Botis: sustin intoarcerea mamelor la munca, dupa un an de concediu maternal
UPDATE: "Intotdeauna voi sustine locurile de munca. Mi se pare corect sa sustin stimularea intoarcerii mamelor la munca dupa un an de stat acasa in concediu pentru cresterea copilului" - este declaratia ministrului muncii, Ioan Botis.
Ministrul muncii nu renunta la injumatatirea concediului platit. Concret, el propune 12 luni cu indemnizatie de cel mult 3.400 de lei si stimulente pentru mamele care se intorc la munca dupa aceasta perioada.
Declaratia vine dupa ce toata ziua s-au dezbatut mai multe propuneri. Startul discutiilor a fost dat dimineata la Guvern, in sedinta coalitiei, unde a venit insusi Traian Basescu. Finalul intalnirii a lansat trei noi solutii pe care ministrul muncii si ministrul de finante aveau misiunea sa le transeze intr-o ultima runda de consultari cu grupurile PDL, UDMR, UNPR si cu minoritatile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima varianta, asemanatoare cu cea a ministrului muncii, le lasa pe mame sa stea acasa doi ani, insa primesc indemnizatie doar pentru 12 luni. Dupa aceasta perioada, pot ramane in concediu fara sa fie date afara, dar nu mai primesc niciun leu. Iar la intoarcerea la munca nu mai iau niciun stimulent. Varianta sustinuta chiar de Traian Basescu, care a invocat lipsa resurselor bugetare, conform unor surse din cadrul coalitiei.
In a doua varianta, statul le plateste in continuare mamelor 85 la suta din venit pentru doi ani, insa nu mai mult de 1.200, 1.500 sau 2.000 lei.
In acest caz, vor fi afectati peste 30.000 de parinti. Adica toti cei care iau indemnizatii mai mari de 1.200 de lei.
Mai exista varianta in care parintele nu poate sta decat un an acasa. Timp in care va primi indemnizatia, la fel plafonata la o anumita suma. Dupa 12 luni, este obligat sa se intoarca la lucru, alfel risca sa fie dat afara.
Din 2009, de cand indemnizatia de 85% din venit a intrat in vigoare, numarul parintilor care si-au luat concediu crestere a copilului a crescut cu aproximativ 20.000. Adica exact numarul pe care Guvernul il considera acum o povara, greu de dus in continuare.
Orice masura se va lua, ea nu se va aplica retroactiv si are drept scop acoperirea unui deficit de 500 milioane de lei. Potrivit unor surse, presedintele Basescu opteaza pentru a doua varianta.
Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 lei.
Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 lei.