Norvegia ridică restricţiile pentru cetățenii mai multor state. Decizia în cazul românilor

Ultima actualizare: 10-07-2020 18:55
Avion
Shutterstock

Norvegia va ridica începând cu 15 iulie restricţiile de călătorie către şi dinspre 20 de ţări europene, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie şi 21 de provincii din Suedia vecină, a anunţat vineri guvernul de la Oslo, potrivit Reuters.

Pe lista care este revizuită la fiecare 14 zile, în urma examinării evoluţiei epidemiei de COVID-19 din celelalte ţări, au fost de asemenea adăugate Grecia, Spania şi Olanda.

În schimb, din rândul statelor UE rămân pe lista ţărilor faţă de care sunt impuse restricţii de călătorie România, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Portugalia şi Luxemburg, precum şi 18 regiuni suedeze. Aceleaşi restricţii rămân valabile pentru călătoriile în şi din afara Europei, precum şi pentru statele europene nemembre ale UE, precum Rusia, Turcia şi Ucraina.

Vizitatorii din ţările faţă de care se aplică astfel de restricţii nu au dreptul să intre în Norvegia, în timp ce norvegienii reveniţi din aceste ţări trebuie să rămână 10 zile în carantină, scrie Agerpres.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din spaţiul Schengen, are în prezent unele dintre cele mai stricte restricţii de călătorie dintre statele europene pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Cetăţenilor şi rezidenţilor din Danemarca, Islanda şi Finlanda li s-a permis intrarea în Norvegia începând cu 15 iunie, primele ţări faţă de care aceasta a relaxat restricţiile de călătorie după ce îşi închisese graniţele la jumătate lunii martie.

Norvegia, ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, are până în prezent confirmate 8.954 de cazuri de COVID-19, dintre care 252 de decese.

Reacția MAE

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în conformitate cu informaţiile oficiale comunicate de către autorităţile norvegiene Ambasadei României la Oslo, persoanele care se deplasează din România în Regatul Norvegiei vor continua, şi după data de 15 iulie, să fie supuse regimului aplicabil în prezent, adică vor fi plasate în autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la momentul intrării pe teritoriul norvegian.

De asemenea, MAE arată într-un comunicat că, potrivit autorităţilor norvegiene, din data de 15 iulie, măsura autoizolării se va aplica în funcţie de rezidenţa persoanei în cauză, astfel încât cetăţenilor români cu rezidenţă permanentă într-una dintre ţările exceptate de la această măsură nu le va mai fi impusă autoizolarea. Lista ţărilor exceptate poate fi consultată pe site-ul www.fhi.no.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Oslo + 47 22 561237, + 47 22 446951, + 47 22 556832 şi + 47 22 558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: + 47 99 153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51923 , oslo.mae.ro/ şi www.mae.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO