SUA nu introduce nicio restrictie privind armele de foc dupa masacrul de la Orlando. Senatul a "intors spatele victimelor"

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
pusca de asalt

Majoritatea republicana din Senatul american respinge orice restrictionare a armelor de foc dupa masacrul de la Orlando.

 Senatul american, majoritar republican, a respins luni, fara vreo surpriza, o inasprire a legislatiei cu privire la armele de foc propusa de catre democrati, dupa ce 49 de persoane au fost ucise la Orlando in cel mai sangeros atac armat in masa din istoria recenta a Statelor Unite, relateaza AFP, citata de News.ro.

In plina campanie electorala, cu o luna inainte de conventiile de investire in alegerile prezidentiale, parea improbabil ca parlamentarii sa ajunga subit la o intelegere asupra unuia dintre subiectele cele mai arzatoare ale politicii americane, aflat in impas de multi ani. Dornici sa reactioneze dupa masacrarea celor 49 de persoane, membrii majoritatii au programat voturi asupra a doua propuneri democrate de legi, dar si asupra altor doua texte concurente ale republicanilor.

Insa fiecare grup a votat aproape unanim impotriva propunerilor celuilalt.

"Al Doilea Amendament (al Constitutiei) cu privire la dreptul de a detine arme de foc este un drept fundamental, iar orice actiune legislativa este necesar sa tina cont de aceasta stare de fapt", a declarat senatorul republican Chuck Grassley.

"In aceasta (luni) seara Senatul a intors spatele victimelor de la Orlando, San Bernardino, Newtown si Chicago", a deplans democratul Dick Durbin. "De ce? Pentru ca prea multi senatori nu au stomacul sa spuna nu NRA (National Rifle Association, grupul de lobby in domeniul armamentului)".

Cele doua propuneri democrate vizau, pe de o parte sa interzica persoanelor care figureaza pe liste de supraveghere terorista sa achizitioneze arme de foc, iar pe de alta parte sa generalizeze la toate vanzarile, in special in saloanele specializate, verificarea antecedentelor penale si psihiatrice inainte oricarei tranzactii.

Considerand ca a se inarma este un drept constitutional, republicanii refuza ca FBI-ul sa poata, printr-o simpla decizie adminsitrativa, sa impiedice un individ sa cumpere o arma. Ei au propus o masura care ar intarzia vanzarea cu 72 de ore in cazul suspectilor de terorism, un termen in care un judecator sa aprobe interdictia.

Cealalta propunere republicana consta in a reforma marja sistemului de verificare a antecedentelor. Democratii au apreciat aceste masuri prea modeste si au reusit sa le opreasca, deoarece orice text necesita o majoritate calificata de 60 de voturi din 100.

Intr-o noua incercare dupa acest esec, o senatoare republicana, Susan Collins, urmeaza sa dezvaluie in curand un compromis, insa sansele de reusita par tot atat de slabe.

Senatorii americani au votat deja asupra unor masuri similare dupa atacul de la San Bernardino, in decembrie, fara succes.

Candidatul republican la Casa Alba Donald Trump a luat pozitie cu privire la o interzicere ca "teroristii" sa cumpere arme, dar, avand in vedere ca a primit sprijinul NRA, el cauta sa evite sa indeparteze organizatia. "NRA cauta doar sa apere interesele tarii noastre", a declarat el duminica pentru CBS.

In urma atacului din clubul de noapte gay Pulse din Orlando, in noaptea de 11 spre 12 iunie, Trump a declarat ca regreta ca niciunul dintre clienti nu a fost inarmat. Insa el a fost contrazis duminica de catre conducatorul NRA Wayne LaPierre. "Eu nu cred ca trebuie arme in locurile in care oamenii beau", a spus LaPierre. Donald Trump a incercat sa-l puna la punct luni. "Vorbeam, evident, despre paznici suplimentari", a scris el pe Twitter.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO