SUA relaxează politica de migrație. Joe Biden semnează primele decrete, iar 9 milioane de persoane ar primi cetățenia
Nouă milioane de migranți ar avea șanse să obțină cetățenia americană, după intervenția președintelui Joe Biden. Pe lângă mai multe decrete cu privire la migrație, președintele cere Guvernului să faciliteze naturalizarea acestora.
Intenția lui Biden a fost dezvăluită de oficiali de rang înalt din administrație, relatează AFP și news.ro. Primul pas va fi reunirea părinților și copiilor despărțiți la frontieră în urma măsurilor radicale promovate de predecesorul său, Donald Trump.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O serie de decrete cu privire la imigraţie urmează să ajungă pe masa președintelui Biden marți, prin care îşi confirmă voinţa de a relua tradiţia primirii de imigranţi de către Statele Unite, oprită de Trump.
Preşedintele cere totodată o trecere în revistă a tuturor mecanismelor care frânează imigraţia legală şi integrarea imigranţilor, implementate de către Trump, ceea ce va conduce la ”schimbări radicale de politică”, declară oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului
Primul decret vizează înfiinţarea unui Grup de lucru însărcinat să reunească familiile imigranţilor despărţite prin politica ”toleranţei zero” la frontieră adoptată de administraţia Trump în 2018.
În urma unui val de condamnări, precedentul Guvern republican a renunţat la această politică, însă sute de copii nu şi-au mai regăsit părinţii.
Obiectivul Grupului este să-i identifice şi să propună soluţii în vedeea unei reuniri a familiilor despărţite de administraţia Trump, ”în funcţie de dorinţa şi situaţia” acestora.
Un al doilea decret vizează ţările de origine ale migranţilor.
În afară de o reluare a unor ajutoare economice, iniţiativa vizează să restabilească modalităţi de imigraţie legală la sursă - ca cele care au permis în timpul lui Barack Obama aducerea a sute de minori ai căror părinţi se aflau deja în Statele Unite.
Ce este „sarcina societății”
Cel de-al treilea decret vizează să favorizeze integrarea imigranţilor stabiliţi în mod legal în Statele Unite.
Documentul prevede ”să facă naturalizarea mai accesibilă celor nouă milioane de persoane eligibile la cetăţenia americană”, potrivit oficialilor citaţi.
Acest obiectiv presupune o revizuire a regulei ”sarcinii societăţii”, introdusă în august 2019 de către administraţia Trump - cu scopul de a refuza să acorde green card sau cetăţenia americană imigranţilor care primesc ajutoare sociale, de exemplu îngrijiri de sănătate subvenţionate sau o alocaţie pentru locuinţă.