Merkel: Acordul de la Minsk, incalcat in mod constant. Porosenko sustine ca rebelii vor sa creeze un coridor catre Crimeea

Ultima actualizare: 17-05-2015 07:03
merkel putin

Acordul de la Minsk incheiat cu separatistii prorusi in luna februarie reprezinta o 'pseudo-incetare a focului' in estul Ucrainei, a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko, potrivit Reuters.

Porosenko si cancelarul german Angela Merkel au avut convorbiri miercuri, la Berlin. Inaintea intalnirii, sefa executivului german a spus ca acordul de la Minsk inca este incalcat in mod constant, relateaza Agerpres.

Tot miercuri, secretarul de stat american John Kerry a cerut oprirea luptelor din zona orasului de coasta sirokino, in timp ce NATO i-a sustinut solicitarea oficialului american ca Rusia sa puna in practica deplin acordul de incetare a focului in Ucraina.

Potrivit unor fragmente din interviu difuzate anterior in presa, Petro Porosenko a raspuns ''in mod clar'' atunci cand a fost intrebat daca orasul Mariupol se afla sub amenintarea ca separatistii rusi sa creeze un coridor de legatura cu Crimeea.

Rusia respinge acuzatia ca furnizeaza trupe sau arme rebelilor separatisti prorusi din estul Ucrainei si acuza Kievul ca a incalcat acordul de incetare a focului semnat la Minsk pe 12 februarie.

Capturarea portului Mariupol ar putea ajuta separatistii sa-si consolideze prezenta in regiunile Lugansk si Donetk, pe care le controleaza in estul Ucrainei.

Ucraina se teme si ca astfel fortele sustinute de rusi ar putea avansa de-a lungul coastei sale sudice pana in peninsula Crimeea, care a fost anexata de rusi in martie anul trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO