Tanara refugiata care a plans in fata lui Merkel ar putea primi permisiunea sa ramana in Germania. Ce a marturisit fata
Tanara refugiata palestiniana care a izbucnit in lacrimi in fata Angelei Merkel pentru ca i-a fost respinsa cererea de azil ar putea primi totusi permisiunea sa ramana in Germania, au declarat vineri presei mai multi responsabili politici, relateaza AFP.
“Nu cunosc situatia personala a acestei fete, dar ea vorbeste perfect limba germana si traieste aici de mult timp”, a afirmat responsabila guvernului german pe probleme de imigratie si integrare a refugiatilor, Aydan Özoguz, intervievata de Spiegel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Tocmai pentru astfel de cazuri am schimbat legislatia, astfel incat tinerii bine integrati sa aiba perspective la noi”, beneficiind de un nou permis de sedere ce va fi reglementat de legea privind imigratia care va intra in vigoare in luna august.
De asemenea, primarul din Rostock, orasul unde a avut loc respectiva dezbatere televizata pe teme de imigratie, a declarat cotidianului Tagesspiegel ca nu intentioneaza sa o expulzeze pe tanara palestiniana si nici pe familia ei, relateaza Agerpres.
Scena petrecuta miercuri seara a provocat o avalansa de comentarii despre atitudinea cancelarului, care nu a promis nimic fetei si a incercat sa o consoleze intr-un mod stangaci.
Adolescenta in varsta de 14 ani, al carei prenume este Reem, a incercat sa explice, intr-o germana impecabila, ca trece printr-un moment greu dupa ce membrii familiei sale au aflat ca cererea de azil le-a fost respinsa si vor fi expulzati din Germania, unde s-au refugiat cu patru ani in urma.
“Politica este uneori dura”, i-a raspuns Angela Merkel. “Tu te afli acum in fata mea si esti o persoana extrem de simpatica, dar si tu stii ca in taberele de refugiati din Liban sunt mii si mii de oameni (...) Iar daca noi spunem acum: puteti sa veniti cu totii (...), nu vom reusi sa facem fata, suntem in fata unei dileme”, a continuat sefa executivului german, care si-a intrerupt discursul cand a observat ca tanara a inceput sa planga. Apoi, Angela Merkel s-a dus langa fata si a incercat sa o consoleze cu o mangaiere pe umar.
O parte a mass-media si unii internauti au vazut in aceasta secventa o dovada a insensibilitatii cancelarului german, in timp ce altii cred ca orice alta personalitate politica ar fi fost pusa in dificultate intr-o situatie similara si ca Angela Merkel a dat totusi dovada de umanitate, pentru ca nu a mintit auditoriul.
La randul ei, adolescenta palestiniana i-a luat ulterior apararea cancelarului, apreciind ca a gestionat situatia survenita in dezbatere intr-un mod suficient de corect. “A ascultat, si-a exprimat opinia si cred ca este destul de corect”, a spus ea postului de televiziune ARD, citat de agentia DPA.
Imigratia a devenit un subiect foarte sensibil in Germania, ca urmare a afluxului masiv de refugiati proveniti in special din Siria, Afganistan, Kosovo si teritoriile palestiniene. Se estimeaza ca anul aceste circa 400.000 de refugiati vor solicita azil statului german. Aceasta situatie a provocat in randul opiniei publice germane resentimente fata de imigranti, ilustrate si de recentele proteste de strada impotriva “islamizarii” Germaniei.