SUA impun sancțiuni unui grup prin care Rusia organizează provocări inclusiv în România. A încercat destabilizarea Moldovei
Statele Unite au impus sancţiuni împotriva membrilor unui grup legat de serviciile secrete ruseşti pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democraţia şi de a influenţa alegerile din Republica Moldova, a anunţat Departamentul Trezoreriei.
Noile sancţiuni vizează şapte persoane din Rusia, dintre care unele menţin legături cu serviciile de informaţii ruseşti, a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat, potrivit News.
Printre aceştia se numără liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapojnikov, care a organizat complotul pentru a destabiliza guvernul din Moldova la începutul anului 2023.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Grupul face parte dintr-o amplă operaţiune globală a serviciilor de informaţii din Rusia care vizează Ucraina şi ţările vecine, precum şi Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite, a precizat Departamentul Trezoreriei.
Membrii grupului provoacă, instruiesc şi supraveghează grupuri din ţări democratice şi desfăşoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marşuri şi demonstraţii.
Gruparea a încercat lovitura de stat din Moldova
Printre persoanele vizate se numără Iuri Iurievici Makolov, despre care Departamentul Trezoreriei afirmă că a fost implicat în sprijinul logistic al complotului, Gleb Maksimovici Hloponin, care a adunat detalii de securitate privind diverse clădiri guvernamentale din Moldova, şi Aleksei Viaceslavovici Losev, care a efectuat recunoaşteri în Moldova, potrivit Departamentului Trezoreriei.
Svetlana Andreevna Boiko şi Vasili Viktorovici Gromovikov s-au ocupat de întocmirea bugetului şi de finanţarea complotului din 2023, a adăugat acesta.
"Aceşti agenţi de influenţă malignă analizează ţările vulnerabile şi alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în ţările vizate", a precizat Departamentul Trezoreriei în comunicat.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a salutat impunerea sancţiunilor, calificându-le pe Facebook drept "un pas important în eforturile comune de susţinere a stabilităţii şi menţinerii ordinii în ţara noastră".
Rușii spun că sancțiunile reprezintă o ”isterie de spionaj”
Ambasada Rusiei la Washington consideră sancţiunile o "isterie de spionaj" şi o încercare de amestec în relaţiile dintre Rusia şi vecinii săi.
"Nu vedem nimic altceva decât manifestarea liniei deschis distructive a Washingtonului de a semăna discordie în relaţiile statelor suverane din întreaga lume", a afirmat ambasada într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.
Brian Nelson, subsecretarul departamentului pentru terorism şi informaţii financiare, a declarat că sancţiunile de luni expun eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza naţiunile democratice.
Uniunea Europeană şi Canada au impus, de asemenea, săptămâna trecută, sancţiuni împotriva unor cetăţeni moldoveni, invocând acţiuni destabilizatoare.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, SUA, uniunea europeana, Republica Moldova, sanctiuni, grupare, provocari, destabilizare,
Dată publicare:
06-06-2023 10:43