Tactica folosită de armata israeliană pentru a ajunge în inima orașului Gaza. Cum a zdrobit defensiva teroriștilor
Crucea Roşie a anunţat, luni seară, că reprezentanți ai instituției au mers în Qatar pentru a discuta cu unul dintre liderii Hamas și au cerut să primească acces la israelienii ținuți ostatici în Fâșia Gaza.
Între timp, oficialii americani susțin că un acord cu privire la eliberarea mai multor prizonieri este foarte aproape de a fi pus în aplicare.
Dar loviturile Israelului asupra regiunii continuă. Iar pentru a răspunde criticilor internaționale cu privire la lupta pe care o duce în Fâșia Gaza, armata israeliană a difuzat noi imagini terifiante cu atacul teroriștiilor Hamas din 7 octombrie.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Atenție urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
Rachetele au luminat cerul Fâșiei Gaza azi-noapte, semn că luptele nu contenesc nicio clipă.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Am efectuat o operațiune ofensivă în inima orașului Gaza - Shari, Shifa - printr-o metodă de încercuire și acaparare. Asta ne-a făcut să ajungem în inima orașului foarte repede, mult mai repede decât a anticipat Hamas. Teroriștii Hamas au fost surprinși în teren și le-am demontat liniile defensive”.
Israelul publică imagini șocante
Acum, armata Israelului anunță că va extinde operațiunea din nordul Fâșiei Gaza, înspre orașul Jabalia.
Pentru a combate valul de critici internaționale declanșat de atacurile sale, Israelul continuă să facă publice îngregistrări șocante cu atacul Hamas din 7 octombrie.
În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum teroriștii înarmați îi aleargă pe civilii pe care îi întâlnesc pe stradă într-un kibuț. Apoi îi împușcă de la distanță. Cei care se opresc din alergat, în speranța că vor fi cruțați, sunt executați fără milă.
Între timp, președintele american Joe Biden se arată încrezător că un acord de eliberare a unora dintre ostaticii răpiți de Hamas este tot mai aproape.
Însă eliberarea prizonierilor ar urma să vină în schimbul unei încetări tempoare a luptelor.
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „(Israelienii) au reintrodus, la îndemnul nostru, aceste pauze umanitare zilnice. Și, în unele cazuri, ar fi trebuit să fie de patru ore pe zi, dar le-au extins până la șapte ore pe zi. Acestea sunt concepute în principal pentru a permite civililor din nord să se deplaseze prin câteva coridoare sigure spre sud. Dar dacă vor să asigure eliberarea ostaticilor, și sperăm că vom putea face asta în curând, va fi nevoie de asigurări că ei pot pleca în siguranță de unde sunt. Ceea ce înseamnă că va trebui să existe cel puțin o oprire temporară, localizată a luptelor pentru a le permite să se miște”.
Oficialii din Qatar, care alături de Statele Unite iau parte la negocierile cu Hamas, susțin că au mai rămas de stabilit doar câteva detalii de natură logistică.
Rudele ostaticilor se revoltă
Iar americanii spun că 12 sau chiar mai mulți ostatici ar putea fi eliberați în timpul unei pauze umanitare, în care mai multe ajutoare vor fi distribuite în Fâșia Gaza.
Rudele ostaticilor sunt însă revoltate și acuză autoritățile israeliene că nu fac o prioritate din a le aduce acasa copiii, frații sau părinții răpiți de teroriști.
Între timp, cei 31 de bebeluși născuți prematur care, în weekend, au fost mutați, de la principalul spital din Gaza, Al Shifa, la maternitatea din Rafah, din sud, au fost transferați mai departe, în Egipt. Iar câteva dintre mame au putut să-și vadă pruncii pentru prima oară de la începutul luptelor.
Mamă: „Am două fetițe gemene. Nu mai știam nimic de starea lor, iar acum le-am văzut pentru prima dată de când le-am născut născut. Slavă Domnului, am primit asigurări că sunt bine. Am păstrat mereu legătura cu (spitalul) Al-Shifa și ei îmi spuneau, 'poți veni să le iei pentru că sănătatea lor s-a îmbunătățit', dar eu nu aveam cum să ajung la ele”.