Țapi ispășitori după atentatul din Moscova. Migranții și minoritățile din Rusia tremură în fața noilor decizii ale lui Putin
Atacul terorist comis în Moscova, pe 22 martie, este văzut ca un eșec pentru președintele rus Vladimir Putin, deoarece nu a reușit să îl oprească la timp. Însă, autoritățile au luat în vizor țapi ispășitori vulnerabili.
Atentatul terorist din Moscova, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic și în urma căruia au murit 143 de persoane a avut efecte secundare zdrobitoare pentru imigranții și minoritățile etnice din Rusia.
După ce Moscova a învinuit Ucraina, SUA și Marea Britanie pentru atacul terorist din martie, pe plan intern a găsit țapi ispășitori mai vulnerabili, intensificând represiunea împotriva imigranților, a celor din Asia Centrală și a rușilor care nu sunt albi.
Astfel, poliția rusă a efectuat raiduri în căminele de migranți din mai multe orașe, în timp ce persoanele care nu sunt albe au fost percheziționate pe străzi.
Chiar la finalul lunii martie, circa 40 de migranți au fost reținuți de la locul lor de muncă, lângă Moscova. Au fost desfășurate acțiuni de amploare, precum percheziții în masă și punerea sub acuzare imediată a persoanelor acuzate de încălcarea legilor privind migrația. Ca urmare, 466 de persoane au fost condamnate la expulzarea din Rusia.
Acest lucru a determinat autoritățile din Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan - țări de origine tradiționale pentru mulți migranți în Rusia - au emis toate declarații prin care își sfătuiesc cetățenii să nu participe la evenimentele de masă din Rusia și să rămână acasă.
"Valul de xenofobie [după atac] este foarte tangibil pentru popoarele indigene", a declarat, pentru publicația POLITICO, Victoria Maladaeva, președinta Fundației Indigenous of Russia.
Prin "popoare indigene", Maladaeva se referă la numeroasele grupuri neslave care trăiesc pe teritoriul Rusiei moderne de mii de ani. "Oamenilor le este frică să iasă din casă, călătoresc cu taxiul, [unii pot avea] anulate toate locurile de muncă part-time pentru săptămâna următoare și stau acasă, [alții] țin telefonul mereu la îndemână", a spus ea.
Putin e cu două fețe
Ca un exemplu a ceea ce se întmplă acum în Rusia, Asians of Russia a raportat că o femeie din Yakutia, în estul îndepărtat al Rusiei, de-a lungul Oceanului Artic, a fost hărțuită în metroul din Moscova de naționaliști ruși care i-au adresat saluturi naziste, strigând "Rusia este pentru ruși. Moscova este pentru moscoviți". Yakutia este cea mai mare republică a Rusiei.
Mai mult, oamenii au primit și amenințări online și au fost îndemnați să "se întoarcă la locul lor". Acum, unii ruși de origine asiatică, împreună cu rușii indigeni, se gândesc acum să migreze în Asia Centrală, potrivit mesajelor pe care Fundația Indigenous of Russia le-a primit de la abonații săi.
"Rusia a fost întotdeauna o țară multietnică și multiconfesională, așa a fost creată. Diversitatea și forța patriei noastre comune - Rusia - au fost și sunt încă în îmbogățirea reciprocă a culturilor, tradițiilor și religiilor", declara Vladimir Putin în 2015 la ceremonia de deschidere a moscheii Catedralei din Moscova.
Dar, în realitate, majoritatea migranților care vin în Rusia din țările din Asia Centrală sunt persecutați în țara lui Putin.
La 26 martie, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, i-a raportat lui Putin, fără dovezi, că numărul de infracțiuni comise de migranți în Rusia a crescut cu 75% în 2023. În contradicție, însă, cu cifrele raportate de Ministerul rus de Interne, care a estimat că numărul străinilor care au comis infracțiuni a scăzut cu 9% în 2023, în timp ce numărul infractorilor străini din țările ex-sovietice din CSI a scăzut cu 7%.
Sursa: Politico.eu
Etichete: Rusia, migranti, vladimir putin, atentat,
Dată publicare:
09-04-2024 11:42