Tara in care vietile a 14 milioane de oameni sunt in pericol si 75.000 de copii risca sa moara de foame. Apelul facut de ONU
Situatie critica pentru milioane de oameni, care au nevoie de ajutor si se afla in pericol.
Aproximativ 14 milioane de persoane au nevoie de un ajutor de urgenta si 75.000 de copii risca sa moara in urmatoarele luni daca nu li se aduce nici un ajutor in nord-estul Nigeriei, zona confruntata cu intense violente provocate de gruparea jihadista Boko Haram, a avertizat marti Organizatia Natiunilor Unite (ONU) la Abuja, relateaza AFP, citat de Agerpres.
''Estimam ca 14 milioane de persoane au nevoie de asistenta umanitara'' de urgenta, a explicat Peter Lundberg, coordonator de actiuni umanitare ale ONU in Nigeria, intr-o conferinta de presa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Printre cele circa 14 milioane de persoane, 400.000 de persoane sunt intr-o situatie critica si 75.000 ''vor muri in urmatoarele luni daca nu actionam rapid si serios'', a estimat Lundberg la intoarcerea sa din statul nigerian Borno (nord-est), cel mai afectat de criza alimentara.
ONU face apel la comunitatea internationala pentru a salva 7 milioane de nigerieni
Lundberg a facut apel la comunitatea internationala sa acorde asistenta pentru sapte milioane de persoane, iar statul federal nigerian sa se concentreze pe cealalta jumatate.
Pentru moment, ONU a primit doar 38 % din fondurile necesare (respectiv 180 milioane de dolari, in timp ce necesarul se ridica la 485 milioane de dolari), in principal de la Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii (SUA) si Marea Britanie.
Abuja, care intervine prin structura sa de urgenta nationala (National Emergency Management Agency - NEMA), a promis ca va face mai mult pentru a acorda asistenta populatiilor din nord-estul tarii, indeosebi milioanelor de persoane stramutate din cauza conflictului.
Luni, purtatorul de cuvant al presedintiei, Garba Shehu, le-a cerut producatorilor nigerieni de cereale sa se concentreze mai degraba pe piata nationala decat pe exportul catre tarile vecine, deoarece ''tara ar putea fi in situatie de foamete'' pana in luna ianuarie.
Incepand din 2009, insurectia declansata de Boko Haram s-a soldat cu cel putin 20.000 de morti si peste 2,6 milioane de persoane stramutate in Nigeria, majoritatea traind in tabere controlate de catre armata nigeriana.