Tarile baltice vor sa gazduiasca efective de mii de soldati NATO. Polonia cere o baza militara permanenta

Ultima actualizare: 17-05-2015 07:03
Nato - getty

Dupa ce un oficial militar lituanian a declarat joi ca statele baltice vor solicita NATO stabilirea unei prezente militare permanente, un document intern al armatei poloneze arata ca guvernul de la Varsovia doreste instalarea unor baze NATO in Polonia.

De altfel, executivul de la Varsovia a cerut inca de anul trecut Aliantei Nord-Atlantice sa instaleze pe teritoriul polonez baze militare permanente, ca masura menita sa dovedeasca angajamentul NATO fata de statele din flancul estic al Aliantei, care se tem de agresivitatea crescanda a Rusiei. Dar Alianta a refuzat atunci solicitarea, motivand ca s-ar incalca actul fondator NATO-Rusia, relateaza Agerpres.

In documentul de planificare la care face referire agentia Reuters, se vorbeste despre 'solicitarea unei prezente regionale permanente a NATO', inclusiv posibilitatea unor 'baze militare dotate cu armament greu', chestiuni pe care Polonia doreste sa le aduca in discutie in perspectiva summitului NATO pe care-l va gazdui anul viitor.

Totusi, potrivit Reuters, din respectivul document nu reiese un angajament ferm al guvernului polonez ca va inainta aceasta solicitare la summit. De asemenea, generalul polonez Stanislaw Koziej, care conduce Biroul de Securitate Nationala, a declarat acestei agentii de presa ca pozitia guvernului de la Varsovia s-ar putea schimba pana la summit daca Rusia isi va respecta angajamentele asumate in acordul de pace de la Minsk privind solutionarea conflictului din estul Ucrainei, lucru despre care marturiseste ca nu crede ca se va intampla.

La randul sau, ambasadorul Estoniei la Varsovia a declarat, tot pentru Reuters, ca tara sa isi va coordona cu Polonia pregatirile pentru summitul NATO de anul viitor, incluzand aici si activitatea de lobby.

In aceeasi zi, un purtator de cuvant al armatei lituaniene a declarat ca Lituania, Letonia si Estonia vor formula o cerere comuna pentru o 'prezenta permanenta, prin rotatie, de forte NATO' pe teritoriul lor ca masura de disuasiune la adresa Rusiei, efectivele pe care le vor solicita fiind de cateva mii de militari, respectiv un batalion pentru fiecare dintre cele trei state baltice.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO