Zâmbete și voie bună la Summitul BRICS. Înconjurat de „dragi și vechi” prieteni și aliați, Putin transmite un mesaj Vestului
Limitat în deplasările externe din cauza unui mandat de arestare internațional, Vladimir Putin s-a înconjurat acasă de prieteni și aliați.
Federația Rusă găzduiește zilele acestea summitul BRICS - organizația fondată de Rusia, India, China și Brazilia, dar care este tot mai populară la nivel mondial.
Totodată, reuniunea marchează a treia întâlnire de anul acesta dintre liderii rus și chinez.
La sosirea în Rusia, Xi Jinping i s-a adresat lui Putin: „dragul și vechiul meu prieten”.
Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinpig cu un zâmbet și cu o strângere de mână prelungă - menită să arate lumii cât de apropiată e relația dintre Rusia și China.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cooperarea dintre Rusia și China în chestiunile globale reprezintă principalul factor de stabilitate pe scena mondială. Vom continua să cooperăm tot mai strâns în mai multe domenii, cu scopul de a proteja securitatea globală și o ordine mondială dreaptă pentru toți”.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Situaţia internaţională trece prin schimbări şi turbulenţe, însă prietenia profundă dintre China și Rusia nu se va schimba. Suntem două țări mari care au găsit o cale să se înțeleagă fără a forma alianțe, fără a participa la confruntări sau fără a viza inamici comuni”.
La reuniunea bilaterală care a durat o oră, cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina, relațiile cu Occidentul și despre schimburile economice în creștere.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cooperarea noastră în multiple domenii e mutual benefică și deloc conjuncturală. Apreciem nivelul înalt de cooperare ruso-chineză din cadrul organizației BRICS”.
BRICS reprezintă 28% din economia mondială
Cuvinte calde a schimbat Vladimir Putin și cu premierul indian, care a ajuns și el în orașul Kazan - capitala Republicii Tatarstan - care găzduiește summitul BRICS - al economiilor emergente.
Narendra Modi, premierul Indiei: „Domnule președinte, vreau să vă mulțumesc din străfundul inimii pentru prietenie și ospitalitate. Sunt bucuros că am avut norocul să ajung la Kazan, un oraș extrem de frumos”.
Reuniunea îi oferă lui Vladimir Putin ocazia de a arăta Occidentului că nu este nici pe departe un paria al scenei mondiale. 20 de lideri au răspuns la invitația președintelui rus de a participa la summit.
BRICS - care reprezintă 45% din populația globală și 28% din economia mondială - s-a extins anul acesta cu alte patru țări, Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Însă și alte state, între care Turcia, membră NATO, și-au manifestat dorința de aderare.
Reuniunea se desfăşoară într-un moment în care Rusia câştigă teren pe plan militar în Ucraina și primește ajutor sporit din partea aliaților.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrianei: „Avem informații privind pregătirea pentru front a două unități nord-coreene. Este vorba despre două brigăzi formate din câte 6.000 de soldați. Este o provocare, dar vom ști cum să răspundem. Așteptăm o reacție fermă și concretă din partea aliaților noștri. De preferat, să nu fie doar vorbe”.
Serviciile secrete sud-coreene au confirmat prezența militarilor nord-coreeni în Rusia. Prin urmare, Seulul ia în calcul să furnizeze Ucrainei armament defensiv și ofensiv. Experți ai Coreei de Sud vor informa personal NATO cu privire la cele constatate. Secretarul general al Alianței a declarat că implicarea Phenianului în războiul din Ucraina ar reprezenta o „escaladare importantă”, iar Casa Albă a calificat această ipoteză drept o evoluție „periculoasă și îngrijorătoare”.