Prințul Harry neagă că s-a lăudat cu uciderea talibanilor și spune că i-au fost răstălmăcite cuvintele. Motivul dezvăluirilor

Prințul Harry
Profimedia

Prințul Harry contestă faptul că s-a „lăudat” că a ucis 25 de luptători talibani în cartea sa biografică „Spare”. El i-a acuzat pe criticii săi că i-au răstălmăcit cuvintele și că au propagat minciuni care i-au pus familia în pericol.

Acesta și-a apărat în mod vehement decizia de a împărtăși informația în cadrul unui interviu cu gazda emisiunii „The Late Show”, Stephen Colbert, într-o discuție înregistrată luni, potrivit Daily Mail.

Într-un clip de promovare pentru ceea ce va fi, fără îndoială, un alt interviu exploziv, Harry a răspuns la acuzațiile potrivit cărora și-ar fi „subminat propria securitate” scriind despre uciderea talibanilor, în timp ce îi învinuiește pe criticii săi pentru răspândirea de „minciuni periculoase” și de „răstălmăcirea cuvintelor lui”.

„Cred că una dintre cele mai periculoase minciuni pe care le-au spus este că m-am lăudat cumva cu numărul de oameni pe care i-am ucis în Afganistan” i-a spus Prințul Harry lui Colbert.

„Aș spune că dacă aș auzi pe altcineva, pe cineva, lăudându-se cu așa ceva, aș fi supărat. Dar este o minciună” a mai spus el.

Citește și
Prințul Harry
PRO TV difuzează azi interviul eveniment Prințul Harry: Lumini și umbre: „S-au răspândit povești împotriva mea și a soției”

„Cuvintele mele nu sunt periculoase, dar răstălmăcirea lor este foarte periculoasă pentru familia mea” a mai adăugat el.

Ducele de Sussex s-a confruntat cu critici serioase din partea politicienilor și a foștilor militari, după ce extrase din cartea sa au apărut în presă. Acest lucru s-a întâmplat după ce cartea sa s-a lansat "accidental" în Spania, iar printre mărturisirile făcute de prințul Harry au fost și cele despre uciderea unor membri talibani în timp ce el servea în armată ca pilot de elicopter Apache.

După ce extrasele au fost publicate săptămâna trecută, fostul comandant al armatei britanice, colonelul Richard Kemp, a descris comentariile lui Harry drept „bad judgement” (n.red.  decizie proastă) și a avertizat că recunoașterile sale ar putea determina ca simpatizanții pro-talibani să fie „provocați să încerce să se răzbune” împotriva lui și, eventual, ar putea să „incite persoane să încerce un atac asupra soldaților britanici oriunde în lume”.

Între timp, veteranul Marinei Regale, Ben McBean, a sugerat că ducele a încălcat o „regulă nescrisă” cu dezvăluirea sa.

Cu toate acestea, Harry a insistat că „motivul” pentru care a ales să scrie despre numărul de ucideri a fost „reducerea numărului de sinucideri” în rândul veteranilor militari.

„Am ales să împărtășesc acest lucru pentru că, după ce am petrecut aproape două decenii lucrând cu veterani din întreaga lume, cred că cel mai important lucru este să fiu sincer și să dau spațiu celorlalți pentru a-și împărtăși experiențele fără nicio rușine” a spus el - în timp ce a primit aplauze din partea publicului, care a inclus mai mulți veterani.

„Și întregul meu obiectiv, încercarea mea de a împărtăși acel detaliu este de a reduce numărul de sinucideri”, a mărturisit el.

Ducele a continuat să vorbească despre timpul petrecut în armată - și despre decizia sa de a scrie despre experiențele sale - în timpul unei serii de interviuri.

Miercuri dimineață, înainte ca interviul lui cu Colbert să fie difuzat, revista People a publicat un articol cu Harry în care acesta și-a justificat decizia de a vorbi despre numărul de ucideri, spunând că face parte din propria lui „vindecare”.

El a adăugat faptul că crede că este important ca veteranii și membrii serviciului activ să vorbească despre aspectele serviciului militar care îi bântuie - „viețile pierdute, viețile luate”.

Cu toate acestea, colonelul Kemp, care a comandat operațiunea Fingal în Afganistan în 2003, a declarat pentru MailOnline că nu crede că această dezvăluire ar ajuta la vreo „vindecare” și că le-a dat talibanilor mai mult material pentru propagandă.

„Nu văd cu adevărat cum a face o astfel de declarație publică va ajuta orice proces de vindecare de care el crede că are nevoie” a declarat colonelul. „Nu cred că a spune că a ucis 25 de oameni este un lucru groaznic de mărturisit. Sunt sigur că este un fapt real și toată lumea știe că el a fost acolo ca membru al echipajului de elicopter de atac și, prin urmare,  treaba lui ar fi fost să omoare inamicul” a mai adăugat Kemp. „Cea mai mare problemă pe care o am cu ceea ce a spus el este felul în care a spus că a fost antrenat să-i descrie pe talibani și să-i considere mai puțin decât oameni” a explicat colonelul.

Harry, care era cunoscut sub numele de „căpitanul Wales” în armată, a scris în „Spare” că nu i-a considerat pe cei uciși drept oameni, ci „piese de șah” pe care le-a scos de pe tablă.

