Talibanii au început să ardă instrumentele muzicale din Afganistan. „Este genocid cultural”
Talibanii au ars instrumentele muzicale din Afganistan, susținând că muzica duce la „corupție morală”. Echipament muzical în valoare de mii de dolari a fost făcut scrum, sâmbătă, în provincia Herat din vestul țării.
Încă din 2021, de când au preluat puterea în Afganistan, talibanii au impus numeroase restricții, inclusiv redarea muzicii în spațiul public.
Ahmad Sarmast, fondatorul Institutului Național de Muzică din Afganistan, descrie această acțiune drept un „genocid cultural și un vandalism muzical”, potrivit BBC.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Oamenilor din Afganistan li s-a interzis libertatea artistică... Arderea instrumentelor muzicale în Herat este doar un mic exemplu al genocidului cultural care are loc în Afganistan sub conducerea talibanilor”, a spus Sarmast, care acum locuiește în Portugalia.
Printre obiectele incendiate se numărau o chitară, un armoniu (instrument muzical asemănător cu orga), o tarabană, dar și amplificatoare și difuzoare. Multe dintre acestea au fost confiscate de la localurile din oraș.
Un oficial taliban spune că redarea muzicii poate cauza „rătăcirea tinerilor”.
O astfel de incendiere a mai fost organizată de talibani și pe 19 iulie. Guvernul din Afganistan a postat atunci fotografii pe Twitter, fără să specifice zona în care a avut loc.
Toate formele de muzică au fost interzise la întâlnirile sociale, la televizor și radio, de la mijlocul anilor '90 până în 2001, atunci când tot talibanii se aflau la conducere.
Industria muzicală din Afganistan a înflorit în următoarele două decenii, dar revenirea talibanilor a determinat mulți muzicieni să părăsească țara. Cei care nu au plecat au fost supuși bătăilor și discriminării.