Proteste la nivel mondial. Sute de mii de oameni au cerut măsuri împotriva încălzirii globale


Ultimul update: Vineri 20 Septembrie 2019 20:29
Data publicarii: Vineri 20 Septembrie 2019 10:44
Categorie: Stiri externe

Sute de mii de oameni, din toată lumea şi din toate categoriile sociale şi profesionale, au ieşit vineri în stradă pentru a le solicita liderilor politici să ia de urgenţă măsuri concrete pentru a împiedica o "catastrofă de mediu", transmite Reuters.

Această acţiune de protest organizată la nivel global a debutat în insulele din Pacific, cele mai ameninţate locuri de creşterea nivelului oceanului planetar, şi a continuat în Australia, Japonia, Asia de Sud-Est şi până în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Postările de pe reţelele de socializare au arătat grupuri de manifestanţi, de la câţiva copii de şcoală primară din Abuja, Nigeria şi până la zeci de mii de oameni care au ieşit în stradă în oraşe ca Hamburg (Germania) sau Melbourne (Australia).

Greta Thunberg, activista suedeză în vârstă de 16 ani care a inspirat această mişcare de protest, a remarcat într-un mesaj pe Twitter "uriaşa mulţime" adunată în Sydney şi şi-a exprimat speranţa că la fel de mulţi oameni se vor aduna în toate aproape 150 de ţări care participă la această acţiune comună de protest.

"Viitorul nostru se află pe umerii voştri", se putea citi pe un banner întins deasupra unei străzi de protestatarii din Berlin.

"Oceanele noastre se ridică, la fel şi noi", a fost un slogan popular scris pe mai multe pancarte, printre care şi cea purtată de un elev în uniformă la Melbourne şi o alta purtată de o fată cu chipul ascuns de o mască, din Kolkata, în estul Indiei.

Protestatarii au solicitat guvernelor să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative ale încălzirii climatice provocate de om.

Punctul culminant al acestor proteste este New York, unde Greta Thunberg, care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru activismul său, participă la o demonstraţie în faţa sediului ONU.

Danielle Porepilliasana, o elevă de liceu din Sydney, a avut un mesaj dur pentru politicieni, în special pentru ministrul australian de finanţe, Mathias Cormann, care a susţinut joi, în parlament, că elevii ar trebui să rămână în clase. "Liderii politici din toate colţurile lumii ne spun că elevii trebuie să stea la şcoală şi să-şi vadă de lecţii. Măcar o dată aş vrea să-i văd şi pe ei că îşi fac treaba în parlamente".

Strategii de limitare a schimbărilor climatice

Summitul ONU de săptămâna viitoare îi va aduce laolaltă pe liderii politici ai lumii pentru a discuta strategii de limitare a efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi tranziţia de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile. Această problemă este vitală pentru naţiunile insulare din Pacific, care au solicitat în repetate rânduri naţiunilor dezvoltate să facă mai multe pentru a preveni creşterea nivelului apelor.

Elevi din Kiribati au mărşăluit scandând: "Noi nu facem grevă, noi luptăm!". Copii din Insulele Solomon s-au adunat pe plaje în portul tradiţional purtând scuturi din lemn. Câteva ore mai târziu, în Thailanda, peste 200 de tineri au pătruns în sediul Ministerului mediului şi s-au aruncat la pământ, ca şi când ar fi fost morţi.

"Asta se va întâmpla dacă nu oprim schimbările climatice chiar acum", a declarat unul dintre organizatorii protestului thailandez, Nanticha Ocharoenchai, în vârstă de 21 de ani.

Această mişcare de protest are obiectivul de a pune presiune atât pe autorităţi cât şi pe companii. Gigantul vânzărilor online Amazon.com Inc şi-a luat joi angajamentul că până în 2040 va fi neutră din punct de vedere al amprentei de carbon. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon este un obiectiv extrem de ambiţios pentru Amazon, care livrează peste 10 miliarde de produse pe an şi are o uriaşă amprentă de carbon. "Ştim că o putem face şi ştim că trebuie să o facem", a declarat CEO-ul companiei, multimiliardarul Jeff Bezos.

În Europa, la Berlin, protestatarii s-au adunat la în faţa Porţii Brandenburg, unde trei activişti s-au urcat pe blocuri de gheaţă amplasate sub nişte ştreanguri, pentru a sugera sinuciderea colectivă prin neglijarea problemei încălzirii globale.

'Foarte mulţi oameni susţin mişcarea noastră însă am dorit să mergem un pas mai departe pentru că politicienii ne decid nouă viitorul", a declarat Janik Oswald, un reprezentant german al mişcării Fridays For Future, mişcarea de grevă şcolară iniţiată de Greta Thunberg în Suedia anul trecut. "Cerem ca ceva să se întâmple urgent", a adăugat el.

Emisiile de dioxid de carbon

Încălzirea globală provocată de emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili a provocat valuri de căldură, de secetă, a topit gheţarii şi a dus la creşterea nivelului mării şi la inundaţii, notează Reuters. Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record anul trecut, în pofida avertismentelor privind necesitatea limitării masive a acestor emisii în următorii 12 ani pentru a stabiliza clima.

La Mumbai, capitala financiară a Indiei, unde anul acesta sezonul musonic a provocat inundaţii, elevi de la cel puţin 10 şcoli s-au alăturat protestelor pentru salvarea climei. La începutul după-amiezii protestatari s-au adunat şi în numeroase oraşe din Europa şi Orientul Mijlociu, printre care Londra, Paris, Bruxelles, Berlin, Varşovia, Stockholm, Helsinki, Beirut, Nairobi sau Cape Town.

"Chiulim de la lecţii pentru a vă da vouă o lecţie", se putea citi pe pancarta purtată de un elev londonez.

"Schimbările climatice sunt reale, vin peste noi şi nu contează cine eşti", a avertizat Kelly Robert Banda, o tânără care s-a alăturat protestelor organizate în parcul Uhuru din Nairobi. "Fie că eşti sărac sau bogat, acest lucru este real şi nu discriminează", a adăugat ea.

Primarii laudă eforurile tinerilor

Primarii din Paris, New York, Los Angeles și Copenhaga au semnat o scrisoare comună, în care au lăudat eforturile tinerilor de a atrage atenția asupra efectelor schimbărilor climatice, noteză The Guardian.

„Investim sume istorice în a ne pregăti și a ne adapta orașele la efectele inevitabile ale emisiilor deja degajate în atmosferă. Când ai casa în flăcări, cineva trebuie să dea alarma. Tinerii din orașele noastre, arătând o demnitate și o maturitate incredibile, fac exact asta. Ca primari, cea mai mare responsabilitate a noastră este să protejăm viețile cetățenilor care locuiesc în orașele noastre. Ca adulți, avem obligația de a lăsa în urma noastră o lume mai sigură pentru copiii noștri. Primari din toată lumea, prin intermediul inițiativei C40, sunt determinați să pună în aplicare Acordul de la Paris și să ia măsuri pentru a scădea nivelul de emisii, așa cum fac deja, astfel încât acesta să fie redus semnificativ până în 2030”, se arată în scrisoarea semnată de Anne Hidalgo, primărița din Paris, Bill de Blasio, primarul din orașul New York, Eric Garcetti, cel din Los Angeles și de Frank Jensen, edilul din Copenhaga.

Câțiva tineri din Tbilisi, capitala Georgiei, s-au alăturat și ei grevei globale:

Circa 1.000 de angajați și studenți din Cambridge atrag atenția asupra efectelor pe care le au schimbările climatice:

Și irlandezii s-au alăturat mișcării:

Protest de amploare și în Cape Town, Africa de Sud: 

Un protest împotriva schimbărilor climatice are loc și la Bruxelles:

Sydney, Australia:

Erlangen, Germania:

 Kiev, Ucraina:

 

Varșovia, Polonia:

 

Delhi, India:

Tribul Kichwa din regiunea amazoniană Sarayaku, situată în Ecuador, crede în „pădurea care trăiește”, cea în care oamenii, animalele și plantele stau împreună, în armonie. Membrii acestei comunități luptă împotriva companiilor de petrol care vor să le exploateze pământurile. O delegație a acestui trib a participat la conferința de la Paris, în cadrul căreia s-a semnat Acordul privind schimbările climatice.