Tatăl a doi copii, Harry a spus că nu este un fapt care l-a umplut de satisfacție, dar nici nu i-a fost rușine. Harry a participat la două misiuni în Afganistan, prima din 2007 până în 2008 și a doua din 2012 până în 2013.

În „Spare”, Harry a spus că a efectuat șase zboruri care au avut ca rezultat „luarea de vieți umane”.

Deși mulți soldați nu știu câți inamici au ucis în luptă, ducele a putut spune „cu exactitate” numărul de insurgenți pe care i-a ucis.

Harry ar vrea să profite de pe urma dezvăluirilor

Pe lângă faptul că s-a confruntat cu reacții din partea militarilor, Harry a fost acuzat și că și-a dezvăluit numărul de ucideri ca un mijloc de a obține securitate suplimentară din partea Familiei Regale Britanice.

Ducele de Sussex este în prezent blocat într-o luptă juridică cu Ministerul de Interne, iar criticii au sugerat că Harry ar fi crezut că ar fi de folos cazului său să detalieze faptele sale din timpul misiunilor în Afganistan.

„Afirmațiile prințului Harry cu privire la numărul de talibani pe care i-a ucis – chiar dacă sunt adevărate sau nu – par calculate pentru a atinge un singur obiectiv: să-și asigure un plus de securitate pe cheltuiala contribuabilului britanic” a declarat, pentru publicația The Sun, dr. Alan Mendoza,  membru al think-tank-ului Societatea Henry Jackson.

Ducele și-a exprimat frustrarea față de extasele de text din memoriile sale, care au apărut în ultima perioadă. „Uite că nu am de gând să mint, ultimele zile au fost provocatoare și dureroase, neputând face nimic în legătură cu acele extrase la care te-ai referit”, a spus el.

Afganii cer ca prințul să fie pedepsit

Un afgan, pe nume Mullah Abdullah, care a pierdut nouă membri ai familiei în urma unui atac aerian britanic din 2011, s-a numărat printre cei care au cerut ca prințul să fie pedepsit de comunitatea internațională pentru afirmațiile făcute în carte.

Casa sa a fost lovită în urma unui atac aerian. Printre persoanele pe care le-a pierdut se numără și tatăl său.

„Solicităm comunității internaționale să o judece pe această persoană (prințul Harry) și ar trebui să primim despăgubiri pentru pierderile noastre. Ne-am pierdut casa, viața și membrii familiei, ne-am pierdut mijloacele de existență și, de asemenea, pe cei dragi” a spus Mullah Abdullah, pentru AP. 

Un grup de oficiali talibani din provincia Helmand, unde forțele britanice au avut sediul între 2006 și 2014, au cerut, de asemenea, ca ducele să fie judecat, potrivit SkyNews. În același timp, mai multe persoane s-au adunat în capitala provinciei Lashkar Gah pentru a protesta.

Hameedullah Hameedi, membru al consiliului provincial din Helmand, a declarat pentru Sky News„Dacă Harry se considera membru al unei lumi civilizate este o rușine pentru el să spună asta (n.red. - că a ucis 25 de persoane). Și este și mai mare rușine pentru el să vorbească despre asta cu mândrie, ca un analfabet al unei societăți sărace, fără cunoștințe și fără educație. Nu doar cerem ca el să fie urmărit în instanțele internaționale, ci cerem și comunității internaționale să-l pedepsească cât mai curând posibil”.

„Cu siguranță va avea un impact asupra relațiilor britanico-afgane, deoarece oamenii sunt conștienți că este un ofițer britanic aparținând familiei regale”  a mai spus acesta.

Harry scrie în cartea sa că uciderea celor 25 de afgani „nu a fost ceva care m-a umplut de satisfacție, dar nici nu mi-a fost rușine”.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Alertă în California. Locuitorii din Montecito, oraș unde locuiesc vedete precum prințul Harry, au primit ordin de evacuare
Alertă în California. Locuitorii din Montecito, oraș unde locuiesc vedete precum prințul Harry, au primit ordin de evacuare

E stare de alertă în California. Toți locuitorii din Montecito, oraș unde locuiesc vedete precum Oprah Winfrey, Ariana Grande ori prințul Harry și soția lui, Meghan, au primit ordin de evacuare din cauza furtunilor puternice.

PRO TV difuzează azi interviul eveniment Prințul Harry: Lumini și umbre: „S-au răspândit povești împotriva mea și a soției”
PRO TV difuzează azi interviul eveniment Prințul Harry: Lumini și umbre: „S-au răspândit povești împotriva mea și a soției”

Decizii luate în spatele cortinei și secrete niciodată spuse ies la lumină într-un interviu eveniment realizat de jurnalistul Anderson Cooper cu Prințul Harry, Lumini și umbre.

Prinţul Harry exclude o eventuală revenire în rândul familiei regale:
Prinţul Harry exclude o eventuală revenire în rândul familiei regale: "Ar fi de nesuportat"

Prinţul Harry spune, în ultimul său interviu televizat acordat pentru a-şi promova cartea autobiografică "Spare", că "nu poate ieşi niciodată" din familia regală.

Afganii cer ca prințul Harry să fie judecat după ce a recunoscut că a ucis 25 de talibani
Afganii cer ca prințul Harry să fie judecat după ce a recunoscut că a ucis 25 de talibani

Afganii au cerut ca prințul Harry să fie urmărit penal după ce a recunoscut că a omorât 25 de talibani, pe când era pilot de elicopter pe frontul din Afganistan.  

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.