SUA face demersuri pentru a obține și distribui sute de milioane de doze de vaccin pentru Covid-19: „Nu vom scăpa de virus”

Ultima actualizare: 24-07-2020 09:59

După ce a dat-o în bară în mai toate aspectele, de la testarea cadrelor medicale la achiziţia de echipamente de protecţie, administraţia Trump vrea musai să-şi dovedească eficienţa în privinţa vaccinării populaţiei.

Poate că guvernanţii americani se grăbesc să vândă pielea ursului din pădure, dar dată fiind urgenţa situaţiei, prevederea nu strică deloc. Şi le poate servi şi altora drept exemplu.

Guvernul de la Washington face deja demersuri concrete pentru a obţine şi a distribui sute de milioane de doze de vaccin pentru SARS-COV-2.

În laboratoarele medicale din întreaga lume, potențialele vaccinuri sunt abia în faza clinică de testare. În Statele Unite se discută deja despre cine ar trebui să beneficieze de primele doze.

Francis Collins, medic: „Cred că oamenii își fac griji pentru modul în care guvernul va decide accesul la vaccinare."

Pentru a elimina orice controverse, administrația americană dorește ca procesul de decizie să fie unul apolitic. Academia Națională de Medicină, o organizație nonguvernamentală respectată, a primit sarcina de a decide ordinea în care vor avea acces la imunizare diversele categorii de americani, iar Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor trebuie să stabilească cine sunt angajații esențiali și dacă etnia sau rasa ar trebui să conteze, în condițiile în care persoanele de culoare și latino-americanii au o rată mai ridicată de îmbolnăvire.

Robert Redfield, directorul CDC: „În mod evident, cei mai vulnerabili vor fi, dacă nu prioritatea absolută, oricum printre categoriile prioritare."

Companiile farmaceutice au încheiat deja contracte ferme cu guvernul american pentru a-i livra cu prioritate dozele de vaccin atât de necesare. Administrația Trump speră să aibă 300 de milioane de doze la începutul anului viitor, dar calendarul le pare unora mult prea optimist.

Vijay Samant, expert: „Este un obiectiv major. Și chiar dacă obții vaccinul, să imunizezi populația este o sarcină colosală, pentru că trebuie să-i convingi mai întâi că e sigur și spre binele lor."

Distribuirea în sine este o provocare monumentală. Au fost comandate sute de milioane de seringi și fiole necesare vaccinării, dar experții sugerează că cifrele vehiculate sunt insuficiente.

Alex Azar, secretar al Sănătății și Serviciilor Umane al Statelor Unite: „Suntem chiar la începutul operațiunii "viteza superluminică". Ne ocupăm de stocurile necesare de seringi, ace, fiole. Ne-am asigurat că vom putea vaccina poporul american.”

Elizabeth Woody, Becton, Dickinson & Company: „Dacă luăm în calcul o populație de 350 de milioane de oameni, ne trebuie cel puțin 700 de milioane de seringi, cel puţin!"

Odată ce un vaccin va fi disponibil, va dura cam un an pentru imunizarea unui număr suficient de mare de oameni cât să încetinească răspândirea virusului. Până atunci, testarea populației rămâne singura metodă de a verifica gradul de infectare. Numai că a apărut o problemă: cei care au avut deja virusul ar putea să-l contracteze iar, pentru că nivelul anticorpilor pare să scadă în decurs de o lună din momentul în care apar primele simptome de COVID-19.

William Haseltine, președinte ACCESS Health Internațional: „În prezent există două studii: unul din Spania și altul din Marea Britanie care măsoară virusul în organism și în anticorpi, iar cercetările au observat declinul sistemului imunitar, lucrul de care ne era cel mai frică."

Oamenii de știință spun că, aprofundate, cercetările pot oferi indicii importante legate de protecția împotriva unei noi reinfectări și de durabilitatea viitorului vaccin. Un lucru e cert, spun unii specialiști: omenirea nu va scăpa prea curând de SARS-COV2.

Michael Osterholm, expert în boli infecțioase: „Nu vom eradica niciodată acest virus. E ca virusul HIV - odată ce a apărut, a început să se răspândească în lume. Putem face multe pentru a-l ține sub control, dar va fi aici pentru totdeauna. Acesta este un virus de care noi nu vom mai scăpa. Asta spune tot.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO