Sudul Europei înfruntă val după val de caniculă. Țările care se pregătesc pentru mult mai rău
Greu a fost, dar va fi și mai și! După ce, de mai multe zile, îndură temperaturi caniculare, Italia, Spania și Grecia se pregătesc pentru mult mai rău.
Serviciul meteo italian a anunțat că Sardinia va fi epicentrul - cu o maximă prognozată de 48 de grade Celsius. Duminică, la Roma, au fost 43. Este uriaș și riscul de incendii. Într-una dintre insulele Canare, în La Palma, flăcările au mistuit în două zile peste 4.500 de hectare de pădure.
O armată formată din 400 de pompieri și militari, sprijiniți de elicoptere și avioane speciale, luptă să stăvilească un mare incendiu de vegetație izbucnit în La Palma, una dintre insulele Canare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De sâmbătă dimineață, de când s-a dat alarma, flăcările au mistuit 4.500 de hectare și au aprins cel puțin 12 case.
Potrivit autorităților, peste 4.200 de oameni au fost evacuați, dar sunt destui cei care refuză să-și părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.
Între timp, Europa, mai ales în partea de sud, înfruntă val după val de caniculă.
De la zi la zi, Roma se încinge tot mai tare. Dacă sâmbătă termometrele înregistrau, la umbră, 35 de grade Celsius, pentrumarți sunt asteptate 42 de grade Celsius. Iar în alte orașe ale Italiei ar putea fi și mai cald.
Hannah Thomas-Peter, Sky News: „Nivelurile de apă ale râului Tibru au scăzut constant și au dezvăluit secrete din trecutul îndepărtat al Romei. Acolo au apărut ruinele unui pod roman antic, vechi de aproximativ 2.000 de ani”.
O patrulă a poliției cu barca, pe râul Tibru, ajută la evaluarea efectelor asupra mediului pe care le are această vară fierbinte.
Gianluca Borsari, Poliția Națională, Departamentul Fluvial din Roma: „Navigarea pe râu a devenit periculoasă pentru orice fel de ambarcațiune turistică. Au devenit dificile condițiile și pentru fauna sălbatică, din cauza nivelului scăzut al apei, lipsei de oxigen și pentru că soarele arde prea mult”.
Este sufocant și la Praga, obișnuită cu temperaturi ceva mai omenești. Ceva mai puțin ca în capitalele din sudul Europei, dar cu mult peste media multi-anuală a temperaturilor înregistrate la jumătatea lui iulie, în capitala Cehiei.
Vreme insuportabilă și în SUA
Pe coasta de vest a Statelor Unite, peste 100 de milioane de americani - cam o treime din populația țării - abia mai respiră. Meteorologii spun că temperaturile pot trece de 50 de grade Celsius în regiunile deșertice din California, dar și în Nevada sau Arizona.
Spații publice precum biblioteci, biserici ori sedii de afaceri au fost transformate în puncte în care oamenii pot să se răcorească și să se hidrateze pentru ca primesc apă.
În California, pompierii se luptă cu patru incendii separate. Cel mai mare dintre acestea a pârjolit deja peste 3.000 de hectare de teren.