"Radea isteric in timp ce impusca oamenii". Detaliile infioratoare despre ultimele clipe ale atacului sangeros din SUA

×
Codul embed a fost copiat

America nu isi revine dupa atacul de duminica noapte din Orlando, Florida, unde au fost ucisi cel putin 49 de oameni, iar 53 au fost raniti, considerat cel mai grav atac armat din istorie in SUA.

Autorul a fost identificat; este vorba despre Omar Mateen, un american cu origini afgane, in varsta de 29 de ani. Chiar inaintea atacului, ar fi sunat la numarul de uregenta 911 pentru a-si declara apartenenta la Statul Islamic.

VEZI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DIN ZIUA ATACULUI

Sumarul evenimentelor:

Barack Obama: "Nu exista nicio dovada ca atacul din Orlando are legatura cu Statul Islamic
Tatal lui Omar Madeen:"Ii revine lui Dumnezeu să-i judece pe homosexuali'
Bilantul victimelor a fost revizuit: 49 de morti, 53 de raniti
Inregistrare video facuta de una dintre victime cu momentul in care atacatorul deschide focul
Autoritatile din Orlando au inceput sa scoata corpurile victimelor din clubul Pulse
Statul Islamic a revendicat atacul si la propriul post de radio
FBI l-a suspectat pe Omar Mateen de legaturi cu un kamikaze
Barack Obama: Cel mai sangeros atac din istoria SUA
Omar Mateen a fost interogat de doua ori de FBI, insa nu a fost anchetat
FBI a deschis o ancheta pentru "activitati teroriste"

Citește și
Omar Mateen
Angajat la o firma de securitate, dar "instabil psihic si violent". Cine a fost Omar Mateen, atacatorul din club


Autoritatile incearca sa afle ce l-a motivat pe Omar Mateen - americanul de origine afgana, sa comita atacul, soldat cu 49 de morti si 53 de raniti. Barbatul, un dezechilibrat psihic, a fost interogat de trei ori de FBI, pentru posibile legaturi, cu jihadistii.

In timp ce ucidea zeci de nevinovati. Mateen a sunat la numarul de urgenta, ca sa-si declare apartenenta la Statul Islamic. Iar gruparea terorista, s-a grabit sa revendice carnagiul.

Acesta este barbatul care a semanat teroare sambata noapte, in clubul de noapte Pulse, unul dintre cele mai cunoscute din orasul Orlando.

Tinandu-si barbia intre degete, cu buzele usor tuguiate si o privire care exprima parca multumirea de sine, Omar Mateen isi face un selfie. Americanul de 29 de ani, cu parinti afgani, a fost ucis de trupele speciale care au intervenit la locul masacrului.

Imam Syed Shafeeq Rahman, Centrul Islamic Fort Pierce: "Era foarte tacut, retras. Venea ultimul si pleca primul. Nu vorbea cu nimeni. Nu socializa asa ca nu aveam cum sa-i cunosc intentiile".

Omar Mateen avea un baietel de 3 ani cu actuala nevasta. Prima sotie il descrie ca pe un barbat violent si instabil psihic.

Sitora Yusifiy, prima sotie a lui Omar Mateen: "La cateva luni dupa nunta, am descoperit ca era instabil psihic, era bipolar, se infuria din senin. Dupa alte cateva luni a inceput sa ma bata si nu ma lasa sa-mi contactez familia, ma tinea practic ostatica.

In noaptea de sambata spre duminica, Omar Mateen si-a facut aparitia in clubul Pulse, inarmat cu o pusca de asalt si un pistol. Cu zambetul pe buze, a tras asupra multimii, la intamplare, apoi a luat ostatici.

 Dupa ce au provocat o explozie ca sa distraga atentia, trupele speciale au dat asaltul ca sa-i elibereze pe ostatici. Iar atacatorul a fost ucis.

In ultima vreme, Mateen cautase informatii despre atentatele de la Boston, precum si despre propaganda jihadista.

Richard Clarke, expert securitate: "Probabil ca s-a auto-radicalizat prin Internet si a decis singur ce tinta sa-si aleaga si cand sa atace".

ISIS s-a grabit sa revendice atacul, printr-un mesaj difuzat la postul sau de radio. Nu inseamna insa ca gruparea terorista a si coordonat masacrul - nu exista deocamdata, dovezi care sa arate ca asasinul ar fi luat legatura cu Statul Islamic inainte de cumplitul gest. Atentatul a reaprins dezbaterea referitoare la cea mai buna strategie de lupta impotriva terorismului islamist, una dintre cele mai importante teme ale campaniei electorale.

Tatal lui Omar, in schimb, argumenteaza pentru pista homofoba, povestind ca, recent, fiul lui a fost infuriat si dezgustat dupa ce a vazut doi barbati sarutandu-se in public.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE LUNI

UPDATE 23:05 Autorul atacului armat in masă de la Orlando a cautat recent posibile tinte la Disney World, in Florida, in vederea comiterii unui atentat, potrivit unor surse apropiate anchetei, scrie revista americana People.

UPDATE 22:50 Un oficial american a dezvaluit, pentru CNN, ca Omar Mateen a incercat sa cumpere armura de gradul III dintr-un magazin in care angajatii au refuzat insa sa-i vanda. Acest tip de vesta ofera mai multa protectie decat cele purtate in mod obisnuit de ofiterii de politie. Barbatul mai cumparase si un pistol Glock si o alta arma semiautomata, insa nu este clar deocamdata daca acestea au fost folosite in atac.

UPDATE 22:00 Autoritatile americane au confirmat ca portoricanii reprezinta peste jumatate din victimele atacului armat din Orlando, Florida. 49 de persoane au pierit duminica dimineata, dupa ce Omar S Mateen a deschis focul intr-un club al comunitatii LGBT, transmite Reuters.

”Ne-au informat ca 90% dintre victime sunt latino-americani, in vreme ce mai mult de jumatate dintre persoanele impuscate mortal au origine portoricana. Asteptam o lista completa a victimelor”, a precizat secretarul de stat din Puerto Rico.

Intre timp, o singura victima a atacului armat ramane neidentificata, insa autoritatile nu au finalizat procedurile de informare a familiilor celor decedati in incident.

UPDATE 21:25 Ies la iveala noi detalii tulburatoare despre seara masacrului din Orlando. Un prieten al unuia dintre raniti a povestit ca atacatorul radea in hohote in timp ce tragea cu arma in stanga si-n dreapta.

"Radea isteric in timp ce impusca oamenii. Norman a primit patru gloante in spate si a supravietuit. O sa iasa din spital maine sau poimaine. Era in baie cu alti 30 de oameni, iar el e singurul care a supravietuit. A simtit ca l-au lovit gloantele si a crezut ca o sa moara. S-a catarat pe ceilalti oameni morti ca sa poata iesi de acolo", a povestit un amic al uneia dintre victime.

UPDATE 20:50 Autoritatile din Orlando au identificat alte 12 victime ale masacrului din clubul Pulse: Jerald Arthur Wright (31 ani), Leroy Valentin Fernandez (25 ani), Tevin Eugene Crosby (25 ani), Jonathan Antonio Camuy Vega (24 ani), Jean C. Nives Rodriguez (27 ani), Rodolfo Ayala-Ayala (33 ani), Brenda Lee Marquez McCool (49 ani), Yilmary Rodriguez Sulivan (24 ani), Christopher Andrew Leinonen (32 ani), Angel L. Candelario-Padro (28 ani), Frank Hernandez (27 ani), Paul Terrell Henry (41 ani).

UPDATE 20:20 Omar Mateen intrase in vizorul FBI-ului dupa ce colegii sai de serviciu au fost ingrijorati de mai multe afirmatii violente pe care acesta le facuse de fata cu ei.

"A sustinut ca are legaturi cu al-Qaida, apoi cu Hebollah, care este o organizatie siita si unul dintre inamicii Statului Islamic", a declarat James Comey, directorul FBI.

Atacatorul a sustinut si ca are legaturi cu fratii Tsarnaev, autorii masacrului de la maratonul din Boston.

"Am incercat sa stabilim daca este sau nu un terorist, ceea ce facem in sute si sute de cazuri, prin intervievarea surselor, inregistrarea convorbirilor, urmarirea suspectului si investigarea tranzactiilor cu bani", a mai spus Comey.

"Sunt indicii ca s-ar fi radicalizat dupa ce a urmarit actiunile organizatiilor teroriste straine. Petrecem foarte mult timp incercand sa intelegem cum a ajuns sa comita acest atac armat in Orlando", a adaugat Comey, care crede ca barbatul s-ar fi radicalizat in mare parte pe internet.

"Nu avem niciun indiciu cum ca acest atac a fost pus la cale din afara Statelor Unite, desi el si-a declarat sustinerea pentru Statul Islamic", spune Comey.

Unul dintre apelurile la 911 a fost chiar al atacatorului: "A sunat, a inchis, a sunat din nou si a vorbit putin, apoi a inchis iar. A spus ca face toate astea pentru seful Statul Islamic, al carui nume l-a mentionat si fata de care si-a declarat loialitatea. "

UPDATE 19:30 Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca "nu exista nicio dovada ca atacul din Orlando are legatura cu Statul Islamic", conform BBC. "Inteleg ca atacatorul, in ultima clipa, si-a anuntat apartenenta la Statul Islamic. Dar totusi, nu avem inca dovezi ca ar fi primit ordine sa comita acest atac sangeros. Acesta este un exemplu clar pentru toti de ce inseamna radicalizarea individuala, de care ne temeam toti de foarte mult timp" a mai adaugat presedintele SUA.

UPDATE 19:20: O sursa din ancheta  a declarat ca Omar Mateen i-ar fi cunoscut pe cei doi frati care au pus la cale atentatul din Boston, din 2014 si ca ar fi calatorit in Arabia Saudita. in 2011 si in 2012, in pelerinaje. Ca o coincidenta sinistra, si cei doi americani radicalizati, care au comis atacul din San Bernadino, fusesera in Arabia Saudita cu un an in urma.

UPDATE 16:50 Politia din Orlanda a oferit presei detalii despre alte patru victime care au fost indentificate. Cea mai tanara victima are 19 ani si este vorba despre un tanar. Pana acum, numele a 33 de morti din cei 49 din club au fost facute public, conform The Guardian.

 

 

UPDATE 16:20 Seddique Mateen, tatal lui Omar Mateen, atacatorul din club, din Orlando, Florida, soldat cu 49 de morti, si-a exprimat 'tristetea', intr-un mesaj video postat luni pe pagina sa de Facebook, in care a afirmat ca 'ii revine lui Dumnezeu sa-i judece pe homosexuali', transmite AFP.

"Caderea sa-i judece pe homosexuali pentru faptele lor ii revine lui Dumnezeu, nu slujitorilor sai. Sunt intristat de aceasta veste. Fie ca Dumnezeu sa-i indrume pe tineri si sa-i faca sa urmeze islamul adevarat", a declarat Seddique Mateen, purtand un costum inchis la culoare si o cravata rosu cu negru si vorbind in dari, una din cele doua limbi oficiale ale Afganistanului.

"Sunt extrem de intristat de acest incident, iar aceasta le-am spus-o si americanilor", a continuat el, intr-un mesaj de trei minute adresat "bunului popor al Afganistanului si tuturor compatriotilor mei". "Anunt aici moartea fiului meu, o veste trista", a adaugat el, avand in spate un drapel afgan.

"Ma intreb de ce a facut aceasta in luna sfanta a Ramadanului. Fiul meu, Omar Mateen, era un om foarte bun. Era casatorit si tatal unui copil. Respecta familia. Nu stiam ca purta aceasta ura in inima", a mai spus tatal agresorului.

