Substanța depistată în cantități uriașe în aerul din Wuhan. Ar indica un număr mult mai mare de morți
Datele indicate de platforma Windy.com arată o creștere semnificativă de dioxid de sulf deasupra orașului Wuhan, focarul epidemiei de coronavirus. Acest gaz este asociat de oamenii de știință arderii materiilor organice, relatează Daily Mail.
De asemenea, un nivel ridicat de dioxid de sulf a fost indicat și deasupra orașului Chongqing, care se se află de asemenea în carantină din cauza noului coronavirus.
Oamenii de știință spun că dioxidul de sulf apare de obicei în urma incinerării cadavrelor sau a deșeurilor medicale. Astfel, concentrația ridicată de SO2 produce îngrijorări că numărul deceselor provocate de coronavirus ar putea fi mult mai mare decât cel raportat oficial.
De altfel, guvernul chinez a anunțat recent că persoanele decedate din cauza infectării cu coronavirus nu vor putea fi înmormântate acolo unde doresc familiile lor şi nici nu vor avea parte de un priveghi, deoarece cadavrele trebuie incinerate în cel mai apropiat crematoriu de locul unde s-a produs decesul.
Datele indicate de platforma Windy.com arată o cantitate de 1.350 de micrograme de dioxid de sulf pe metrul cub, în weekend. Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății avertizează că oamenii nu trebuie să fie expuși mai mult de 10 minute la concetrații de SO2 ce depășesc 500 de micrograme per metrul cub.
Data from https://t.co/oDMad8pquE shows a massive release of sulfur dioxide gas from the outskirts of Wuhan, commonly associated with the burning of organic matters. Levels are elevated, even compared with the rest of China. pic.twitter.com/XgBfJd7dDS
— INTELWAVE???? (@inteldotwav) February 8, 2020
OMS spune că expunerea la concentrații mari de dioxid de sulf poate cauza grave probleme respiratorii și cardiace. „Mortalitatea crește în zilele cu concentrații ridicate de SO2 în aer”, precizează OMS.
Luni, harta Windy.com indica niveluri mai scăzute de dioxid de sulf deasupra orașului Wuhan, însă în unele zone tot depășeau 500 µg/m3.
Nu este încă clar dacă nivelurile ridicate de SO2 din Wuhan sunt legate de epidemia de coronavirus. Acest gaz poate apărea în aer și din arderea combustibililor fosili sau alte procese chimice.
Orașul Wuhan - cu 11 milioane de locuitori - se află în continuare în carantină, astfel că informațiile sunt dificil de verificat.
Noul coronavirus a ucis 908 persoane în China continentală, unde numărul celor infectaţi a depăşit 40.000, potrivit bilanţului dat publicităţii luni de autorităţi, care confirmă totodată o anumită stabilizare în progresia epidemiei, transmite AFP.
Nouăzeci şi şapte de decese noi au fost raportate în China continentală, dintre care 91 în Hubei, provincie din centrul ţării cu capitala la Wuhan, considerat focarul epidemiei.
Virusul nCoV 2019, apărut în decembrie într-o piaţă din Wuhan, a făcut două victime şi în afara Chinei, una în Filipine şi alta în Hong Kong.