Talibanii sărbătoresc cu focuri de artificii un an de la retragerea trupelor SUA. GALERIE FOTO

Talibani - 1
Agerpres

Talibanii au marcat miercuri cu focuri de artificii şi dansuri împlinirea unui an de la retragerea trupelor americane din Afganistan şi sfârşitul a două decenii de prezenţă militară străină .

Aceștia au insistat totodată să fie recunoscuţi drept conducători legitimi ai ţării de către comunitatea internaţională, transmite EFE.

Ultimul avion militar american a decolat de pe aeroportul din Kabul în noaptea de 30 august 2021, cu un minut înainte de miezul nopţii, declanşând chiar în acea dimineaţă de 31 august, de ''ziua eliberării'', manifestări de bucurie în capitala afgană, cu focuri de armă trase în aer de talibani.

Noaptea trecută, focurile de armă au fost înlocuite cu focuri de artificii, care au strâns pe străzi sute de islamişti şi de gură-cască, care dansau înarmaţi pe fondul uralelor de victorie, a strigătelor de ''Moarte Americii!'' şi în timp ce fluturau steagul alb pe care era înscrisă Shahada, mărturisirea de credinţă în islam, potrivit Agerpres.

Liderii guvernului taliban s-au reunit marţi noaptea, dar abia miercuri dimineaţa devreme au ''inundat'' reţelele sociale cu mesaje de ''libertate fericită!'' cu prilejul primei aniversări a ''independenţei ţării de sub ocupaţie americană'', după cum a scris purtătorul de cuvânt islamist Zabihullah Mujahid.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

În această zi declarată sărbătoare legală de autorităţile de la Kabul, noul regim taliban, o reeditare a celui care a guvernat Afganistanul cu mână de fier între anii 1996-2001, a organizat o defilare militară în fosta bază americană din Bagram, potrivit EFE.

Ministerul de Interne afgan turase deja motorul propagandistic cu înregistrări video şi fotografii cu forţele sale speciale, combatanţi care ''sunt pregătiţi şi capabili în orice situaţie să protejeze un Afganistan independent sub sistem islamic'', scrie agenţia de presă spaniolă.

''Vom proteja sistemul islamic, pacea şi unitatea naţională care s-au obţinut cu mari sacrificii, cu voinţă fermă şi credinţă islamică (...) Încrezători în ajutorul lui Allah cel atotputernic, o forţă invincibilă dotată cu credinţă puternică'', a scris Ministerul de Interne afgan.

De altfel, guvernul islamist a început celebrările la 15 august, data la care, acum un an, luptătorii talibani au intrat în Kabul pentru a lua controlul ţării, după căderea guvernului susţinut de SUA.

Totodată, talibanii au cerut din nou miercuri comunităţii internaţionale să recunoască legitimitatea guvernului lor.

''Emiratul Islamic al Afganistanului, ca sistem legitim al ţării şi reprezentant al curajoasei naţiuni afgane, face un nou apel la adresa comunităţii internaţionale să adopte o politică rezonabilă faţă de Afganistan, să respecte voinţa afganilor, independenţa şi integritatea teritorială'', a transmis guvernul de la Kabul într-un comunicat.

De la sosirea lor la putere, la 15 august 2021, şi de la retragerea americană, două săptămâni mai târziu, talibanii au cerut insistent comunităţii internaţionale să le recunoască administraţia, sub efectul sancţiunilor politice şi financiare. Ca parte a acestor sancţiuni, guvernul taliban a fost împiedicat să acceadă la fondurile afgane din străinătate şi la sursele de asistenţă de care a beneficiat Afganistanul timp de două decenii de la invazia americană, ceea ce a aruncat ţara cu circa 38 de milioane de locuitori într-o criză umanitară chiar mai gravă decât cea trăită în cei 20 de ani de conflict.

În pofida acestei serioase deteriorări a nivelului de trai şi a condiţiilor impuse de comunitatea internaţională în materie de drepturi şi libertăţi, guvernul taliban a insistat în punerea în aplicare a unui sistem islamic riguros. ''Fie ca experienţa ultimilor 20 de ani, care nu a făcut decât să alimenteze criza, să fie un ghid bun pentru viitor'', au scris talibanii într-un comunicat.

În fine, Departamentul de Stat al SUA a publicat marţi un raport în care menţionează că, în 2021, SUA au eliberat 8.000 de vize speciale unor cetăţeni afgani care au colaborat cu administraţia americană şi a dat asigurări că, la un an de la retragerea trupelor americane din Afganistan, Washingtonul se angajează să acorde acest tip de vize speciale şi să accelereze procesul.

''Continuăm să facem tot ce putem pentru a eficientiza procesul şi a accepta solicitările într-un ritm mult mai rapid'', a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Programul de vize speciale este destinat cetăţenilor irakieni şi afgani care au colaborat cu trupele americane şi le permite să acceadă la un permis de reşedinţă odată ajunşi în SUA.

Potrivit ultimelor date valabile pentru începutul lunii august, 17.000 de persoane au solicitat această viză şi au predat toate documentele necesare pentru a o obţine, a declarat pentru EFE o sursă din Departamentul de Stat. Programul vizelor speciale pentru afgani este în vigoare din 2009.

Mii de persoane care au fost angajate în Afganistan de administraţia americană sunt ameninţate cu moartea de către grupări teroriste pentru că şi-au oferit serviciile SUA şi aliaţilor lor, potrivit organizaţiei No One Left Behind.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Încă o țară din Europa le dă voie minorilor să-și schimbe sexul. Vârsta a fost redusă la 16 ani
Încă o țară din Europa le dă voie minorilor să-și schimbe sexul. Vârsta a fost redusă la 16 ani

Decizie îndelung dezbătută în Suedia. Parlamentul a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani.

Raport: Un val de căldură sângeros, la începutul lui aprilie, în Sahel, cu un vârf de 48,5°C
Raport: Un val de căldură sângeros, la începutul lui aprilie, în Sahel, cu un vârf de 48,5°C

Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de modificările climatice ”de origine umană”. 

Fulgere violet în noapte și imagini desprinse parcă din altă lume. A erupt vulcanul Ruang: ”Fugim, oameni buni!” FOTO&VIDEO
Fulgere violet în noapte și imagini desprinse parcă din altă lume. A erupt vulcanul Ruang: ”Fugim, oameni buni!” FOTO&VIDEO

Indonezia a închis un aeroport şi a evacuat sute de persoane din vecinătatea vulcanului Ruang după ce acesta a expulzat lavă, roci şi cenuşă timp de mai multe zile, au precizat joi oficialii locali, care au declarat cel mai înalt nivel de alertă.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.