SUA fortifica prezenta militara americana in Romania pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin. Anuntul facut de Pentagon

Ultima actualizare: 05-02-2016 07:04

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, urmeaza sa prezinte proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finantari suplimentare pentru a lupta impotriva gruparii Statul Islamic, noi mini-drone si intarirea prezentei americane in Europa.

Un responsabil din cadrul Departamentului Apararii a facut cunoscut luni ca bugetul de baza al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, in crestere cu 59 de miliarde de dolari in raport cu anul precedent, relateaza Agerpres.

Bugetul va include numeroase "fonduri pentru operatiuni in strainatate", cu scopul de a finanta operatiunile sale in Afganistan si lupta impotriva gruparii SI.

Un alt responsabil, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a precizat ca bugetul va include 7 miliarde de dolari numai pentru combaterea jihadistilor din SI, in crestere cu 35% in raport cu anul precedent.

Bugetul militar al Statele Unite este cel mai important din lume si depaseste chiar bugetele de aparare insumate ale altor opt armate mari.

Ashton Carter va sublinia marti "mediul de amenintari" miscator, in special cu Rusia dupa ce a anexat Crimeea in 2014, a adaugat primul responsabil militar care si el a dorit sa pastreze anonimatul.

Acesta a mentionat ca secretarul Apararii va anunta o intarire in consecinta a prezentei militare americane in Europa de Est, in special in Estonia si Romania, pentru a face fata amenintarii ruse.

Ashton Cater sa pregateste, de asemenea, sa dezvaluie noi aparate care pana in prezent au fost strict secrete, mici drone capabile sa zboare in formatie, potrivit unui alt responsabil din cadrul Pentagonului.

Bugetul va detalia, totodata, planurile Pentagonului pentru avionul de atac la sol A-10: acest aparat dezvoltat in anii 1970 urma sa fie retras, dar a devenit un instrument foarte pretios in lupta impotriva jihadistilor si cariera sa va fi astfel prelungita.

Secretarul Apararii va lua cuvantul marti dimineata la Washington, iar bugetul complet al apararii va fi dezvaluit saptamana viitoare
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO