Sursa sinistră de bani a teroriștilor talibani. Ce vând în toată lumea


Ultimul update: Duminica 23 Decembrie 2018 11:17
Data publicarii: Duminica 23 Decembrie 2018 11:07
Categorie: Stiri externe
talibani inarmati

Donald Trump a anunţat în urmă cu câteva zile retragerea militarilor americani din coaliţia anti-ISIS din Siria şi potrivit presei, s-ar pregăti să reducă la jumătate şi efectivele americane din Afganistan.

 

Mutări despre care şi opoziţia, dar şi membri ai propriului partid spun că sunt greşeli tactice uriaşe, având în vedere că talibanii sunt încă o amenințare, în stat.

Talibanii, principalul grup insurgent din Afganistan, cu aproximativ 60.000 de luptători, controlează acum mai multe teritorii decât în orice moment de la scoaterea sa de la putere de către coaliția condusă de SUA în 2001, scrie BBC.

În ciuda continuării sprijinului militar și financiar al SUA pentru guvernul de la Kabul, conflictul a devenit atât mai intens și mai complicat.

Menținerea acestui nivel de insurgență necesită o mare finanțare, din surse atât din interiorul cât și din afara țării.

Deci, cum se susțin financiar talibanii? Grupul insurgent a condus Afganistanul din 1996 până în 2001, impunând o versiune strictă a legii Sharia. De la căderea sa de la putere, a menținut o insurgență de lungă durată în toată țara.

Interviurile BBC efectuate în interiorul Afganistanului și în străinătate indică faptul că grupul conduce o rețea financiară sofisticată și un sistem de impozitare care să plătească pentru operațiunile insurgente.

Venitul anual al grupului din 2011 a fost estimat la 400 de milioane de dolari (316 milioane lire sterline). Se crede însă că acesta a crescut semnificativ în ultimii ani și ar putea ajunge la 1,5 miliarde de dolari.

Guvernele Statelor Unite și Afganistan au căutat să taie sursele de finanțare ale acestei rețele. Cu puțin, cuun an în urmă, armata americană s-a angajat într-o nouă misiune de bombardare a laboratoarelor de droguri.

Cu toate acestea, veniturile talibanilor provin din mai multe surse decât afacerea cu droguri. ONU a avertizat, în 2012, împotriva percepției generale că culturile de mac din Afganistan ar fi principala sursă de venituri ale talibanilor. Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu.

Cu o valoare estimată anuală a exportului de 1,5-300 de miliarde de dolari, macul de opiu este o afacere înfloritoare, furnizând majoritatea covârșitoare a heroinei ilicite la nivel mondial.

Deși există unele cultivări în regiunile guvernamentale, cea mai mare parte a cultivării de mac are loc în zone controlate de talibani și se crede că este o sursă importantă de venit.
Talibanii câștigă bani din taxele impuse pentru această cultură.

Un impozit de cultivare de 10% este colectat de la fermierii de opium.

Taxele sunt colectate, de asemenea, de la laboratoarele care transformă opiul în heroină, precum și de la comercianții care transportă drogurile ilicite.

Estimările privind cota anuală a talibanilor din economia de droguri ilicite variază între 100 și 400 de milioane de dolari.
Militarii americani spun că 60% din finanțarea talibanilor provine din narcotice.

Până în august 2018, SUA au pretins că au distrus aproximativ 200 dintre cele aproximativ 400-500 de laboratoare de droguri talibane din țară, aproape jumătate din ele în provincia de sud Helmand. Însă efectele nu au fost cele sperate deoarece, chiar și atunci când laboratoarele sunt distruse, ele sunt rapid de reconstruit și, mai ales, ieftin.

În general, talibanii neagă implicarea în industria narcoticelor și se mândrește cu interzicerea totală a cultivării macului în timpul regimului său din 2000.

Rețeaua financiară a talibanilor se extinde cu mult dincolo de impozitarea afacerilor cu opiu.

O investigație BBC publicată la începutul anului 2018 a constatat că o altă sursă de venit a grupului insurgent: Comisia Financiară a talibanilor a avertizat comercianții afgani care transportau bunuri să-și plătească impozitele atunci când călătoresc prin zone controlate de acestea.

De asemenea, atrage venituri din întreprinderi, cum ar fi telecomunicațiile și operatorii de telefonie mobilă.

Șeful companiei de electricitate din Afganistan a declarat pentru BBC la începutul acestui an că talibanii câștiga mai mult de 2 milioane de dolari pe an prin facturarea consumatorilor de energie electrică din diferite părți ale țării.

Există, de asemenea, venituri generate direct din conflict. De fiecare dată când talibanii captează un post militar sau un centru urban, acesta golește trezoreriile și confiscă zeci de arme, precum și mașini sau vehicule blindate.

Afganistanul este bogat în minerale și pietre prețioase, o mare parte nefiind încă exploatată ca urmare a anilor de război. Industria minieră din Afganistan valorează cel puțin un miliard de dolari.

Cea mai mare parte a extracției este de mică amploare și o mare parte din ea se face ilegal.

Talibanii au preluat controlul asupra siturilor miniere și au exorbitat bani din operațiunile miniere în curs de desfășurare legale și ilegale.

În raportul său anual pentru anul 2014, echipa de monitorizare a asistenței analitice și de monitorizare a sancțiunilor din cadrul ONU a declarat că talibanii au primit mai mult de 10 milioane de dolari pe an, de la 25 la 30 de operațiuni miniere ilegale din Sud

Guvernatorul provinciei a declarat pentru BBC că aproximativ jumătate din veniturile provenite din minerit din regiunea sa se îndreaptă fie către talibanii, fie către grupul ISIS.

El a estimat că vor prelua zilnic până la 500 de dolari din fiecare dintre sutele de camioane care părăsesc provincia.
Mai multe oficialități afgane și americane au acuzat mai multe guverne regionale, inclusiv Pakistan, Iran și Rusia, că acordă ajutor financiar talibanilor afgani, o practică pe care cei spre care s-a arătat cu degetul neagă frecvent.

Cetățenii îmbogățiți din Pakistan și din mai multe țări din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, sunt considerați cei mai mari contribuabili individuali la trezoreria grupului insurgent. Aceste legături sunt de lungă durată. Un raport CIA clasificat estimat în 2008 că talibanii au primit 106 milioane USD din surse străine, în special din statele din Golf.

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44