 

UPDATE: 15:50 Bilantul evenimentelor tragice a fost revizuit de catre autoritatile americane: astfel, noul bilant indica 49 de victime, inclusiv suspectul, si 53 de raniti. Pana acum, cifrele vehiculate in presa indicau 50 de morti, inclusiv suspectul.

Pana in prezent, 48 de victime au fost identificate, iar jumatate dintre familii au fost instiintate, a precizat Paul Wysopal, agent al Biroului Federal de Investigatii (FBI). Precedentul bilant oficial al victimelor era de 50 de morti. Toate cadavrele au fost ridicate din clubul unde a avut loc masacrul, iar activitatea echipelor de criminalisti este in plina desfasurare, au indicat autoritatile.

 

UPDATE 15:20 O tanara care era in clubul din Orlando, unde a avut loc tragedia, a surprins cu telefonul mobil momentul in care atacatorul a deschis focul. Tanara a postat pe contul ei de Snapchat un filmulet din club: in timp ce aceasta filma atmosfera din club, in care toti tinerii se relaxau si se simteau bine, spre final se aude din spatele ei o rafala de impuscaturi, moment in care clipul se termina, brusc.

Conform presei straine, aceasta este prima filmare din interiorul clubului, care a surprins momentul deschiderii focului. Indurerata, sora acesteia a scris pe internet, in memoria ei: "Surioara mea, te iubesc. Vei ramane mereu in sufletul meu, sunt devastata".

Amanda Alvear, in varsta de 25 de ani, se numara printre cele 50 de victime din club.

 


 

UPDATE 13:30  Zeci de corpuri erau scoase din clubul gay Pulse din Orlando luni dimineata, dupa ce atactorul a deschis focul in multime, inauntru, si a ucis 50 de persoane. Operatiunea a inceput luni, la ora locala 3.45 (10.45, ora Romaniei). Atacatorul a deschis focul in noaptea de sambata spre duminica, la ora locala 2.00 (9.00, ora Romaniei), in timpul unei seri cu tema latino in acest club cunoscut pentru toleranta fata de toti. Potrivit autoritatilor, Omar Mateen a venit inarmat cu o pusca de asalt de tip AR-15 - un tip de arma folosit si in atacul de la San Bernardino - si a tras neintrerupt zeci de gloante. Intr-un loc inchis, gloantele nu aveau cum sa rateze. Mateen a deschis de asemenea focul impotriva politiei. A luat ostatici. Dupa ce atacul armat din Pulse s-a oprit, 50 de oameni au murit, iar zeci au fost spitalizati, unii raniti grav, in cel mai sangeros atac armat in masa din istoria Statelor Unite.

UPDATE12:50 Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat soldat cu 50 de morti intr-un club de noapte gay din orasul Orlando (statul american Florida), comis de un "soldat al califatului", intr-un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al gruparii teroriste, potrivit AFP si Reuters. "Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldatii califatului in America, sa comita o ghazwa (termen islamic pentru a desemna un atac) in timpul careia a reusit sa ajunga intr-un club de noapte al sodomitilor in orasul Orlando (...) si sa ucida si sa raneasca peste 100 dintre ei", indica textul difuzat de Al-Bayan.

UPDATE 12:20 Omar Mateen a fost interogat prima data de FBI pentru legaturi cu un kamikaze american de origine araba - Moner Abu Salha - care s-a aruncat in aer in Siria, in 2014. FBI insa a considerat ca nu se impunea o ancheta in cazul lui Mateen, pentru ca "a avut contacte limitate cu Salha". A doua oara a fost interogat dupa ce colegii lui l-au reclamat pentru "remarci inflamatorii, potrivit Fox News. Aceeasi sursa precizeaza ca atacatorul a avut conexiuni cu un fost puscas marin american si agent FBI sub acoperire, care a devenit un radical islamist. Mateen si-a cumparat armele cu care a comis masacrul din club saptamana trecuta.

