Tensiuni în Marea Chinei de Sud. ”Sunt sigur că ei vor ca noi să tragem primii”

Ultima actualizare: 19-08-2020 09:04

Pentru prima dată în ultimii ani, Marina Americană a pus la dispoziția presei imagini din culisele unei misiuni de recunoaștere deasupra mult-disputatei mări a Chinei de Sud.

 

La nivel mondial, zona este unul dintre cele mai fierbinţi puncte geo-strategice şi atrage interesul mai multor țări, printre care două super-puteri: Statele Unite şi China.

Americanii spun că vor să asigure libera circulaţie a statelor, în timp ce Beijingul susţine că întreaga regiune intră în sfera chineză de influenţă.

Acestea sunt ultimele pregătiri facute înainte de misiunea extrem de importantă a Marinei Americane în Marea Chinei de Sud.

O aeronavă dotată cu aparatură de înaltă performanță pentru supraveghere și recunoaștere deschide drumul.

Cdr. Mike Steffens, US Navy: "Noi suntem ochii și urechile forțelor de patrulă. Ne monitorizăm îndeaproape adversarii".

În cazul de față, adversarii sunt chinezii. Și nici nu trece mult timp până când aceștia intervin și cer americanilor să părăsească zona.

"Plecați imediat! Plecați imediat!".

Lt. Jake Williams, US Navy: "Suntem un avion militar american în timpul unei operațiuni legale în spațiul aerian internațional!".

Cel puțin șapte guverne revendică porțiuni din Marea Chinei de Sud. Însă Beijingul cere întregul spațiu.

Și, pentru a-și întări poziția, s-a angajat într-un proiect masiv de construcție a unor insule artificiale, pe care a făcut piste și stații radar.

Mike Pompeo, US Secretary of State: "Respingem o dată pentru totdeauna revendicările ilegale ale Chinei pentru Marea Chinei de Sud".

Pentagonul anunță că a trimis în zonă mai multe nave de război, în temeiul a ceea ce numește "libertatea de navigație în apele Mării Chinei de Sud".

În replică, guvernul chinez acuză Statele Unite că încearcă să destabilizeze regiunea.

Wang Yi, Ministerul de Externe al Chinei: "Numai în prima jumătate a acestui an, Statele Unite au efectuat în regiune peste 2.000 de misiuni aeriene".

 

”Ne vom apăra interesele naționale”

 

Nu doar americanii pun sub semnul întrebării pretențiile Chinei.

Garda de Coastă indoneziană: "Către Garda de Coastă chineză! Vă aflați în apele teritoriale ale Indoneziei, domnule. Vă rugăm să vă întoarceți în teritoriul dumneavoastră!".

Indonezia a trimis mai multe avioane de vânătoare pe o insulă pe care o controlează.

Comandant Fajar Tri Rohadi, marina indoneziană: "În cazul unui posibil conflict care ne-ar afecta teritoriul ori stabilitatea, ne vom apăra interesele naționale".

Și alte țări sunt tot mai ferme în fața Beijingului. Filipine, de pildă, își construiește propria insulă artificială.

Vice-amiralul Giovanni Bacordo, marina filipineză: "Primul care deschide focul pierde sprijinul popular și sunt sigur că ei vor ca noi să tragem primii. N-o vom face".

Dar, cu atâtea state operând într-un perimetru atât de restrâns, riscul unui incident care să declanșeze un conflict amplu este tot mai mare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO