Summitul G7, prima oprire în călătoria de opt zile efectuată de Joe Biden în Europa. Ce subiecte sunt pe agendă
Joe Biden pleacă miercuri în Marea Britanie, în prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, o misiune de opt zile pentru a reconstrui legăturile transatlantice tensionate din timpul erei Trump și pentru a reface relațiile cu Rusia.
Summitul Grupului celor 7 (G7 - cele mai industrializate state - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA) va avea loc în perioada 11-13 iunie la Cornwall, în Anglia.
Călătoria reprezintă un test al capacității președintelui democrat de a gestiona și repara relațiile cu aliații majori, care au fost dezamăgiți de tarifele comerciale impuse de Donald Trump și de retragerea din tratatele internaționale, conform Reuters.
„Alianțele și instituțiile democratice care au modelat atât de mult secolul trecut își vor dovedi capacitatea împotriva amenințărilor și adversarilor moderni? Cred că răspunsul este da. Și săptămâna aceasta, în Europa, avem șansa să o dovedim", a spus Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post.
Summitul dintre Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin va avea loc în data de 16 iunie la Geneva și este piatra de temelie a călătoriei, o oportunitate de a-i prezenta lui Putin îngrijorările Statelor Unite, printre care atacurile ransomware provenite din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei și o serie de alte probleme.
Summitul G7, prima oprire a lui Joe Biden. Subiectele de pe agendă
Biden va face prima oprire în localitatea St. Ives din Cornwall, unde va participa la summit-ul G7. Reuniunea va fi dominată de discuții legate de vaccin, comerț, climă și o inițiativă pentru reconstrucția infrastructurii în lumea în curs de dezvoltare.
Oficialii americani consideră acest efort drept o modalitate de a contracara influența în creștere a Chinei.
Biden s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a împărți mai multe doze de vaccin anti-Covid altor țări, după un angajament inițial de 20 de milioane de doze anunțat săptămâna trecută.
Presiunea sa pentru un impozit minim global asupra corporațiilor multinaționale a fost întâmpinat cu neîncredere în SUA. Miniștrii de finanțe din G7 au convenit înainte de summit să urmărească o rată minimă de impozitare globală de cel puțin 15% și să permită țărilor de pe piață să impoziteze până la 20% din profiturile în exces - peste o marjă de 10% - generate de aproximativ 100 de companii cu profituri mari.
Republicanii s-au pronunțat împotriva planului săptămâna aceasta, ceea ce ar putea complica capacitatea SUA de a pune în aplicare un acord global mai larg.
Joe Biden va avea o întâlnire oficială cu Boris Johnson
Biden va avea o întâlnire cu premierul britanic Boris Johnson, joi, în Cornwall, o șansă de a reînnoi „relația specială” dintre SUA și Marea Britanie după Brexit.
După trei zile de summit G7, Biden și soția sa Jill o vor vizita pe regina Elisabeta la castelul Windsor. Biden, în vârstă de 78 de ani, a întâlnit-o pe regină în 1982, când era senator în Delaware.
Întâlniri la Bruxelles cu liderii UE și NATO
Ulterior, Biden va călători la Bruxelles pentru discuții cu liderii NATO și UE. Agenda va fi dominată de Rusia, China și creșterea contribuției statelor NATO la bugetul comun de apărare.
Biden va încheia călătoria la Geneva, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, în contextul în care președintele rus dezvoltase o relație de prietenie cu Donald Trump.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că Biden speră ca reuniunile sale din G7 și NATO să consolideze un sentiment de unitate pe măsură ce intră în sesiunea sa cu Putin.
Nu sunt așteptate concluzii majore de la summit. Sullivan a spus că Biden îl va presa pe Putin asupra priorităților SUA. Cele două părți negociază dacă vor organiza o conferință de presă comună.
Sursa: Reuters
Etichete: joe biden, europa, vladimir putin, summit, g7,
Dată publicare:
09-06-2021 14:16