UPDATE 12:00 Celebrul Turn Eiffel din Paris va fi iluminat luni seara in culorile drapelului american, in semn de omagiu adus victimelor masacrului de la Orlando, a anuntat Primaria capitalei, citata de AFP.  Cladirea Primariei va arbora drapelul multicolor al comunitatii gay precum si drapelul american, a declarat Anne Hidalgo, primar al capitalei.  Ea si-a exprimat compasiunea, solidaritatea si afectiunea fata de poporul american si comunitatea gay greu incercata de masacrul comis la Orlando (Florida). Un minut de tacere a fost tinut in deschiderea Consiliului municipalitatii din Paris, care se desfasoara timp de trei zile, saptamana aceasta.  La caderea serii vor fi indreptate proiectoarele asupra Turnului Eiffel, care vor forma din lumini cele doua drapele, cum s-a intamplat si cu steagul Belgiei dupa tragicele atentate de la Bruxelles, din 22 martie, a declarat o sursa a primarie, conform Agerpres.

UPDATE 10:00 Omar Mateen era casatorit a doua oara cu Noor Zahi Salman, impreuna cu care avea un fiu. Se pare ca si cea de-a doua sotie s-a despartit de el, intrucat cei doi locuiau la adrese diferite.

UPDATE 9:00 Primaria din Orlando a publicat pe site numele victimelor identificate pana acum. Lista cu nume si detalii AICI

UPDATE 8:10 Compania Facebook a activat duminica functia de ”safety check” pentru ca persoanele implicate in atacul armat din clubul comunitatii LGBT sa-si anunte prietenii ca sunt in siguranta. Mai mult, este pentru prima data cand ”safety check-ul” este activat pe teritoriul Statelor Unite, transmiteb Reuters. Optiunea de ”safety check”, introdusa inca din octombrie 2014, le permite utilizatorilor sa-si anunte prietenii virtuali ca sunt in siguranta ca urmare a unui dezastru natural sau a unei situatii de criza. ”M-am trezit astazi dimineata si am fost inspaimantat de atacul armat din Orlando. Gandurile si rugaciunile mele se indreapta spre victime, familiile acestora si intreaga comunitate LGBT”, a declarat Mark Zuckerberg.

UPDATE 8:00 Managerii G4S au anuntat luni ca Omar S Marteen a trecut prin cel putin doua evaluari psihologice si ale antecendentelor penale atunci cand a fost angajat ca agent de securitate al unui cartier de pensionari din Florida de Sud, scrie Reuters. Omar S Marteen, in varsta de 29 de ani, era angajat al firmei de securitate G4S inca din 2007, iar in ultimii noua ani a trecut prin doua evaluari psihologice si ale antecedentelor penale, insa angajatorii nu au depistat nimic suspect.

UPDATE 7:30 Treizeci si noua dintre cele 50 de victime au fost ucise in clubul de noapte gay Pulse, iar alte 11 au murit in spitale, a declarat primarul din Orlando, relateaza The Associated Press. Buddy Dyer a mai declarat ca membri ai fortelor de ordine au crezut initial, in mod eronat, ca atacatorul a legat explozibili de corpurile victimelor si ca discoteca era minata. Un robot a transmis imagini in care aparea o bucata de baterie langa un corp. Acest lucru i-a oprit pe paramedici sa intre in local. Insa, s-a stabilit ulterior ca era un obiect care a cazut dintr-un semn ce indica o iesire sau un detector de fum. Robotul a fost introdus in club dupa ce membri ai unei echipe SWAT au plasat incarcaturi explozive pe un zid, iar un vehicul blindat a doborat zidul la pamant, intr-un efort de a intra in local si a salva ostaticii.
___________________________________________________

FBI a deschis o ancheta pentru "activitati teroriste", dar, pana acum, n-au fost descoperite legaturi directe dintre Omar Mateen si ISIS.

Tinandu-si barbia intre degete, cu buzele usor tuguiate si o privire care exprima parca multumirea de sine, Omar Saddiqui Mateen isi face un selfie. Este americanul de 29 de ani, cu parinti afgani, care a savarsit cel mai cumplit atac armat din istoria Statelor Unite - peste 100 de oameni ucisi sau raniti.

