SUA nu introduce nicio restrictie privind armele de foc dupa masacrul de la Orlando. Senatul a "intors spatele victimelor"

pusca de asalt

Majoritatea republicana din Senatul american respinge orice restrictionare a armelor de foc dupa masacrul de la Orlando.

 Senatul american, majoritar republican, a respins luni, fara vreo surpriza, o inasprire a legislatiei cu privire la armele de foc propusa de catre democrati, dupa ce 49 de persoane au fost ucise la Orlando in cel mai sangeros atac armat in masa din istoria recenta a Statelor Unite, relateaza AFP, citata de News.ro.

In plina campanie electorala, cu o luna inainte de conventiile de investire in alegerile prezidentiale, parea improbabil ca parlamentarii sa ajunga subit la o intelegere asupra unuia dintre subiectele cele mai arzatoare ale politicii americane, aflat in impas de multi ani. Dornici sa reactioneze dupa masacrarea celor 49 de persoane, membrii majoritatii au programat voturi asupra a doua propuneri democrate de legi, dar si asupra altor doua texte concurente ale republicanilor.

Insa fiecare grup a votat aproape unanim impotriva propunerilor celuilalt.

"Al Doilea Amendament (al Constitutiei) cu privire la dreptul de a detine arme de foc este un drept fundamental, iar orice actiune legislativa este necesar sa tina cont de aceasta stare de fapt", a declarat senatorul republican Chuck Grassley.

Citește și
Omar Mateen
Autorul masacrului din Orlando "era homosexual" si "a frecventat Pulse". Barmanul clubului: "Incerca sa agate barbati"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"In aceasta (luni) seara Senatul a intors spatele victimelor de la Orlando, San Bernardino, Newtown si Chicago", a deplans democratul Dick Durbin. "De ce? Pentru ca prea multi senatori nu au stomacul sa spuna nu NRA (National Rifle Association, grupul de lobby in domeniul armamentului)".

Cele doua propuneri democrate vizau, pe de o parte sa interzica persoanelor care figureaza pe liste de supraveghere terorista sa achizitioneze arme de foc, iar pe de alta parte sa generalizeze la toate vanzarile, in special in saloanele specializate, verificarea antecedentelor penale si psihiatrice inainte oricarei tranzactii.

Considerand ca a se inarma este un drept constitutional, republicanii refuza ca FBI-ul sa poata, printr-o simpla decizie adminsitrativa, sa impiedice un individ sa cumpere o arma. Ei au propus o masura care ar intarzia vanzarea cu 72 de ore in cazul suspectilor de terorism, un termen in care un judecator sa aprobe interdictia.

Cealalta propunere republicana consta in a reforma marja sistemului de verificare a antecedentelor. Democratii au apreciat aceste masuri prea modeste si au reusit sa le opreasca, deoarece orice text necesita o majoritate calificata de 60 de voturi din 100.

Intr-o noua incercare dupa acest esec, o senatoare republicana, Susan Collins, urmeaza sa dezvaluie in curand un compromis, insa sansele de reusita par tot atat de slabe.

Senatorii americani au votat deja asupra unor masuri similare dupa atacul de la San Bernardino, in decembrie, fara succes.

Candidatul republican la Casa Alba Donald Trump a luat pozitie cu privire la o interzicere ca "teroristii" sa cumpere arme, dar, avand in vedere ca a primit sprijinul NRA, el cauta sa evite sa indeparteze organizatia. "NRA cauta doar sa apere interesele tarii noastre", a declarat el duminica pentru CBS.

In urma atacului din clubul de noapte gay Pulse din Orlando, in noaptea de 11 spre 12 iunie, Trump a declarat ca regreta ca niciunul dintre clienti nu a fost inarmat. Insa el a fost contrazis duminica de catre conducatorul NRA Wayne LaPierre. "Eu nu cred ca trebuie arme in locurile in care oamenii beau", a spus LaPierre. Donald Trump a incercat sa-l puna la punct luni. "Vorbeam, evident, despre paznici suplimentari", a scris el pe Twitter.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
S-a aruncat in bataia pustii pentru a-si salva fiul. Povestea sfasietoare a mamei care a murit in clubul din Orlando
S-a aruncat in bataia pustii pentru a-si salva fiul. Povestea sfasietoare a mamei care a murit in clubul din Orlando

Brenda Lee Marquez McCool, in varsta de 49 de ani, iesise in club sa danseze, alaturi de fiul ei, Isaiah Henderson, cand au izbucnit focurile de arma. 

Autorul masacrului din Orlando
Autorul masacrului din Orlando "era homosexual" si "a frecventat Pulse". Barmanul clubului: "Incerca sa agate barbati"

Americanii isi plang mortii, dupa masacrul socant de la clubul de noapte din Orlando. 49 de tineri nevinovati au fost impuscati de un individ cu origini afgane, care a spus ca a actionat in numele gruparii Stat Islamic.

"Radea isteric in timp ce impusca oamenii". Detaliile infioratoare despre ultimele clipe ale atacului sangeros din SUA

America nu isi revine dupa atacul de duminica noapte din Orlando, Florida, unde au fost ucisi cel putin 49 de oameni, iar 53 au fost raniti, considerat cel mai grav atac armat din istorie in SUA.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.