SUA retrag din Ucraina 160 de membri ai Gărzii Naţionale, ca măsură de precauţie
Statele Unite au ordonat retragerea a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene pentru a le ''repoziţiona în altă parte în Europa'', a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Decizia, care priveşte soldaţi din Garda Naţională din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezervă) aflaţi în Ucraina din noiembrie anul trecut, a fost luată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ca măsură de precauţie extremă în faţa posibilităţii iminente a unei invazii ruseşti, pentru a asigura siguranţa şi securitatea personalului american din Ucraina, a precizat Departamentul Apărării într-un comunicat, relatează AFP şi EFE.
Washingtonul a declarat vineri că o invazie rusă în Ucraina ar putea avea loc ''în orice moment''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Această repoziţionare nu schimbă hotărârea noastră de a sprijini forţele armate ucrainene, dar ne va oferi mai multă flexibilitate pentru a lucra cu aliaţii noştri pentru a descuraja agresiunea'', a precizat Pentagonul.
Din 2015, rezervişti din Garda Naţională americană efectuează rotaţii pentru a instrui şi consilia armata ucraineană, împreună cu soldaţi din alte ţări NATO, între care Canada şi Germania.
Blinken: Va fi nevoie de o „deescaladare” din partea Moscovei
Anterior, sâmbătă, ambasada SUA la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesenţial. De asemenea, mai multe ţări europene au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Ucraina.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ''deschisă'' calea diplomatică, dar că va fi nevoie de o ''dezescaladare'' din partea Moscovei.
La rândul său, Lavrov a acuzat SUA că doresc să provoace un conflict în Ucraina prin acuzaţiile privind o posibilă invazie iminentă a Rusiei.
Între timp, preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin vor discuta sâmbătă despre Ucraina, a confirmat vineri pentru EFE un oficial de rang înalt al administraţiei americane. Sursa a explicat că Moscova a propus o conversaţie telefonică pentru luni, 14 februarie, dar Washingtonul a preferat să o devanseze pentru sâmbătă, ceea ce Kremlinul a acceptat.