Suedia se aşteaptă la 3.000 de decese suplimentare. Trei scenarii posibile

Ultima actualizare: 22-07-2020 09:55

Suedia, care afişează deja unul din cele mai grave bilanţuri pe locuitor din lume, a apreciat marţi ca probabil un scenariu prevăzând 3.000 de noi decese cauzate de coronavirus, notează AFP.

Aceste previziuni reies din unul dintre cele trei scenarii luate în considerare de Agenţia pentru Sănătate Publică a regatului scandinav, care a atras atenţia întregii lumi cu strategia sa mai puţin strictă în faţa COVID-19.

Bilanţul pandemiei în Suedia a atins marţi 5.646 de decese şi 78.166 de cazuri confirmate, plasând statul nordic în plutonul de frunte al celor mai afectate ţări din lume, chiar dacă autorităţile subliniază încetinirea apariţiei de noi cazuri, de cazuri grave şi de decese.

Potrivit Agenţiei suedeze pentru Sănătate Publică, scenariul cel mai probabil constă în apariţia mai multor focare în întreaga ţară, ce ar fi mult mai uşor sau nu de ţinut sub control.

Un scenariu "deja văzut în alte părţi ale lumii şi care pare să urmeze drumul obişnuit al COVID-19", a precizat epidemiologul-şef Anders Tegnell.

În această ipoteză, din cauza relaxării măsurilor barieră, rata de infectare "ar creşte rapid în urma unei socializări mai mari între persoane", dar ar descreşte apoi rapid "în momentul în care oamenii vor deveni conştienţi de risc şi vor respecta gesturile barieră ca distanţarea socială". Numărul estimat de morţi suplimentare în acest caz este estimat la 3.200.

Scenariul cel mai rău are în vedere 5.800 de decese suplimentare, în ipoteza în care coronavirusul ar urma traiectoria clasică a unei pandemii.

"Cel mai bun" scenariu, în care coronavirusul ar urma tendinţa actuală, prevede numai 200 de morţi suplimentare faţă de situaţia actuală.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de izolare populaţiei sale şi a fost aspru criticată în străinătate pentru strategia sa considerată laxistă în faţa coronavirusului. Ea a păstrat şcolile deschise pentru elevii sub 16 ani, precum şi cafenele, barurile şi restaurantele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!