Summit-ul BRICS, un maraton diplomatic organizat de Vladimir Putin cu țările prietene ale Rusiei. Și Turcia vrea să adere
Limitat în deplasările externe din cauza unui mandat de arestare internațional, Vladimir Putin s-a înconjurat acasă de prieteni.
Reuniunea BRICS a țărilor emergente se desfăşoară într-un moment în care Rusia câştigă teren în Ucraina și primește ajutor sporit din partea unor aliați precum Iranul și Coreea de Nord.
Kievul a protestat față de prezența la summit a secretarului general al ONU. Acesta va avea o întâlnire cu Putin, pe tema războiului din Ucraina.
Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinping cu un zâmbet larg și cu o strângere de mână prelungă. Declarațiile celor doi lideri despre prietenia pe termen lung permit cele mai sumbre interpretări.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cooperarea dintre Rusia și China în chestiunile globale reprezintă principalul factor de stabilitate pe scena mondială. Vom continua să cooperăm tot mai strâns în mai multe domenii, cu scopul de a proteja securitatea globală și o ordine mondială dreaptă pentru toți.”
Xi Jinping, președintele Chinei: „Situaţia internaţională trece prin schimbări şi turbulenţe, însă prietenia profundă dintre China și Rusia nu se va schimba. Suntem două țări mari care au găsit o cale să se înțeleagă fără a forma alianțe, fără a participa la confruntări sau fără a viza inamici comuni.”
Cuvinte calde a schimbat Vladimir Putin și cu premierul indian, prezent și el la acest maraton diplomatic adresat de Moscova țărilor din ”Sudul global”.
Narendra Modi, premierul Indiei: „Domnule președinte, vreau să vă mulțumesc din străfundul inimii pentru prietenie și ospitalitate.”
Occidentul critică India pentru că a continuat să cumpere cantităţi mari de petrol rus și după februarie 2022.
Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa i-a dat și el satisfacţie lui Vladimir Putin.
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud: ”Privim Rusia ca pe un aliat prețios și un prieten scump.”
Președintele turc Recep Tayip Erdoan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar si ministrul taliban al comerțului și industriei se numără printre cei 36 de invitați la reuniunea economiilor emergente, organizată in Kazan - capitala Republicii Tatarstan.
Unul dupa altul, liderii strânși de Putin la Kazan au denuntat ordinea mondială și au pledat pentru utilizarea monedelor naționale în decontările comerciale reciproce. Vizată de sancţiuni economice internaţionale şi cu principalele bănci excluse de pe platforma internaţională de plată SWIFT, Rusia doreste înfiinţarea unui sistem alternativ, cu obiectivul de a contracara dolarul, principalul instrument financiar și comercial global.
Organizatia BRICS - care reprezintă 45 la sută din populația globală și 28 la sută din economia mondială - avea 4 membri la inființare, în 2009 - Brazilia, Rusia, India şi China.
În acest an s-a mai extins cu patru țări - Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Și alte state, între care Turcia, membră NATO, dar si Cuba si Belarus și-au manifestat dorința de aderare.