Povestile imigrantilor care isi risca viata pentru a ajunge in Marea Britanie. "Am ajuns aici calatorind pe un tren"
Rezolvarea crizei imigrantilor de la Calais este o prioritate absoluta pentru Franta si Marea Britanie, au afirmat intr-o declaratie comuna ministrii de Interne ai celor doua tari.
Cat de curand, gardul care ii desparte pe imigranti de Eurtunel va fi consolidat, iar soldatilor si politistilor li se vor alatura agenti privati de paza. In plus, se vor inmulti camerele video si detectoarele cu infrarosu. Sunt tot atatea vesti proaste pentru sutele de oameni care asteapta momentul prielnic sa treaca din Franta in Marea Britanie, pentru o viata mai buna.
Asemenea scene, care se petrec in timpul noptii sau ziua in amiaza mare, au loc cu sutele la Calais, de partea franceza a Canalului Manecii. La mica distanta de intrarea in tunel se afla "Jungla", o asezare de corturi si baraci improvizate. Mii de imigranti traiesc aici in asteptarea momentului potrivit ca sa incerce sa traverseze Canalul. Intre timp, se ajuta unii pe altii, informandu-se cu privire la legile britanice pentru obtinerea azilului. In "Jungla'' traieste si o femeie originara din Eritreea, insarcinata in 7 luni. Si-a riscat deja viata o data traversand Mediterana si ajungand in Italia, de unde a venit aici. S-a pierdut de sotul ei in Libia si nu stie daca el a reusit sa treaca marea sau daca macar a supravietuit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sambra, emigranta: ''Mai am doua luni. Sunt foarte ingrijorata. In aceste doua luni, nu stiu ce o sa se intample, dar sper sa fie totul bine si sa ajung in Anglia''.
Asa cum are de gand si ea, mii de oameni si-au riscat viata traversand Canalul prin Eurotunel. Ajunsi teferi de partea cealalata, nici ei nu stiu ce li se va intampla, dar usurarea li se citeste pe fete.
Imigrant: "Din Franta am venit aici"
Reporter: "Ai venit pe un camion?"
Imigrant: "Pe un tren".
Reporter: "Si cum a fost?"
Imigrant: "Foarte periculos".
Un tanar de 17 ani din Etiopia le-a aratat jurnalistilor unde s-a lovit cazand din tren, la prima tentativa de a traversa Eurotunelul. A incercat din nou dupa trei zile si a reusit. Nu are decat cativa euro - prea putin ca sa-si poata suna familia de acasa: ''De o luna n-am vorbit cu familia. Trebuie sa vorbesc cu ei, poate se gandesc ca am murit''.
Cu acelasi gand, un grup intreg merge la un magazin de telefoane.
Dupa luni intregi de calatorit in conditii periculoase, cativa oameni au gasit un adapost temporar intr-un azil guvernamental pentru imigranti. Aventura lor nu va lua sfarsit pana nu isi vor vedea cererea de azil aprobata. Abia apoi va incepe lupta pentru supravietuire intr-o tara straina, in care nu toata lumea ii primeste cu bratele deschise.
La Folkestone, in apropiere de intrarea britanica in Eurotunel, politia a trebuit sa intervina pentru a opri militantii de extrema-dreapta, care voiau sa atace participantii la o manifestatie in favoarea imigrantilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, imigranti, canalul mânecii, calais,
Dată publicare:
02-08-2015 10:12