"SUA li se vor opune agresorilor." Liderii G7 vor face presiuni ca Rusia sa se distanteze de presedintele sirian

×
Codul embed a fost copiat

Situatia din Siria si mai ales atitudinea Moscovei fata de regimul al Assad reprezinta principalul subiect de discutie pentru ministrii de externe din G7, reuniti luni in Italia.

Discutiile se vor concentra asupra modului in care poate fi crescuta presiunea asupra Rusiei, ca sa se distanteze de presedintele sirian.

Problema siriana s-a acutizat saptamana trecuta, dupa atacul chimic de la Khan Sheikhoun atribuit fortelor guvernamentale, in urma caruia au murit aproape 90 de oameni, inclusiv zeci de copii.

Capitalele occidentale acuza deschis Rusia ca este responsabila prin procura de acest carnagiu, intrucat se angajase sa se asigure ca stocurile de arme chimice din Siria au fost distruse.

Drept riposta la atacul chimic, vineri dimineata armata americana a lansat un atac cu 59 rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a fortelor presedintelui Bashar al-Assad.

Citește și
portavionul USS VInson
Statele Unite trimit o forta navala spre Coreea de Nord. Phenianul ar putea fi urmatoarea tinta, dupa bombardarea Siriei
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Marti seara, din Italia, secretarul de stat american Rex Tillerson va pleca la Moscova, unde se va intalni cu omologul sau rus, Sergei Lavrov, iar intrevederea se anunta a fi complicata.

Clarissa Ward, corespondent CNN: "Se incinge un razboi al declaratiilor. Televiziunea de stat siriana a difuzat un comunicat al Rusiei si Iranul, in care cele doua tari care au avertizat SUA ca daca mai bombardeaza Siria atunci vor riposta in forta.

Intrebarea este acum care sunt obiectivele SUA in privinta Siriei: prioritatea lor este nimicirea Statului Islamic ori inlocuirea lui Bashar al Assad sau poate o combinatie intre cele doua."

SUA li se vor opune agresorilor care le fac rau civililor, oricine ar fi ei, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson luni, in cursul unei vizite la un monument in memoria victimelor atrocitatilor naziste din al Doilea Razboi Mondial.

Tillerson se referea astfel la presupusul atac chimic din Siria de saptamana trecuta. Sant'Anna di Stazzema ”va reprezenta o (sursa) de inspiratie pentru noi toti”, a declarat el, conform Associated Press, preluat de News.ro. Nazistii au ucis peste 500 de civili in acest sat, in 1944.

Seful diplomatiei americane se afla intr-o vizita in Italia, in contextul in care Washingtonul cauta sa-i uneasca pe liderii lumii in jurul unei strategii care sa puna capat razboiului din Siria. El urmeaza sa participe la o reuniune a Grupului Celor Sapte (G7), dominata de atacul american cu rachete de croaziera din Siria.

Administratia Trump a lansat acest atac pentru a-l pedepsi pe presedintele sirian Bashar al-Assad, pe care-l acuza de presupusul atac chimic de la Khan Sheikhoun, soldat cu zeci de morti.

Rusia si Iran sustin ca SUA au depasit "linia rosie" cand au atacat Siria

Presedintele rus si liderul iranian le-au transmis americanilor ca au depasit o ”linie rosie” atunci cand au lansat 59 de rachete de croaziera asupra bazei fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat ca raspuns fata de atacul chimic de la Khan Sheikhoun, transmite Sky News.

Armata americana a lansat 59 de rachete ca raspuns la un atac chimic orchestrat de fortele guvernamentale, in care si-au pierdut viata 86 de persoane, inclusiv copii din provincia Idlib.

Intre timp, o aripa a gruparii libaneze Hezbollah a transmis un comunicat din partea Moscovei si Teheranului, in care aliatii presedintelui Assad promit sa raspunda in forta daca va exista o agresiune asemanatoare impotriva Guvernului Siriei.

Statele Unite si Marea Britanie se pregatesc sa transmita un mesaj puternic Rusiei in cadrul summitului G7, cerand Moscovei sa ajute la realizarea unui plan pentru reconstruirea Siriei.

Boris Johnson si Rex Tillerson sunt pregatiti sa ofere Rusiei sansa de a reveni in G8, daca renunta la sprijinirea regimului Assad. Seful diplomatiei britanice a avertizat ca americanii ar putea sa lanseze noi raiduri aeriene dupa atacul bazei al-Shaayrat.

”Crucial - ei ar putea sa faca asta din nou. Nu putem sa pierdem momentul”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii.

De asemenea, acesta a precizat ca este momentul ca Putin sa vada adevarul despre tiranul pe care-l sprijina in Siria.

