Marile puteri ale lumii sunt in stare de alerta. Reuniuni de urgenta dupa moartea lui Kim Jong-il

Kim Jong il

Mai multe puteri ale lumii, printre care se numara SUA, Japonia si Coreea de Sud, au anuntat ca sunt in stare de alerta, dupa anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, relateaza AFP.

JAPONIA

Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenta pe teme de securitate, dupa anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il. Mai mult, premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma sa il pronunte la pranz, la Tokyo, si a mers imediat la biroul sau pentru a discuta cu principalii ministri. "Sunt la curent cu informatia si am dat instructiuni pentru a fi verificata", a declarat el presei.

Premierul a adaugat ca a ordonat consolidarea operatiunilor de strangere de informatii privind Coreea de Nord, cooperarea stransa cu Statele Unite, China si Coreea de Sud si pregatirea pentru orice evolutie neasteptata. Ministrul Apararii, Yasuo Ichikawa, a declarat ca nici o miscare suspecta a armatei nord-coreene nu a fost semnalata. "Am cerut (comandantilor militari) sa stranga informatii si sa fie vigilenti", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobisnuit".

Japonia, care a ocupat peninsula coreeana in prima jumatate a secolului XX, nu are relatii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o considera o amenintare.

Citește și
Soldati sud-coreeni
Luminile de Craciun pot declansa un razboi. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud

Pe de alta parte, guvernul japonez si-a exprimat condoleantele dupa moartea lui Kim Jong-il, o tara cu care Japonia nu a avut niciodata relatii diplomatice. "Guvernul isi exprima condoleantele dupa anuntul decesului neasteptat al presedintelui Comisiei de aparare nationala a Coreei de Nord, Kim Jong-il", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura, intr-o conferinta de presa.

"Guvernul japonez spera ca aceasta situatie nu va avea consecinte negative asupra pacii si stabilitatii in peninsula coreeana", a adaugat el.

STATELE UNITE ALE AMERICII

Statele Unite urmaresc atent informatiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anuntat duminica seara purtatorul de cuvant al Casei Albe, care a subliniat ca Washingtonul doreste "stabilitate" in peninsula coreeana, relateaza AFP.

"Urmarim indeaproape informatiile privind moartea lui Kim Jong-il. Presedintele (Barack Obama) a fost pus la curent si suntem in contract strans cu aliatii nostri din Coreea de Sud si Japonia. Noi ramanem angajati pentru stabilitate in peninsula coreeana, precum si pentru libertatea si securitatea aliatilor nostri", a afirmat Jay Carney intr-un scurt comunicat.

De altfel, presedintele Barack Obama a discutat luni la telefon cu omologul sau sud-coreean, Lee Myung-Bak, despre coordonarea stransa intre cele doua tari pe probleme de securitate, a anuntat Casa Alba, citata de AFP. Cu aceasta ocazie, Obama "a reafirmat forta angajamentului Statelor Unite pentru a asigura stabilitatea peninsulei coreene si securitatea aliatului nostru apropiat, Republica Coreeana", se arata intr-o declaratie a Casei Albe.

"Cei doi lideri au convenit sa ramana in contact strans si sa dea directive echipelor lor responsabile cu probleme de securitate nationala sa continue sa se coordoneze strans", adauga Casa Alba.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit sambata, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anuntat luni presa oficiala a regimului comunist. Avand in vedere diferenta de fus orar, aceasta informatie a sosit duminica seara tarziu la Washington.

COREEA DE SUD

Coreea de Sud si-a plasat armata in stare de alerta si a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, dupa anuntul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale, citate de AFP. Seulul i-a cerut de asemenea aliatului sau american, care mentine 28.500 de militari pe teritoriul sau, sa sporeasca supravegherea prin satelit si cu avioanele, a precizat un purtator de cuvant al Statului Major al armatei sud-coreene.

Nici o activitate neobisnuita nu a fost observata in orele care au urmat anuntului privind decesul lui Kim, facut luni la ora locala 12.00 (5.00, ora Romaniei). Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak si-a anulat toate intalnirile si a convocat un Consiliu de Securitate Nationala la "Casa Albastra", numele resedintei prezidentiale. "Toti functionarii Casei Albastre sunt plasati in stare de alerta", a precizat purtatorul sau de cuvant.

"Monitorizarea si securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenti la orice miscare a armatei din Nord", a subliniat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii. "Toti comandantii sunt in alerta, iar Coreea de Sud si Statele Unite accentueaza impartasirea de informatii militare", a adaugat el.

Cele doua Corei sunt din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953). Relatiile deja precare dintre cele doua Corei s-au deteriorat in martie 2010, cand Seulul a acuzat Phenianul ca a atacat cu torpile o corveta militara, omorand 46 de marinari. Phenianul a dezmintit intotdeauna ca s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeana bombarda cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana din apropierea frontierei lor maritime comune, provocand moartea a patru persoane, intre care doi civili.

O mare parte a trupelor nord-coreene, din totalul de 1,1 milioane de militari, este stationata de-a lungul frontierei demilitarizate. Aceasta fasie de pamant de doi kilometri, in realitate ultrasecurizata, se intinde de ambele parti ale liniei de demarcatie, lunga de 240 de kilometri. Ea consacra din 1953 impartirea intre un Nord comunist si un Sud capitalist. Armata sud-coreeana este formata din 650.000 de militari.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
VIDEO. Moartea lui Kim Jong-il, anuntata cu lacrimi in ochi la TV.
VIDEO. Moartea lui Kim Jong-il, anuntata cu lacrimi in ochi la TV. "Era epuizat fizic si mental"

Doliu in Coreea de Nord. Guvernul a fost plasat in stare de alerta dupa ce Kim Jong-il, dictatorul care a condus tara cu o mana de fier, a incetat din viata.

Luminile de Craciun pot declansa un razboi. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud
Luminile de Craciun pot declansa un razboi. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud

Regimul stalinist nord-coreean a avertizat Coreea de Sud ca vor exista "consecinte neprevazute" daca va fi aprinsa instalatia de lumini pe un turn in forma de brad de Craciun instalat la frontiera dintre cele doua state.

Tensiuni intre colosi. De ce se tem analistii ca SUA si China fac pasi spre al 3-lea Razboi Mondial
Tensiuni intre colosi. De ce se tem analistii ca SUA si China fac pasi spre al 3-lea Razboi Mondial

SUA si Marea Britanie s-au aliat impotriva comunismului si lupta in numele Natiunilor Unite, ajungand tocmai in Coreea de Nord.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.