Peste 10 milioane de cazuri de Covid-19 la nivel global, în doar o lună. Măsuri tot mai dure în Europa
De la începutul crizei sanitare, peste 40 de milioane de pământeni s-au îmbolnăvit de Covid. Înspăimântător este că ultimele 10 milioane de cazuri noi au apărut doar în ultima lună.
Europa reprezintă peste 17% din numărul total de îmbolnăviri și aproape 22% din numărul total de decese.
Belgia pierde controlul asupra celui de-al doilea val al pandemiei și este foarte aproape de a fi copleșită, de un "tsunami"de infecții, spune chiar ministrul sănătății. La rândul ei, Polonia ar putea ajunge la 20 de mii de cazuri pe zi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatari dispersați cu tunuri de apă și gaze lacrimogene la Praga
La Praga, în centrul vechi, polițiștii au folosit din plin gaze lacrimogene dar și un tun cu apă pentru a dispersa sute de protestatari, care i-au atacat după o demonstrație împotriva restricțiilor impuse de guvern, pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Cel puțin 20 de persoane au fost rănite. Printre instigatori au fost și fanatici din galeriile de fotbal și hochei. Furioși că guvernul a decis nu doar închiderea barurilor și restaurantelor, ci și oprirea competițiilor sportive.
Noi restricții impuse în Italia
Două zile la rând, două recorduri în privința cazurilor de infectare, pentru 24 de ore, în Italia. Duminică au fost raportate peste 11.700 de noi teste pozitive. Iar guvernul a anunțat încă o serie de restricții pentru a stăvili creșterea numărului de infectări cu coronavirus.
Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: „Nu putem pierde timpul. Trebuie să reacționăm pentru a aplica toate măsurile necesare ca să evităm o nouă închidere generală a țării.”
În țara care a fost epicentrul primului val al pandemiei de coronavirus, primarii au de acum puterea să închidă zonele publice în orașele lor, după ora 21.00. De asemenea, a fost redus timpul în care restaurantele pot rămâne deschise. Și cel mult șase persoane au voie să stea împreună la masă.
Cafenelele, barurile și restaurantele, închise în Belgia
Cu un record de 12.000 de cazuri în 24 de ore, înregistrat zilele trecute, guvernul belgian a decis închiderea tuturor barurilor, cafenelelor şi restaurantelor şi a impus izolarea populaţiei la domiciliu între miezul nopţii şi ora 05:00 dimineața.
Reporter: „Ministrul Sănătății a vorbit despre o situație "foarte serioasă", mai ales în Valonia și Bruxelles. Cea mai rea situație din Europa. Vor fi suficiente aceste măsuri?”
Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei: „De fapt, e mai grav decât pe 18 martie, când am decis închiderea generală, care a fost practic completă. Dacă vorbim despre situația de la terapie intensivă în spitalele noastre, acum avem de trei ori mai mulți pacienți.”
Armata amenajează un spital de campanie în Serbia
În Serbia, armata amenajează un spital de campanie, Covid, în cea mai mare sală polivalentă din Belgrad.
Un spital temporar pentru pacienții infectați cu coronavirus este amenajat și la stadionul național din Varșovia, în spațiul pentru conferințe.
Israelul începe să iasă din carantina impusă la nivel național
Pe de altă parte, premierul Netanyahu a anunțat că Israelul începe să iasă din carantina la nivel național, impusă acum o lună.
De data aceasta, "cu grijă și în mod responsabil". Creşele şi grădiniţele primesc din nou copii, se redeschid unele afaceri și a fost ridicată restricția care îi împiedică pe israelieni să se îndepărteze la mai mult de un kilometru de casă. Însă ar mai putea trece luni până la redeschiderea completă țării.
Locurile sfinte, inclusiv Zidului Plângerii, Muntele Templului şi Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, s-au redeschis pentru ceremonii religioase cu public, dar cu anumite restricţîi.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian: „Îi chem pe ultra-ortodocși să respecte regulile. Mulți le urmează, dar sunt și mulți cei care le nesocotesc. Vă ce, respectați restricțiile, sunt pentru slavarea vieților.”
O nuntă neobișnuită a avut loc chiar în fața unui spital din Ierusalim, astfel că un pacient bolnav să poată vedea de la geamul salonului cununia fiului sau.
Oficialii spitalui au dat asigurări că totul s-a desfășurat în conformitate cu regulile care limitează adunările în spațiile publice la cel mult 20 de persoane. Membrii familiilor, evrei ultraortodocşi, care au luat parte la nuntă au purtat măști de protecție.