Suedia a oprit testarea anti-COVID. Motivul invocat de autorități

Coronavirus
Shutterstock

Suedia a întrerupt testarea la scară largă împotriva Covid-19, chiar și în rândul persoanelor care prezintă simptome de infecție, potrivit The Irish News.

Măsura pune capăt centrelor mobile de testare și testelor efectuate la domiciliu, care au devenit omniprezente în timpul pandemiei și au furnizat date esențiale pentru urmărirea răspândirii coronavirusului.

Însă, decizia pune Suedia în dezacord cu cea mai mare parte a Europei, dar unii experți spun că ar putea deveni o normă, deoarece testele costisitoare aduc mai puține beneficii în cazul variantei Omicron, ușor transmisibilă, dar mai ușoară, și deoarece guvernele încep să ia în considerare tratarea acestei afecțiuni la fel ca și în cazul altor boli endemice.

Șefa Agenției suedeze de sănătate publică, Karin Tegmark Wisell, a declarat săptămâna aceasta pentru postul național de televiziune SVT: „Am ajuns la un punct în care costul și relevanța testelor nu mai sunt justificabile”.

"Dacă ar trebui să avem teste extinse adaptate pentru toți cei care au Covid-19, asta ar însemna o jumătate de miliard de coroane pe săptămână (40,4 milioane de lire sterline) și două miliarde pe lună (161,5 milioane de lire sterline)”, a adăugat Tegmark.

Citește și
Oameni pe strada
Recorduri de infectări zilnice în Rusia, Suedia şi Polonia. Rusia este cea mai îndoliată ţară europeană
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Începând de miercuri, doar personalul medical și de îngrijire a vârstnicilor, precum și persoanele cele mai vulnerabile vor avea dreptul la teste PCR gratuite dacă sunt simptomatice, în timp ce restul populației va fi rugată pur și simplu să stea acasă dacă prezintă simptome care ar putea fi Covid.

Testele antigen sunt ușor de cumpărat din supermarketuri și farmacii, dar aceste rezultate nu sunt raportate autorităților sanitare.

„Nu avem nevoie de teste extinse de dragul de a testa”

Furnizorii privați de servicii medicale pot, de asemenea, să efectueze teste și să ofere certificate pentru călătorii internaționale, dar costurile nu vor fi rambursate de stat sau de asigurările de sănătate.

Ratele ridicate de vaccinare din Suedia generează optimism în rândul oficialilor din domeniul sănătății, iar un studiu publicat la sfârșitul anului 2020 a arătat că anticorpii sunt prezenți în 85% din probe.

Dr. Bharat Pankhania, lector clinician senior la Școala de Medicină a Universității Exeter din Marea Britanie, a declarat că, cu un procent substanțial de persoane vaccinate, "o populație informată, educată și bine informată" poate fi de încredere pentru a se izola dacă prezintă simptome, fără a fi nevoie de "teste en-gros".

"Suedia deschide calea, iar alte națiuni o vor urma în mod inevitabil. Nu avem nevoie de teste extinse de dragul de a testa, dar trebuie să ne uităm totuși în medii sensibile, cum ar fi spitalele, căminele de bătrâni și alte locuri sensibile unde există persoane foarte vulnerabile", a adăugat medicul.

Sute de milioane de lire sterline, cheltuite pe teste PCR, în 2021

În 2021, numai regiunea Stockholm a cheltuit echivalentul a peste 235 de milioane de lire sterline pe teste PCR, bani despre care guvernul spune că ar putea fi mai bine cheltuiți în altă parte.

În cea mai mare parte a pandemiei, Suedia a ieșit în evidență printre națiunile europene pentru răspunsul său relativ nepăsător. Nu a intrat niciodată în izolare sau nu a închis întreprinderi, bazându-se în mare parte pe responsabilitatea individuală pentru a controla infecțiile.

