SUA au numit primul ambasador în Belarus după mai bine de zece ani. Motivul absenței diplomaților americani la Minsk
Statele Unite au numit luni primul lor ambasador în Belarus după peste zece ani, a anunţat Casa Albă, o tentativă de apropiere de acest aliat apropiat al Moscovei, notează AFP.
Preşedintele Donald Trump a făcut apel la diplomata Julie Fisher, însărcinată cu afacerile europene la Departamentul de Stat şi care a lucrat la ambasada de la Moscova, a informat executivul american într-un comunicat.
Numirea lui Julie Fisher va trebui confirmată de Senat, care şi-a suspendat şedinţele în plen până la 4 mai din cauza pandemiei de COVID-19, dar se reuneşte la trei zile în scurte şedinţe "pro forma", la care sunt prezenţi doar câţiva senatori, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei ţări cu 8 milioane de locuitori, l-a concediat pe ambasadorul american în post pentru a protesta faţă de sancţiunile impuse contra lui de administraţia Bush. Aceste sancţiuni au venit ca represalii împotriva unor alegeri considerate necorespunzătoare legii şi represiunii manifestanţilor.
În semn de încălzire a relaţiilor, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu Lukaşenko în februarie la Minsk, prima vizită a unui diplomat american de rang înalt din 1994.
Subliniind că Statele Unite nu încearcă să îndepărteze Belarus de Moscova, Mike Pompeo a declarat că SUA doresc să ajute această ţară, frecvent descrisă ca ultima dictatură europeană, să fie "suverană".
„Nu există virus aici”
Belarusul s-a remarcat în ultimele săptămâni prin refuzul președintelui Alexander Lukaşenko de a lua măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus, deși țara a ajuns la 6,264 de cazuri de infectare și 51 de decese, potrivit ultimelor date afișate de worldometers.info. Lukaşenko, şi-a anunţat intenţia de a pune pe primul plan economia, afirmând că ţara nu îşi permite să intre în carantină.
Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este unul dintre cei mai sceptici lideri mondiali în public faţă de necesitatea unei acţiuni ferme împotriva coronavirusului. El a criticat sugestiile care i-au fost făcute de a impune izolarea, sugerând în schimb remedii precum consumul de vodcă şi vizitarea saunelor, catalogând teama de virus drept "psihoză", potrivit Agerpres.
Întrebat de un jurnalist la sfârşitul lunii martie cu privire la decizia sa de a participa la un meci de hochei, el a declarat: "Nu există virus aici. Ai văzut vreunul să zboare în jur?"
Ministerul Sănătăţii din Belarus, care încurajează oamenii să-şi reducă contactele pentru a preveni răspândirea virusului, afirmă că 36 de persoane au decedat de COVID-19. Dar Lukaşenko susţine că toate victimele au avut alte probleme de sănătate, iar luni a declarat că el crede că nimeni nu va fi ucis de virus în Belarus.