Țara europeană în care crește alarmant numărul orașelor care își declară falimentul. Ar putea fi luate măsuri dramatice
În Marea Britanie crește alarmant numărul orașelor care își declară falimentul. Autoritățile din Birmingham, cea mai mare așezare care are dificultăți financiare, vor să scoată la vânzare parcuri, biblioteci și alte clădiri care aparțin consiliului.
Această modalitate de a face rost de bani a nemulțumit localnicii.
Este ora ceaiului într-un centru comunitar situat în mijlocul unui parc din Birmingham. Subiectul arzător de discuție: planurile consiliului local de a vinde clădirea care găzuiește întrunirile localnicilor pentru a strânge bani la buget.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Localnicii au angajat avocați care să facă demersuri pentru ca vechile clădiri și alte proprietăți de valoare să fie incluse în patrimoniul local, protejat de lege. Și, pe această cale, să impiedice autoritățile să le scoată la vânzare.
Nick Martin, coresponent Sky News: „Care e mesajul tău pentru consiliul care a pus ochii pe clădirea asta frumoasă a voastră?”
Surinder Guru, reprezentanta asociației Friends of Handsworth Park: „Să-și țină mâinile acasă, fiindcă acest loc aparține comunității și e un loc valoros pentru noi. Și nu e doar un mesaj pentru consiliul local, ci și pentru autoritățile de la Londra. Și anume că resursele locale trebuie gestionate cum trebuie”.
Începând din 2021, șase consilii locale din Anglia și-au declarat falimentul. În cazul orașului Birmingham - al doilea cel mai mare din Marea Britanie, cu peste un milion de locuitori - problemele financiare au mai multe cauze. Laburiștii care conduc consiliul local spun că, în ultimul deceniu, au primit tot mai puțin bani de la bugetul de stat, în timp ce costurile au crescut. Situația a fost agravată de inflație și de faptul că orașul a pierdut un proces legat de drepturile la salariu egal în instituțiile de stat și a trebuit să plătească despăgubiri de sute de milioane de lire sterline.
Ca să nu inflameze și mai mult spiritele, consiliul local din Birmingham insistă că va consulta populația înainte de a lua măsuri dramatice, precum vânzarea unor parcuri ori biblioteci publice.
Nick Martin, coresponent Sky News: „Care sunt opțiunile autorităților locale? Ar putea crește taxele sau ar putea reduce cheltuielile sociale. Fiind însă și cel mai mare proprietar de terenuri și imobile, a început să vândă proprietăți. E ca la jocul de Monopoly, când ai rămas fără bani și singura ta opțiune e să vinzi tot ce ai”.
Alte cinci consilii locale au transmis că sunt foarte aproape să intre în insolvență. Lucrurile stau însă chiar mai rău. Potrivit unor estimări realizate de Asociația consiliilor locale din Anglia, una din cinci localități riscă să dea faliment anul acesta sau anul următor.