Țările din Europa care au introdus măsuri drastice în lupta cu Covid. Irlanda, în carantină totală

Ultima actualizare: 20-10-2020 20:14

Irlanda devine prima ţară a Uniunii Europene în care toată populaţia întră în carantină. La rândul ei, Franţa a raportat peste două mii de bolnavi de Covid la terapie intensivă, pentru prima dată din luna mai.

Mai mult de jumătate din paturile de ATI ocupate sunt doar în regiunea Parisului.

De la miezul nopţii de miercuri spre joi, Republica Irlanda trece la nivelul maxim de alertă sanitară, care implică cele mai drastice restricţii.

Micheal Martin, prim-ministrul Irlandei: „Înţeleg şi simt la nivel foarte personal şi profund sentimentele de dezamăgire, singurătate şi poate de disperare pe care le vor simţi mulţi după acest anunţ. Însă, dacă vom respecta cu toţii aceste restricţii în următoarele 6 săptămâni, sărbătorile de Crăciun chiar vor avea un sens pentru noi.”

Nimeni nu mai iese din casă fară un motiv întemeiat. Exercițiile fizice sunt permise până la cel mult 5 kilometri distanţă de domiciliu. Doar magazinele esenţiale rămân deschise. Iar restaurantele şi barurile mai fac doar livrări la domiciliu.

Nu mai sunt permise nici adunările între prieteni sau cele de familie, fie că sunt în interior sau în curți. Dar școlile rămân deschise pentru că guvernul Irlandei vrea să pună educația în primul plan, chiar în condițiile răspândirii accentuate a coronavirusului.

Paturile de la terapie intensivă se ocupă în ritm rapid în Lombardia. Iar regiunea italiană - cea mai afectată de Covid-19 în primăvară - a cerut guvernului naţional impunerea unei carantine locale pe timp de noapte. Cu excepția magazinelor de produse alimentare și de primă necesitate, ar putea fi închise şi mall-urile, în week-end.

Ben Wedeman, CNN: „Zi după zi, Italia raportează creșteri record ale numărului de cazuri noi de coronavirus. Dar în același timp, Italia testează cum nu a făcut-o niciodată. La acest spital din Napoli în fiecare zi, șapte zile pe săptămână, se efectuează cel puțin o mie de teste. Un demers rapid și gratuit.”

Mai exact, în prezent se fac de cinci ori mai multe teste zilnice decât în luna martie, când pandemia a atins apogeul în Peninsulă.

În Bavaria, un district din Alpi a intrat în carantină în această după-amaiza, devenind prima zonă din Germania unde se impun asemenea restricții, din primvara şi până acum. Localnicii mai pot ieşi din casă doar pentru cumpărături, muncă şi alte câteva motive întemeiate. Rata locală a infectărilor a ajuns la aproape 273 la suta de mii de locuitori.

În regiunea spaniolă Navara aceeași rată a infectărilor a explodat, atingând 945 de cazuri la o sută de mii de locuitori. De joi, deplasările în şi din această regiune vor fi interzise pentru două săptămâni. Barurile şi restaurantele vor fi închise, dar sunt permise în continuare livrările la domiciliu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO