanic vrea sa scrie un articol despre Romania, care nu e despre faptul ca imigrantii ne fura joburile sau despre cersetorii romi care isi fac dantura gratuit, pe banii din sistemul nostru de sanatate (NHS). 'Iar vestea proasta?', ma intreaba el. Fac o pauza. Ca, potrivit unui sondaj Observer, cei mai multi dintre britanici cred ca romanii vin in Marea Britanie pentru a le fura joburile si a-si face dantura pe banii NHS", isi incepe Carole Cadwalladr reportajul in The Guardian.

In realitate, studiul nu suna chiar asa, dar nici departe nu e, arata jurnalista britanica. "Spune ca, dintre toate tarile din Europa in care britanicilor nu le-ar placea sa traiasca, cea mai rea este Romania, in opinia a 25 de respondenti", continua ea. Britanicii cred despre romani ca sunt "agresivi" si "lenesi". Sondajul mai arata ca foarte putini englezi au fost in Romania (sub 1% in ultimii cinci ani) si ca 58% cred ca Romania este una dintre cele cinci tari UE din care au venit cei mai multi migranti in Marea Britanie.

Jurnalista arata ca britanicii nu stiu prea multe despre Romania, iar ce stiu nici macar nu este adevarat. In realitate, in Marea Britanie sunt mai putin de 100.000 de romani, in comparatie cu aproape 700.000 de polonezi, de exemplu. Cifrele din 2014 arata ca mai putin de 2.500 dintre romani au solicitat ajutoare sociale de la statul britanic. De fapt, cei mai multi contribuie la economia Marii Britanii.

Confuzia dintre romi si romani

Citește și
Romania, Mihai Peticila, industrie
Romania traieste doar din consum si ignora semnalul de alarma. Ce risca economia tarii in perioada imediat urmatoare
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Carol povesteste cum a decurs conversatia cu Cristian Lupsa, editor la "Decat o Revista", la o cafea in centrul vechi al Capitalei. Jurnalistul i-a amintit cum a prezentat presa din Marea Britanie stirea ca romanii si bulgarii vor putea veni la munca fara restrictii, incepand cu luna ianuarie 2014. "A fost o nebunie. Exista o spaima ca romanii va vor invada", a spus el.

Potrivit lui Carol, Cristian Lupsa i-a spus ca in Marea Britanie exista o confuzie in legatura cu cine sunt romanii cu adevarat. Cei mai multi britanci nu inteleg diferenta dintre romi - tigani si romani - cetateni ai Romaniei.

"Confuzia dintre cei doi termeni se face mai ales pentru ca multi romi sunt romani. In tara noastra se afla cea mai mare populatie de romi din Europa. Multi oameni se enerveaza cand romii se duc in strainatate si ceva rau se intampla. Simt ca dau tarii o imagine proasta", a mai spus Lupsa.

Romanii sunt bine informati cu privire la Brexit

"Este uimitor cat de multi romani sunt bine informati pe tema Brexit. Istoria - si efectele traumatice ale istoriei recente a Europei - este mai vizibila in Romania decat in Marea Britanie. Romania inca se mai confrunta cu consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial in modalitati foarte directe", scrie Carol Cadwalladr.

Ea a stat de vorba si cu Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez care traieste in Bucuresti, care i-a explicat cat de diferiti sunt cei nascuti in anii '90 de generatia precedenta. "N-au nicio idee. Ceea ce este grozav. Sunt sanatosi. Nu sunt diferiti deloc fata de tinerii din vestul Europei, in timp ce parintii lor sunt o alta specie. Au fost complet traumatizati si inca mai sunt la un anumit nivel", i-a spus O Ceallaigh.

"Stiu ce vrea sa spuna. Am fost in Romania in iarna anului 1991 si, dintre toate vagaunele post-sovietice pe care le-am vizitat in acea perioada, tara asta parea cea mai dezolanta. Nu am mai fost in niciun loc in care oamenii sa fie atat de descurajati si deprimati. Unul dintre cei mai tristi oameni pe care i-am intalnit a fost un baietel, la metroul din Bucuresti, care a intrat in vagonul nostru si a cantat la vioara ceea ce parea a fi un bocet funerar. Dar orasul s-a schimbat cu adevarat. Cladirile din secolul 19 au fost renovate, poti merge cu Uber in loc sa alergi dupa taxi si sunt chiar si hipsteri", relateaza Cadwalladr.

Ea a povestit ca s-a plimbat prin Bucuresti si a stat de vorba cu tineri implicati in tot felul de arte creative, dar si ca i-a luat 20 de minute sa mearga de-a lungul Casei Poporului, "palatul monstruos pe care l-a construit Ceausescu".

"Majoritatea turistilor straini merg direct in Transilvania, casa lui Dracula si, uneori, a printului Charles, care detine cateva case si chiar o fundatie", mai scrie jurnalista.

Potrivit jurnalistului englez Michael Bird, Romania tinde sa "inspire doua reactii extreme in presa britanica. Fie este o vagauna pentru presa de dreapta. Sau are un romantism misterios. Este locul in care Evul Mediu intalneste totalitarismul. Nineteen Eighty-Four intalneste Game of Thrones".

In final, Carole Cadwalladr relateaza o discutie pe care a avut-o intr-o cafenea din Londra, aproape de acasa, cu singurul roman pe care il cunoaste - Mihai, "barmanul prietenos". Tanarul ii spune ca este de inteles faptul ca britanicii au o parere proasta despre romani, mai ales ca vad atatia cersind pe strada. "Cine ar vrea asta? Pe de alta parte, este in mare parte ignoranta. Oamenii spun 'ne iau joburile', dar hei, daca vrei un job, este al tau, vino si ia-l", i-a spus Mihai.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Time: Cum a facut Snoop Dogg, din greseala, un mic sat din Romania faimos. Primarul localitatii, despre publicitatea primita
Time: Cum a facut Snoop Dogg, din greseala, un mic sat din Romania faimos. Primarul localitatii, despre publicitatea primita

Gafa facuta de Snoop Dogg a ajuns in toata presa internationala, iar localitatea Bogata din judetul Mures a devenit cunoscuta chiar si in Statele Unite.

Romania traieste doar din consum si ignora semnalul de alarma. Ce risca economia tarii in perioada imediat urmatoare
Romania traieste doar din consum si ignora semnalul de alarma. Ce risca economia tarii in perioada imediat urmatoare

Economia Romaniei nu da semne foarte bune. Industria si exporturile au deja un declin vizibil in ultimele luni, potrivit statisticilor oficiale.

Mesajul unui tanar ranit in Colectiv pentru autoritatile romane.
Mesajul unui tanar ranit in Colectiv pentru autoritatile romane. "Uitati cum arata o camera intr-un spital european". VIDEO

In ziua in care Radu Sienerth, victima cu numarul 64 din Colectiv, a murit intr-un spital din Romania, Alexandru Olteanu, ranit si el in tragedie, a postat pe Facebook un clip cu rezerva sa de la un spital din Newcastle alaturi de un mesaj emotionant.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.