G7 este reprezentat de Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite. La acest summit vor participa si reprezentantii Uniunii Europene.

Unii diplomati europeni cred ca politica americana nu este clara, intrucat doreste in acelasi timp o schimbare a regimului sirian si distrugerea Statului Islamic.

Ambasadoarea Statelor Unite de pe langa Natiunile Unite, Nikki Haley, a declarat ca prioritatea presedintelui este o schimbare de regim in Siria, dar secretarul de stat a precizat ca prima prioritate este mai degraba distrugerea Statului Islamic.

Statele Unite si Marea Britanie ii acuza pe rusi de complicitate la moartea civililor din Khan Sheikhoun.

SUA critica dur Rusia si o acuza ca a esuat in ceea ce priveste prevenirea unui atac chimic

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, i-a criticat dur intr-un interviu televizat pe rusi, sustinand ca acestia au esuat ceea ce priveste prevenirea unui atac chimic lansat de fortele guvernamentale siriene asupra civililor din provincia Idlib.

Rusia a acceptat sarcina de a se asigura ca arsenalul de arme chimice a regimului sirian este distrus, iar esecul rusilor a permis atacul chimic din Khan Sheikhoun, transmite BBC.

Declaratiile sefului diplomatiei americane au loc in timp ce omologii sai se pregatesc sa participe la intalnirea ministrilor de Externe din G7.

Aici, diplomatii vor discuta o serie de metode prin care pot creste presiunea asupra Rusiei, pentru a se distanta de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Marti, Tillerson va pleca spre Moscova, unde urmeaza sa participe la discutii cu Sergheu Lavrov.

Rusia ramane principalul aliat international al fortelor guvernamentale din Siria.

De asemenea, rusii au permis semnarea unui acord in urma cu patru ani care prevedea distrugerea arsenalului de arme chimice din Siria.

Un numar de 89 de persoane si-au pierdut viata saptamana trecuta dupa ce armata siriana a lansat gaz sarin asupra localitatii Khan Sheikhoun, situata in teritoriile rebele din provincia Idlib.

Ca raspuns, americanii au lansat 59 de rachete de croaziera spre o baza militara din Homs.

Siria a dezmintit utilizarea de arme chimice, iar rusii au explicat ca americanii nu aveau nicio dovada atunci cand au acuzat regimul sirian de ascundere a unor arme chimice.

Pentru Washington, prioritatea numarul unu in razboiul sirian ramane eliminarea jihadistilor Statului Islamic.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
SUA cer plecarea lui Bashar al-Assad de la putere.
SUA cer plecarea lui Bashar al-Assad de la putere. "O schimbare de regim este un lucru care se va intampla"

Ambasadoarea americana la ONU indeamna la plecarea lui al-Assad de la putere.

Statele Unite trimit o forta navala spre Coreea de Nord. Phenianul ar putea fi urmatoarea tinta, dupa bombardarea Siriei
Statele Unite trimit o forta navala spre Coreea de Nord. Phenianul ar putea fi urmatoarea tinta, dupa bombardarea Siriei

Portavionul USS Carl Vinson si grupul aeronaval care il escorteaza se indreapta catre peninsula coreeana, facand plauzibil scenariul unui atac impotriva regimului de la Phenian.

SUA avertizeaza ca ar putea lansa noi atacuri aeriene in Siria. Rusia acuza ca a comis un
SUA avertizeaza ca ar putea lansa noi atacuri aeriene in Siria. Rusia acuza ca a comis un "act de agresiune"

 Statele Unite au avertizat ca sunt pregatite sa lanseze noi atacuri aeriene impotriva regimului sirian si sa impuna noi sanctiuni economice, dupa ce au bombardat baza aeriana siriana de la al-Shayyrat, relateaza AFP.

Istoria celei mai mari catastrofe umanitare a secolului. Cand a inceput razboiul sirian si cum s-a ajuns la atacuri chimice
Istoria celei mai mari catastrofe umanitare a secolului. Cand a inceput razboiul sirian si cum s-a ajuns la atacuri chimice

Peste 400.000 de oameni au fost masacrati in Siria, in sase ani de razboi civil atroce si zece milioane de oameni, adica jumatate din populatie, au fugit din tara lor.

Recomandări
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Pretinsa asasinare de către Israel a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură masivă asupra unui sediu subteran din suburbiile sudice ale Beirutului marchează cea mai alarmantă escaladare din aproape un an de război.

Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent
Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent

Președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare chiar dacă Parlamentul nu aprobă legea propusă de PNL. Este decizia Biroului Electoral Central, comunicată vineri seara.

Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe
Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe

Apele Române anunţă, sâmbătă, că se continuă intervenţiile în zonele vulnerabile, fiind realizate diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe.