SUA incearcă să calmeze Franța, după parteneriatul care a stârnit furia Parisului
Franţa este un ''partener vital'' al Statelor Unite în regiunea indo-pacifică, a asigurat joi secretarul american de stat Antony Blinken, după anunţarea unei noi alianţe de securitate între SUA, Marea Britanie şi Australia, ce a stârnit furia Parisului.
''Nu există diviziune regională între interesele partenerilor noştri atlantici şi pacifici'', a spus Antony Blinken în timpul unei conferinţe de presă la Washington, potrivit AFP.
''Acest parteneriat cu Australia şi Marea Britanie demonstrează că noi dorim să lucrăm cu partenerii noştri, inclusiv în Europa, pentru a asigura o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă'', a adăugat el.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
''Salutăm statele europene care joacă un rol important în zona indo-pacifică, şi dorim să continuăm o cooperare strânsă cu NATO, cu UE şi cu alţii la acest capitol'', a insistat şeful diplomaţiei americane, care i-a primit pe miniştrii australieni ai apărării şi de externe.
Noua alianţă între SUA, Marea Britanie şi Australia, denumită ''AUKUS'', are în vedere contracararea ambiţiilor tot mai mari ale Chinei în regiune.
La conferinţa de presă la care a vorbit Blinken, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că Washingtonul îşi va spori ''accesul'' şi ''prezenţa în Australia'', în timp ce şefa diplomaţiei australiene, Marise Payne, a estimat că ''leadershipul SUA în regiunea indo-pacifică'' este în continuare ''indispensabil''.
Dar anunţarea acestei alianţe a provocat reacţii vehemente din partea Franţei, întrucât în acelaşi timp Australia a anunţat că va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară şi reziliază un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, acest contract având pentru întreg pachetul său o valoare de circa 56 de miliarde de euro.
"'Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate", s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.
Preşedintele "Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a mai spus ministrul francez, adăugând ''aşa ceva nu se face între aliaţi''.
La rândul ei, titulara portofoliului francez al apărării, Florence Parly, a asigurat că este "lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii", în timp ce Senatul francez s-a întrebat despre natura exactă a relaţiei între Paris şi Washington şi a acuzat SUA şi Marea Britanie că ''schimbă regulile jocului''.
Noul parteneriat dintre cele trei ţări a fost primit cu rezerve şi la Bruxelles, unde şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a spus că înţelege ''dezamăgirea francezilor'' şi a susţinut că acordul AUKUS ''ne obligă din nou să reflectăm asupra necesităţii de a exista prin noi înşine şi de a dezvolta autonomia strategică a UE''.
Borrell a prezentat joi o strategie de cooperare a UE cu regiunea indo-pacifică şi a transmis că la reuniunea miniştrilor de externe europeni care se va desfăşura pe 18 octombrie la Luxemburg vor fi ''analizate repercusiunile'' alianţei AUKUS.