In timp ce politia a inceput investigatiile la domiciliul lui, presa a aflat ca era intersat de atentatele de la Boston, precum si de propaganda jihadista. Potrivit NBC News, chiar inaintea atacului, ar fi sunat la 911, numarul de urgenta, pentru a-si declara apartenenta la Statul Islamic.

Tatal sau, in schimb, a declarat, tot pentru NBC, ca gestul cumplit n-ar fi avut nimic de a face cu religia. El a marturisit ca fiul si-ar fi exprimat furia si dezgustul dupa ce a vazut doi barbati sarutandu-se in public. Comportamentul homofob ar putea fi, asadar, o explicatie pentru macelul de la Pulse, un club emblematic pentru cauza gay in Florida si in intreaga tara.

Terry DeCarlo, directorul Centrului pentru Minoritati Sexuale:
"Pulse este un loc unde oamenii pot sa mearga ca sa-si intalneasca prietenii, sa se simta in largul lor, sa se distreze. Este de neconceput ca s-a putut intampla asa ceva".

In noaptea de sambata spre duminica, la ora doua, Omar Mateen si-a facut aparitia in club, inarmat cu o pusca de asalt si un pistol. Avea asupra sa si un dispozitiv care parea explozibil. A tras asupra multimii, la intamplare, apoi a luat ostatici.

Tiffany Johnson, barman: "Am auzit "bum, bum"... Am crezut ca s-a intamplat ceva cu sonorizarea, cu muzica... Dupa a doua impuscatura a fost o pauza si apoi impuscaturi, iar si iar... Unii s-au aruncat la pamant, altii au luat-o la fuga. Si eu am fugit, am vrut sa ies afara cat mai rapid cu putinta".

Dupa ce au provocat o explozie ca sa-i distraga atentia atacatorului, trupele speciale au intrat in club, pentru a-i elibera pe ostatici.

Dupa trei ore dramatice, Omar a fost ucis in schimburile de focuri cu politistii. Politia din Orlando a difuzat o fotografie cu casca din kevlar lovita de un glont care i-a salvat viata unui agent.

Barack Obama, presedintele SUA: "Astazi, ca americani, deplangem o crima brutala, un mascaru cumplit in care au fost ucisi zeci de oameni nevinovati. Stim deja destul incat sa spunem ca a fost un act de teroare si un act de ura".

Omar Mateen nu avea cazier judiciar; dar - a descoperit presa - s-a aflat pe "radarul" autoritatilor americane. A fost interogat de FBI, in 2013 si 2014, pentru posibile legaturi cu militantii islamisti, dar nu a fost vizat de vreo ancheta. Poseda un permis de port-arma pe care avea dreptul s-o foloseasca pentru ca a lucrat ca agent de securitate.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Victimele urii: un brand manager si un farmacist, printre persoanele ucise in clubul din Orlando. Primele imagini
Victimele urii: un brand manager si un farmacist, printre persoanele ucise in clubul din Orlando. Primele imagini

Autoritatile au facut publice primele nume ale victimelor ucise in clubul din Orlando, dupa ce au fost anuntate familiile.

Angajat la o firma de securitate, dar
Angajat la o firma de securitate, dar "instabil psihic si violent". Cine a fost Omar Mateen, atacatorul din club

Omar Amir Siddiq Mateen nu a reprezentat un risc pentru autoritatile americane, pana in momentul in care a deschis focul intr-un club de noapte al comunitatii gay din Orlando, Florida.

Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA: 50 de morti si 53 de raniti. ISIS a revendicat masacrul, reactia lui Obama
Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA: 50 de morti si 53 de raniti. ISIS a revendicat masacrul, reactia lui Obama

50 de oameni au fost ucisi, iar 53 sunt raniti, dupa un atac armat care a avut loc in noaptea de sambata spre duminica intr-un club de noapte gay din Orlando, in Florida. Atacul este cel mai sangeros din istoria SUA, spun autoritatile.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.