Deși numărul deceselor cauzate de coronavirus a fost ridicat în comparație cu alte țări nordice, acesta a fost mai mic decât în multe alte locuri din Europa care au pus în aplicare măsuri de închidere.

Tot miercuri, Suedia a eliminat, începând cu miezul nopții, limitele privind numărul de persoane care se pot aduna la evenimente sau în restaurante, certificatele de vaccinare nu mai sunt necesare, iar orele de funcționare reduse au fost anulate pentru baruri și restaurante.

Anunțând săptămâna trecută ridicarea restricțiilor, premierul Magdalena Andersson a declarat că "pandemia nu s-a încheiat, ci a intrat într-o fază cu totul nouă" și că, deși ratele de infectare au crescut, aceasta nu împovărează prea mult spitalele.

Acest lucru se potrivește cu ceea ce s-a întâmplat recent în țările din Europa, pe măsură ce autoritățile relaxează restricțiile privind coronavirusul care au dominat continentul în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, testarea rămâne larg răspândită pe continent, chiar și pentru persoanele care nu prezintă simptome.

Elevii și profesorii din Grecia, de exemplu, sunt obligați să se testeze de două ori pe săptămână, iar multe țări încă cer un pașaport Covid sau un test negativ pentru a intra în restaurante, cinematografe și alte locuri închise.

În Marea Britanie, în loc să renunțe la toate cerințele de testare, autoritățile se bazează pe testare, pe lângă vaccinare, pentru a le permite oamenilor să revină la viața normală.

Danemarca va scădea numărul de testare PCR

Chiar dacă a relaxat majoritatea restricțiilor rămase la sfârșitul lunii ianuarie, guvernul britanic a declarat că testarea rămâne un "instrument vital" și că persoanele infectate pot pune capăt izolării după doar cinci zile cu două rezultate negative la testele rapide în două zile consecutive.

De asemenea, guvernul britanic a pus la dispoziție în mod gratuit testele rapide, inclusiv prin livrare la domiciliu, și a încurajat oamenii să se testeze înainte de adunări potențial riscante, în speranța că, știindu-și statutul, va reduce transmiterea Covid.

Danemarca a declarat luni că numărul de teste PCR va scădea de la 500.000 pe zi la 200.000 pentru a "corespunde stadiului actual de dezvoltare a epidemiei", iar toată capacitatea de testare gratuită a Danemarcei, finanțată de guvern, va fi închisă până la 6 martie.

"Vaccinurile și accesul facil la teste au fost super-armele noastre daneze pe tot parcursul epidemiei", a declarat luna trecută ministrul danez al sănătății, Magnus Heunicke, adăugând că "acest lucru s-a reflectat pozitiv în numărul de internări (în spitale) și ne permite acum să reducem capacitatea noastră mare de testare".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Suedia va elimina toate restricţiile anti-Covid din 9 februarie
Suedia va elimina toate restricţiile anti-Covid din 9 februarie

Guvernul suedez a anunţat joi că din 9 februarie va elimina toate restricţiile în vigoare în prezent din cauza pandemiei de coronavirus, ca urmare a procentului ridicat al populaţiei vaccinate şi unui pericol mai mic reprezentat de varianta Omicron.

Recorduri de infectări zilnice în Rusia, Suedia şi Polonia. Rusia este cea mai îndoliată ţară europeană
Recorduri de infectări zilnice în Rusia, Suedia şi Polonia. Rusia este cea mai îndoliată ţară europeană

Rusia, Suedia şi Polonia au raportat vineri noi recorduri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, pe fondul unui nou val al pandemiei de COVID-19, stimulat de răspândirea rapidă a variantei Omicron, informează AFP şi Reuters.

Suedia renunţă să mai solicite test negativ pentru intrarea în ţară
Suedia renunţă să mai solicite test negativ pentru intrarea în ţară

Guvernul suedez a anunţat marţi că nu le va mai solicita călătorilor să prezinte un test negativ la coronavirus înainte de a intra pe teritoriul ţării, informează Reuters, informează Agerpres.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.