UPDATE: Protestele împotriva schimbărilor climatice au început deja în mai multe state de pe glob.

Mai mulți elevi din Insulele Solomon s-au strâns pe plajă, cu steaguri și mici scuturi din lemn, în semn de solidaritate cu mișcarea globală ce are loc vineri.

„Nu ne scufundăm, luptăm!”, se putea citi și pe una dintre pancartele purtate de protestatarii din Kiribati, un lanț de atoli din Oceanul Pacific. Unii se tem că acesta ar putea fi sub ape în mai puțin de 25 de ani, tocmai din cauza schimbărilor climatice.

Iar în Jakarta, Indonezia, studenții au cerut autorităților să ia măsuri în fața incendiilor de vegetație de pe insulele Borneo și Sumatra.

„Tinerii de aici spun că vor ca guvernul să gestioneze mai bine și mai repede această problemă și să acționeze cu adevărat”, a transmis un reporter Al Jazeera.

În capitala Thailandei, Bangkok, ce se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, circa 200 de protestatari au mărșăluit spre Ministeului Mediului și au cerut Guvernului să decreteze starea de urgență climatică.

„Nu există un plan B”, se putea citi pe una dintre pancarte.

Niciun protest nu a fost autorizat în China, țara care emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră, dar ONG-ista Zheng Xiaowen susține că locuitorii vor găsi o altă modalitate de a se face auziți.

„Tinerii chinezi au propriile lor metode. Și nouă ne pasă de climă și noi reflectăm asupra schimbărilor climatice, discutăm și acționăm. Sunt atât de mulți oameni aici conștienți de această problemă”, a declarat Zheng Xiaowen.

Primele manifestații au avut loc în Australia. Circa 300.000 de persoane au participat la mai mult de 100 de marșuri desfășurate pe întreg cuprinsul țării, notează The Guardian.

 

 

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Distruse de om, recifurile de corali din Jamaica prind viață. Cum acționează „grădinarii”
Distruse de om, recifurile de corali din Jamaica prind viață. Cum acționează „grădinarii”
Donald Trump a explicat de ce e mereu portocaliu
Donald Trump a explicat de ce e mereu portocaliu
Soluție împotriva poluării. Satul în care oamenii primesc orez în schimbul deșeurilor
Soluție împotriva poluării. Satul în care oamenii primesc orez în schimbul deșeurilor
FULLSCREEN
Proteste la nivel mondial. Sute de mii de oameni au cerut măsuri împotriva încălzirii globale
  • /

Sursa: Al Jazeera News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
spital
Momente de panică la Geneva. Un sirian și-a dat foc în fața sediului ONU
Ultimatumul dat de Erdogan. Kurzii au 6 zile ca să se îndepărteze de granița turco-siriană
Cocaină de 750 de milioane de dolari, descoperită pe o ambarcațiune din Panama
Carnagiu în Anglia. 39 de cadavre găsite într-un camion din Bulgaria. Reacția premierului
Ce a făcut un bărbat pentru a-i îndeplini visul logodnicei decedate
Un diplomat american îl denunță pe Trump. Noi detalii despre planul contra lui Biden
marieke vervoort
Campioana paralimpică Marieke Vervoort a fost eutanasiată: „Nu vreau să fiu o legumă”
Autobuz plin de elevi, împlicat într-un accident violent în drum spre școală
Jaf de milioane de euro la un magazin de bijuterii. Ce au lăsat în urmă hoții
Statul în care au loc proteste violente în urma acuzațiilor de fraudă la prezidențiale
Erdogan și-a atins obiectivul. Turcia anunță că „nu are nevoie” să reia atacurile
Brexit, încă o amânare. Noua dată propusă: 31 ianuarie 2020