The Guardian: Regina Marii Britanii a făcut presiuni pentru schimbarea unei legi astfel încât averea ei să rămână secretă
Peste 1.000 de legi au fost verificate de Regina Elisabeta a II-a sau Prințul Charles printr-o procedură secretă înainte ca acestea să fie aprobate de parlamentari, inclusiv una care permite Casei Regale să-și țină secretă averea.
Numărul uriaș de legi supuse verificării regale acoperă chestiuni care variază de la justiție, securitate socială, pensii, relații rasiale și politica alimentară până la reguli obscure privind taxele de parcare, scrie The Guardian.
Intervențiile au vizat inclusiv proiecte de legi care afectau proprietățile personale ale reginei, cum ar fi proprietățile din Balmoral și Sandringham și, în general, orice lucru care se considera că o afectează personal.
The Guardian a compilat o bază de date cu cel puțin 1.062 de proiecte de legi care au fost supuse consimțământului reginei, care se întinde de la începutul domniei Elisabeta a II-a până în prezent.
Conform procedurii, miniștrii notifică în mod privat regina cu privire la clauzele din proiectele de lege și îi cer consimțământul pentru a le dezbate.
Ancheta a descoperit dovezi care sugerează că ea a folosit procedura pentru a convinge miniștrii să schimbe legea transparenței din anii 1970, pentru a-și ascunde averea privată de public.
Cu alte ocazii, consilierii monarhului au cerut excepții de la legi referitoare la siguranța rutieră și la politica funciară care păreau să afecteze proprietățile sale și au insistat pentru ca politica guvernului referitoare la siturile istorice să fie modificată.
Averea familiei regale, estimată la sute de milioane de lire sterline
Reprezentanții reginei au refuzat să spună pentru The Guardian de câte ori a solicitat modificări ale legislației de când a venit pe tron în 1952.
Unele dintre proiectele de lege pe care regina le-a examinat înainte de a fi adoptate de Parlament se referă la avere sau impozite.
Una dintre cele mai bogate familii din Marea Britanie este scutită de impozitul pe moștenire în cazul investițiilor imobiliare ale monarhului și pe colecțiile de artă plastică și bijuterii constituite de-a lungul secolelor.
Membrii familiei Windsor nu trebuie să-și dezvăluie public averea, spre deosebire de orice altă familie din Marea Britanie, asigurând un nivel de secret de neegalat în jurul averii lor private.
Nu există nicio cifră confirmată a bogăției familiei regale, deși estimările au plasat-o la sute de milioane de lire sterline.
Palatul Buckingham a confirmat că mecanismul cuprindea proiecte de legi care afectează interesele private ale reginei, cum ar fi proprietățile sale, precum și orice lucru care o afectează personal pe regină, fie ca persoană fizică, fie ca proprietar de teren sau angajator.
Sursa: The Guardian
Etichete: lege, regina, elisabeta a II-a, presiuni,
Dată publicare:
08-02-2021 22:30