Surse: De ce nu s-au înțeles liderii UE asupra funcțiilor de conducere în noul Parlament European, după alegeri
Liderii Ununii Europene nu au reușit să se pună de acord asupra funcțiilor de conducere ale blocului comunitar în următorii cinci ani.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, speranțele unui consens rapid s-au evaporat după ce Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor europarlamentare, a cerut mai multă influență.
A fost prima intalnire a liderilor europeni dupa scrutinul din 9 iunie, care a marcat câștiguri electorale semnificative pentru nationalistii de extrema-dreapta si, implicit, înfrângeri umilitoare pentru președintele francez și cancelarul german.
La prima vedere, negocierile se anunțau o formalitate.
Olaf Scholz: ”Sunt convins că totul va decurge pe repede-nainte, fără probleme.”
Mark Rutte: ”Când mă uit la numele aflate în discuție, cred că sunt șanse mari de consens, cel puțin așa se arată.”
La cina de lucru, prelungita mult până dupa miezul noptii, urma sa fie confirmat trio-ul Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene; fostul premier portughez socialist Antonio Costa la președinția Consiliului European; și sefa guvernului estonian, Kaja Kallas, în postul de șefă a diplomației.
Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Nu avem deocamdată un acord. E natural ca partidele politice să vrea să-și spună cuvântul în aceste momente dificile. Consider că este de datoria noastră comună să luăm o decizie până la sfârșitul lunii iunie.”
Jurnalistii de la Politico scriu că grupul Popularilor a insistat ca nu doar Ursula von der Leyen să-si pastreze postul, ci si Roberta Metsola să ramana la sefia Parlamentului European. Mai mult, popularii au propus sa imparta cu socialistii mandatul președintelui Consiliului European, fiecare cate 2 ani si jumatate.
Acest lucru i-a iritat pe cei din grupul social-democrat, al doilea ca marime din Parlamentul European, care spera să obțină întregul mandat de cinci ani pentru Antonio Costa.
Mark Rutte: ”Când nu se ajunge la consens, lucrurile pot oricând s-o apuce în altă directie. Nu cred totuși că se va ajunge la asta.”
Un alt motiv pentru eșecul discuțiilor a fost nemultumirea șefei guvernului italian Giorgia Meloni, unul dintre puținii lideri europeni victorioși în alegerile europene.
Ar fi enervat-o încercările celorlalți lideri UE de a o lăsa în afara negocierilor.