Sute de oameni arestați în Egipt, după proteste în care s-a cerut demisia președintelui
Circa 500 de persoane au fost arestate în Egipt în ultimele zile, după izbucnirea unor proteste antiguvernamentale.
Numărul a fost furnizat de un activist pentru drepturile omului. Autoritățile nu au comunicat o cifră oficială.
Manifestații au avut loc, vineri seară, în Cairo, Alexandria și alte câteva orașe și, sâmbătă, în orașul port Suez.
Proteste au loc extrem de rar în Egipt, de când țara e condusă de Abdel Fattah al-Sisi.
În 2013 a fost interzisă desfășurarea, fără acordul guvernului, de manifestări publice cu mai mult de 10 persoane. În acel an, Sisi a condus lovitura de stat militară care l-a răsturnat pe Mohammed Morsi, primul lider egiptean ales în mod democratic.
Cel puțin 60.000 de oameni – majoritatea membri ai mișcării lui Morsi, scoasă în afara legii – ar fi fost închiși în ultimii șase ani. Sute au primit condamnări la moarte, aceste deciziile ale instanțelor nefiind, însă, definitive. ONG-iștii susțin că alte sute de persoane sunt de negăsit.
Vineri seară, sute de tineri au ocupat străzile din centrul capitalei Cairo, dar și din Alexandria, Damietta și Mahalla al-Kubra, se arată în mai multe mărturii de pe rețelele sociale. Manifestanții ar fi strigat „Sisi, pleacă!” și „oamenii vor căderea regimului”. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispera mulțimea.
Sâmbătă noapte, forțele de ordine au fost sporite, dar zeci de oameni tot au reușit să protesteze în Suez, susține un martor citat de BBC.
ONG-urile locale care militează pentru drepturile omului susțin că, luni, au primit telefoane de la persoane care își căutau disperate rudele ce plecaseră la manifestații și nu s-au mai întors.
Un avocat a declarat, pentru BBC, că aproape 500 de persoane ar fi fost arestate și numărul acestora ar putea crește în zilele următoare.
Centrul Egiptean pentru Drepturile Sociale și Economice, o organizație neguvernamentală, a transmis că numărul arestărilor a ajuns la 516.
Cei aflați în arest sunt acuzați, printre altele, că au participat la manifestații ilegale sau că au răspândit știri false pe rețelele sociale. Unii dintre ei ar avea sub 18 ani.
Între timp, NetBlocks, ONG-ul care monitorizează cibersecuritatea și guvernanța internetului, a transmis, duminică noapte, pe Twitter, că Facebook Messenger, BBC News și servere ale rețelelor sociale au fost restricționate în Egipt.
Protestele au izbucnit după ce Mohamed Ali, un om de afaceri din Egipt aflat în exil autoimpus în Spania, a postat mai multe clipuri, începând cu 2 septembrie, în care a acuzat armata și pe președintele Sisi de corupție și a îndemnat lumea să iasă în stradă. În replică, Sisi a declarat că acuzațiile lui Ali sunt „minciuni și calomnii”.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!