Țările care au luat măsuri drastice anticovid, în contextul amenințării Omicron. Părerile oamenilor sunt împărțite
Tot mai multe state din Europa își iau măsuri de protecție împotriva noii tulpini de coronavirus, la nivel național sau local.
Asta, deși oamenii de știință mai au nevoie de cel puțin o săptămână până când vor ști cât de periculoasă este varianta Omicron.
În Roma, măștile au devenit obligatorii în zonele aglomerate, iar Germania a introdus certificatul verde peste tot. La fel și Catalonia, însă acolo mii de oameni au protestat aseară împotriva restricțiilor.
Măștile au devenit din nou obligatorii, deocamdată doar pe cele mai aglomerate străzi ale Capitalei italiene. Decizia, adoptată prin ordonanță de noul primar al Romei, a intrat în vigoare sâmbătă și e valabilă până pe 31 decembrie.
„Sunt de acord, pentru că trebuie să facem totul pentru a-i proteja pe oameni. Cu ajutorul măștilor, în special cu acestea, FFP2, încercăm să fim cu toții în siguranță" spune Giovanna.
Zonele afectate de noile restricții includ locuri faimoase printre turiști și aglomerate mai întotdeauna, între care se numără Fântâna Trevi și Treptele Spaniole.
Giampiero Caruso, Rome resident: „Dacă e obligatorie (purtarea măștilor, n.r), o să ne adaptăm. De obicei o port, sunt grijuliu, așa că e în regulă. Dacă sunt foarte mulți oameni laolaltă, riscul (de infectare) e mai mare în spații deschise"
De mâine, italienii trebuie să prezinte un certificat verde la locul de muncă, în mijloacele de transport public, în restaurante și cinematografe. Certificatul e acordat celor vaccinați, celor care s-au testat negativ de curând sau celor care au fost deja infectați cu COVID-19.
În Catalonia, însă, măsura a fost primită cu proteste. Câteva mii de oameni au ieșit aseară pe străzile Barcelonei, pentru a protesta împotriva certificatului verde.
În Germania, doar cei vaccinați sau care au trecut deja prin boală au voie să intre în restaurante sau cinematografe. Restricțiile au provocat reacții amestecate printre localnicii din Hamburg.
Joerg Harengerd, managerul unui mall: „Comercianților li se pune în cârcă o nouă povară, acum. Restricțiile nu sunt un motor, ci o frână. Cred că vom avea doar jumătate din numărul de clienți pe care l-am avut acum doi ani."
„Cred că e un lucru foarte bun, am așteptat asta cu nerăbdare. Totul a mers bine și sunt mulțumit că am stat cele cinci minute la coadă" spune, însă, un client.
Pe de altă parte, Rusia se confruntă în continuare cu un număr mare de bolnavi. Ieri, Moscova a anunțat aproape 33.000 de cazuri noi de COVID și 1,215 morți. Spitalele sunt pline de bolnavi nevaccinați. De vină e procentul foarte mic de vaccinați, în jur de 40% la nivelul întregii țări.
Mikhail Subbotin, pacient: „Soția mea e vaccinată, așa că ea a avut o formă ușoară a bolii. La mine a fost o situație mai gravă încă de la început."
Potrivit institutului rus de statistică, octombrie a fost luna cu cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei: aproape 75.000 de oameni infectați cu COVID au murit în această perioadă. Instituția a majorat și numărul total al deceselor provocate de COVID: peste 537.000, aproape dublu față de cifrele anunțate de oficialii de la Kremlin.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: certificat verde, restrictii europa, restrictii coronavirus,
Dată publicare:
05-12-2021 09:16