Țara NATO care își activează rezerviștii. Vrea să îi trimită la frontierele Rusiei
Finlanda intenţionează să schimbe regulile de recrutare astfel încât mii de rezervişti să poată contribui la patrularea de-a lungul frontierei cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de migranţi, a anunţat miercuri guvernul de la Helsinki.
Finlandezii care şi-au încheiat stagiul militar în forţele de grăniceri ar putea fi chemaţi, în circumstanţe excepţionale, să patruleze la frontiera cu Rusia, indică propunerea legislativă a guvernului finlandez şi care urmează să fie dezbătută în parlament, transmite Reuters.
Finlanda, stat care a aderat la NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova de instrumentalizarea migraţiei contra sa, acuzaţie respinsă ferm de Kremlin.
Ţara nordică şi-a închis graniţa terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia la finalul anului trecut, pe fondul creşterii numărului de migranţi din ţări terţe precum Siria şi Somalia via Rusia, potrivit Agerpres.
Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil au trecut frontiera din Rusia în Finlanda anul trecut, comparativ cu sub 40 în acest an, indică datele poliţiei de frontieră finlandeze. Însă guvernul finlandez se teme că fenomenul pe care îl numeşte ''un atac hibrid al Rusiei'' ar putea reîncepe în orice moment şi pregăteşte legislaţia necesară pentru a trata această ameninţare.
''Cu situaţia securităţii schimbată, trebuie să adăugăm metodelor actuale noi modalităţi de menţinere a securităţii frontierei'', a menţionat ministrul apărării Antti Hakkanen într-o declaraţie.
În Finlanda serviciul militar este obligatoriu. Peste 10.000 de recruţi au fost pregătiţi de poliţia de frontieră. Dintre aceştia, aproximativ 7.500 au urmat cariere civile. Conform legislaţiei actuale, ei rămân rezervişti ce pot fi convocaţi urgent în cazul unei ameninţări militare pentru securitatea frontierei, dar nu pentru a contracara migraţia.